La o săptămînă de la declanșarea războiului din Ucraina, nu se întrevede încă un sfîrșit al conflictului
==>Trupele ruse au ajuns joi în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate în urmă cu o săptămîna. În Kiev și în alte orașe mari, forțele ruse au continuat bombardamentele intense, fără a se înregistra însă mișcări semnificative de trupe, probabil din cauza problemelor logistice.
Bilanțul zilei arată că peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului și până acum. Preşedintele Zelenski a declarat că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse.
==> În dimineața zilei de vineri, pe fondul unor ciocniri armate în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie, lîngă Energodar (circa 550 km sud-est de Kiev), a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic. Incendiul, deși puternic, a fost stins rapid, în momentul de față fiind complet lichidat. Clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregătire a personalului, conform unui comunicat al Reuters. Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze.
==>S-a încheiat o a doua rundă de negocieri între delegații din Rusia și din Ucraina. Părțile au convenit asupra încetării temporare a focului pentru organizarea unor coridoare umanitare, care să permită evacuarea civililor din zonele de conflict ca și transportul alimentelor și medicamentelor. Mihailo Podoleak, consilierul președintelui Ucrainei, a spus că partea ucraineană nu a primit rezultatele așteptate. Însă, cel puțin de data aceasta, participanții la negocieri și-au strîns mîinile. A fost convenită o nouă serie de discuții la începutul săptămînii viitoare.
==> Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Occidentului să sporească sprijinul militar pentru Ucraina, spunînd că dacă țara sa va fi înfrântă de Rusia, atunci aceasta va ataca apoi restul Europei de Est, începînd cu statele baltice, pentru a ajunge ”pînă la Zidul Berlinului”, conform AFP.
==> „Ce e mai rău, de acum urmează”, crede președintele francez Emmanuel Macron, după ce azi a avut o nouă discuție la telefon cu Vladmir Putin, care i-ar fi transmis că Rusia își va atinge obiectivele și „va demilitariza cu succes Ucraina”. Convorbirea a durat o oră şi jumătate și este a treia dintre cei doi lideri, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Discuțiile ar fi avut loc la solicitarea lui Putin.
==> Parlamentul de la Kiev a aprobat mobilizarea generală a rezerviștilor și a adoptat legile „pachetului militar”. Lista include răspunderea penală pentru cooperarea cu Rusia, creșterea pedepsei penale pentru jafuri și confiscarea forțată a proprietăților deținute de Rusia și de unii dintre cetățenii săi.
==> Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, conducătorul spiritual al celor aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume și care a recunoscut în 2018 Biserica independentă a Ucrainei, spune că a devenit „o ţintă pentru Moscova”, conform AFP.
==> Președinta Maia Sandu a semnat azi cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, spunînd că o va transmite președintelui francez Emmanuel Macron ca lider al țării care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Același lucru, respectiv semnarea cererii de aderare la UE, l-a făcut și prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibașvili.
==> România s-a alăturat țărilor care au sesizat Curtea Penală Internațională în cazul războiului declanșat de Rusia. Procurorul acestui organism a anunțat că o echipă CPI a plecat deja spre Ucraina pentru a-și începe investigația.
Uniunea Europeană va crea în România un centru umanitar pentru refugiații din Ucraina. Mai mult, vor fi alocați 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru această asistență umanitară, conform unei declarații a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la București.