Ucraina. Ziua a VI-a de război

O nouă zi a războiului din Ucraina.

Imagine din Harkov, după ce orașul a fost bombardat peste noapte

==> Și această zi începe cu vestea că Ucraina continuă să reziste atacurilor armatei ruse. Peste noapte, operațiunile militare s-au concentrat îndeosebi asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov (unde ar fi fost ucise peste 10 persoane), iar armata rusă a intrat în Kherson, la nord-vest de peninsula Crimeea. Armata ucraineană spune că a reușit să respingă mai multe atacuri în împrejurimile capitalei, în timp ce în mai multe orașe au fost bombardamente care au țintit inclusiv structuri și blocuri civile. Rusia și-a schimbat tactica: s-a concentrat pe bombardamente și tiruri de artilerie.

==> Serviciile de urgență ucrainene, citate de BBC, au confirmat că cinci oameni au murit în urma atacului Rusiei asupra turnului de televiziune din Kiev. Turnul se află în Babyn Yar, o locație memorial a Holocaustului, unde aproximativ 33.000 de evrei au fost uciși în două zile de către armata nazistă în 1941. Una din rachete a ratat ținta și a lovit memorialul dedicat evreilor. Pe de altă parte, The Kyiv Independent anunță că posturile de televiziune din Ucraina și-au încetat difuzarea pe teritoriul țării.

==> Președintele Zelenski, l-a acuzat luni seara, într-un discurs televizat, pe liderul de la Kremlin de crime de război, în urma bombardamentelor asupra orașului Harkov, al doilea cel mai mare din Ucraina, situat în nord-estul țării. „Astăzi, armata rusă a bombardat orașul Harkov din aer. Aceasta este o crimă de război. Harkov este un oraș pașnic, sunt cartiere pașnice, unde nu există baze militare”, a spus Zelenski. Au fost afectate numeroase clădiri, printre care cea a administrației locale, a Operei și Filarmonicii.

==> În această seară, Parlamentul European a susținut cu majoritatea voturilor ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat la Uniunea Europeană.

==>Occidentul nu dorește impunerea unei zone de non-survol deasuprea Ucrainei. O purtătoare de cuvânt de la Casa Albă a explicat că instituirea unei zone de non-survol deasupra Ucrainei (ceea ce înseamnă că dacă avioane rusești zboară în zona respectivă el ar trebui atacate de forțele aeriene americane) ar plasa potențial armata americană în confruntare cu Rusia, situație pe care președintele Statelor Unite Joe Biden nu o dorește. Președintele Ucrainei Volodimr Zelenski a explicat într-un interviu că dacă Occidentul ar impune o zonă de non-survol atunci Ucraina ar avea o marjă de ripostă mai mare, ceea ce ar însemna mai puțină vărsare de sânge. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și ministrul britanic al apărării Ben Wallaces au respins și ei impunerea unei zone de non-survol în Ucraina cerută de liderul de la Kiev.

==> Armata rusă își va continua „operațiunea militară specială” din Ucraina până la „îndeplinirea obiectivelor” stabilite, a declarat marți ministrul rus al apărării Serghei Șoigu. „Sarcina principală a operațiunii speciale din Ucraina este protejarea Rusiei de o amenințare militară din Occident. Principalul lucru pentru noi este să protejăm Federația Rusă de amenințarea militară reprezentată de țările occidentale care încearcă să folosească poporul ucrainean în lupta împotriva țării noastre”, a spus el. Declarațiile sale reprezintă o schimbare importantă de ton întrucât până acum oficialii de la Moscova declarau că obiectivul „operațiunii militare speciale”, termenul folosit de aceștia pentru invazia Ucrainei, era acordarea de asistență Republicilor Populare Donețk și Luhansk, cele două regiuni separatiste din estul țării pe care președintele Putin le-a recunoscut ca republici independente pe 21 februarie.

==> A fost publicată harta actualizată a căilor feroviare funcționale și a gărilor din Ucraina, relatează diez.md. Pe hartă se poate vedea că infrastructura din estul țării este distrusă, iar cea din centrul și vestul Ucrainei încă funcționează. La fel se vede și întreruperea comunicațiilor în sudul țării, acolo unde armata rusă controlează în mare parte teritoriul Ucrainei.

Harta circulației feroviare în Ucraina

==> Mai mulți slujitori ai bisericii ortodoxe din Federația Rusă au emis o declarație comună prin care cer încetarea războiului. Semnatarii declarației doresc ca toți militarii, atât ruși, cât și ucraineni, să se întoarcă la casele și familiile lor sănătoși și nevătămați. Aceștia au adăugat că se gândesc cu amărăciune la viitorul relațiilor acestor țări pentru a reîncepe să fie prieteni. Preoții au mai subliniat că poporul ucrainean ar trebui să-și decidă singur alegerile, inclusiv la nivel religios, nu sub amenințarea armei, fără presiuni din partea Occidentului sau a Estului.

==> Cu o întîrziere deloc surprinzătoare, președintele Klaus Iohannis a anunțat marți de dimineață că România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană.  ”Locul acestor parteneri ai UE este în intriorul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a postat Iohannis pe Twitter. Mesajul președintelui României vine după ce, luni, șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut tuturor statelor membre ale UE să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE, potrivit unei scrisori deschise. România nu se numără printre țările semnatare.

==>Refugiații ucraineni care ajung pe teritoriul României vor beneficia de orice servicii medicale de care au nevoie pe teritoriul României, nu doar de servicii de urgență, a anunțat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. Detalii aici.

==> Ministrul român al transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat marți după masă că cetățenii ucraineni vor putea călători pe gratis pe teritoriul României pe o perioadă de timp nedeterminată. Grindeanu a anunțat, de asemenea, că mai multe puncte de informare au fost înființate în gările din România pentru a-i putea ajuta cu informații pe refugiații ucraineni ajunși la noi în țară.

==> În cadrul unei ședințe a CSAT, desfășurate marți, s-a decis creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2% la 2.5% și realizarea independenței energetice a României prin dezvoltarea energiei regenerabile. Totodată, Klaus Iohannis a declarat că România va deveni un hub al ajutorului umanitar internațional pentru Ucraina.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.