Imagini din Balcani

În anul 1905, frații Yanaki și Milton Manakia au filmat-o pe bunica lor Despina, în vârstă de 114 ani, în timp ce torcea lînă.

Despina Yanaki, care s-a născut în 1791, în Monastir (pe atunci Iîn mperiul Otoman, astăzi Bitola în Macedonia de Nord) era aromâncă de origine, iar cadrele de mai jos cu ea fac parte din primul film din istoria cinematografiei turcești. (sursa: https://twitter.com/nadidefotograf).

Filmul a fost realizat în 1905 de către frații Manakia, care sînt considerați primii cineaști din Balcani. Ei au filmat cu o cameră Urban Bioscope de 35 mm, pe care au cumpărat-o la Londra și cu ajutorul căreia au documentat ulterior nenumărate subiecte legate de Balcani: viața aromânilor, festivaluri locale și nunți, vizite ale oficialilor guvernamentali la Monastir, activități revoluționare, războaiele balcanice etc.

Frații Yanaki și Milton Manakia

Mai jos, filmul ”Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi”, semnat de Eliza Zdru, care are la bază o poveste documentată și imaginată a vieții celor doi frați din Balcani.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.