Universitatea din București a decis pe 15 februarie retragerea titlului de Doctor Honoris Causa acordat mareșalului Ion Antonescu, a anunțat instituția. Pe lista cu astfel de titluri continuă însă să se afle și alte nume controversate
Hotărîrea retragerii titlului a fost luată de către Senatul Universității din București, acesta justificînd măsura prin faptul că Ion Antonescu a fost găsit vinovat de crime de război, fiind condamnat la moarte în data de 17 mai 1946 de către Tribunalul Poporului din București, instanță care a funcționat sub coordonarea Comisiei Aliate de Control, fiind asimilată sistemului de tribunale care au judecat crimele de război ale liderilor Germaniei naziste și Italiei fasciste.
Senatul Universității a votat cu 80 de voturi pentru, 4 contra și 18 abțineri.
„De altfel, pe tot parcursul guvernării sale autoritare, mareșalul a manifestat o puternică atitudine antisemită, fapt exprimat și public cu numeroase ocazii. Ca atare, chiar dacă numărul evreilor români și al celor din teritoriile aflate sub administrație românească uciși în timpul Holocaustului nu a putut fi stabilit cu precizie, concluzia Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România este că în perioada respectivă în România și în teritoriile aflate sub controlul său au fost uciși sau au murit ca urmare a represiunii între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni”, afirmă Universitatea București. La aceste victime se adaugă mare parte dintre cei 25.000 de etnici romi trimiși în Transnistria.
„Dat fiind că responsabilitatea lui Ion Antonescu pentru uciderea evreilor din Basarabia, Bucovina și Transnistria este indiscutabilă, faptele și acțiunile mareșalului Ion Antonescu pot fi încadrate la art. 7.1.4 privind retragerea titlului din Regulamentul privind acordarea titlurilor onorifice al Universității din București, conform căruia ‘persoana nominalizată a fost condamnată definitiv și irevocabil pentru crime împotriva umanității’”, explică universitatea.
Universitatea București a mai făcut în 1990 un gest similar, cînd a retras titlul de DHC și lui Nicolae Ceaușescu. Totodată, Universitatea de decis formarea unei comisii care să verifice toate titlurile de DHC acordate în trecut.
Pe lista actuală se mai află și alte cîteva nume controversate
, toate primind titlul de DHC înainte de 1989, în condițiile în care pe atunci autonomia universitară nu a fost mai deloc respectată. Dintre aceste nume, amintim pe cele ale Regelui Carol al II-lea (titlu acordat în 1938), președintelui indonezian Sukarno (în 1960), împăratului etiopian Haile Selassis (1964), șahinșahului iranian Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr (1966) sau lui Kurt Waldheim (1973), fost secretar general al ONU. Dacă despre primii trei demnitari se poate spune că au fost autoritari și au oprimat grupuri etnice sau civile, despre Waldheim s-a scris documentat că a fost ofițer de informații în timpul Germaniei naziste.