O zi care a început sub semnul pericolului la cea mai mare centrală nucleară din Europa.
==> În dimineața zilei de vineri, pe fondul unor ciocniri armate în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporijia, lîngă Energodar (circa 550 km sud-est de Kiev), a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic. Centrala este cea mai mare din Europa. Incendiul, deși puternic, a fost stins rapid, în momentul de față fiind complet lichidat. Clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregătire a personalului, conform unui comunicat al Reuters. Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze. În plus, echipamentele esențiale funcționează normal.
Anterior, într-un mesaj video publicat în jurul orei 4 dimineața, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că recurge la „teroarea nucleară” şi că vrea să repete dezastrul de la Cernobîl.
09:34. Armata rusă a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporijia, anunță autoritățile ucrainene, citate de presa locală și internațională.
Premierul britanic a declarat că va convoca, in următoarele ore, o ședință extraordinară a Consiliului de Securitate ONU pentru a discuta despre atacul de la centrala nucleară. Între timp, orașul port strategic Mariupol este înconjurat de armata rusă și atacat constant, iar oamenii nu mai au energie și apă. Îngrijorarea crește și cu privire la mișcările unei coloane uriașe de vehicule militare rusești în afara Kievului. SUA susțin că 90% din forțele Moscovei aflate inițial la graniță ar fi intrat în Ucraina.
OPINIA EXPERTULUI
În continuare, cîteva amănunte despre atacul asupra centralei nucleare de la Zaporijia, oferite de cercetătorul științic Claudiu Tănăselia.
==> NATO spune din nou că nu va „închide cerul” deasupra Ucrainei. „NATO nu va participa la conflictul militar prin oferirea trupelor terestre sau prin închiderea cerului. Astfel de acțiuni ar putea duce la o escaladare a situației”, a spus secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, în urma întâlnirii miniștrilor de externe ai țărilor aliate, scrie Reuters. Stoltenberg a mai spus că „acesta este războiul președintelui Putin” pe care îl poartă împotriva unei țări pașnice. „Facem apel la președintele Putin să pună capăt imediat acestui război, să-și retragă toate trupele fără nicio condiție și să înceapă o diplomație autentică”, a declarat șeful NATO.
==>Trupele rusești au continuat și vineri să înainteze spre capitala ucraineană Kiev, iar obiectivul lor principal este de a o încercui, a anunțat pe 4 martie armata ucraineană, citată de agenția DPA. Nu au fost date detalii despre luptele care se duc în oraș, unde alarma aeriană a sunat de câteva ori în cursul nopții trecute, iar locuitorii au fost îndemnați să coboare în adăposturi. Majoritatea operațiunilor militare se întîmplă, oricum, în timpul nopții.
Potrivit autorităților ucrainene, trupele ruse s-au retras din aeroportul cu importanță strategică Hostomel, situat la nord de Kiev. Portul Mariupol este acum complet înconjurat, au mai spus autoritățile, adăugând că trupele ruse au un „avantaj tehnic semnificativ”.
==>Tiraspolul a cerut Chișinăului să recunoască independența regiunii separatiste transnistrene, după ce joi Republica Moldova a semnat o cerere de aderare a țării la Uniunea Europeană. Liderii de la Tiraspol spun că procesul reglementării nu mai poate continua în condițiile în care autoritățile moldovene au luat o asemenea decizie, ignorând cadrul existent al negocierilor, o decizie pe care aceștia o califică drept una „geopolitică”, de natură să modifice „frontierele internaționale și sferele de influență”.
==> Camera inferioară a Parlamentului Rusiei a adoptat o lege care incriminează răspîndirea de informații false care discreditează armata rusă și orice apel la sancțiuni împotriva Rusiei, relatează agențiile de presă rusești. Legea, adoptată în unanimitate, la a treia lectură de Duma de Stat, prevede diverse pedepse de pînă la 15 ani de închisoare dacă „informațiile false” au „consecințe grave” pentru forțele armate. Cei acuzați de încălcarea noii legi s-ar putea confrunta cu amenzi de 1,5 milioane de ruble (aproximativ 14.000 de dolari) sau pedepse cu închisoare de până la 15 ani. Legislația va fi înaintată camerei superioare a parlamentului și, dacă va fi aprobată, va fi transmisă președintelui Putin pentru promulgare.
La scurt timp după aceasta, Novaia Gazeta – una dintre foarte puținele publicații relativ independente din Rusia – a decis să elimine materialele despre invazia Ucrainei.
==> Vineri, prin punctele de frontieră au intrat în România 20.074 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 1,9% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 6.542 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 13,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 12.207 cetăţeni ucraineni (creştere de 7,3%), arată datele Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 16.815 cetăţeni ucraineni (creştere de 5,5%). De la declanşarea acestei crize şi până la data de 4 martie, la ora 18,00, la nivel naţional, au intrat în România 187.687 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 126.502 cetăţeni ucraineni.