Cu cât Ucraina se apropie efectiv de momentul aderării la Uniunea Europeană, cu atît vor apărea mai multe manipulări privind presupusa oprimare a minorităților etnice din această țară, așa că Kievul trebuie să fie pregătit să schimbe legislația în domeniu, spune un expert ucrainean
Dmytro Tuzhanskyi (în mod normal am fi adoptat transcrierea fonetică a numelui, respectiv Dmitro Tujanski, așa cum este normal în limba română. Însă am preferat în acest caz să respectăm modul în care expertul își transcrie numele cu caractere latine) este director la Institutul de Strategii pentru Europa Centrală, cu sediul la Ujhorod, în Ucraina.
Într-o analiză publicată recent de către centrul Globsec
, Tuzhanskyi arată că pentru a putea accede la statutul de membru al Uniunii Europene, Ucraina trebuie ca, printre altele, să ia ”în serios asigurarea drepturilor minorităților naționale, la fel precum ia și alte reforme dificil de pus în practică, de pe lista agreată cu Bruxellesul”.
”Problema nu se reduce la Ungaria sau la jocurile politice interne sau geopolitice ale lui Viktor Orban. Pentru Ucraina, problema minorităților este mult mai amplă și mai profundă decît toate acestea și necesită o politică cuprinzătoare și mai sofisticată, atît la nivel bilateral, cît și multilateral”, consideră Tuzhanskyi.
În raportul menționat, acesta face o trecere în revistă a problemelor existente între Ungaria și Ucraina, pe problema minorităților și a relațiilor bilaterale, care a început în 2011 cu politica Budapestei de a acorda cetățenie și pașapoarte etnicilor maghiari (în condițiile în care Kievul nu recunoaște dubla cetățenie), a continuat cu legea ucraineană a educației din 2017 (care restrîngea dreptul la folosirea limbii materne) și care mai include ”ingerințele” Budapestei în alegerile parlamentare și locale din Ucraina (2019-2020) pentru a ajunge acum la influența ”soft” sau economică a Moscovei asupra Ucraine, precum și ”operațiunile hibride, ostile ale Rusiei destinate să provoace un conflict între Kiev și Budapesta pe tema etnicilor maghiari din Transcarpatia”.
Numai că problemele minorităților din Ucraina nu se limitează doar la cele ale comunității maghiare.
„Prima țară care a reacționat la noua lege privind minoritățile etnice nu a fost Ungaria, ci România. A fost un apel al președintelui Klaus Iohannis către președintele Zelenski. Trebuie să înțelegem că există întrebări cu privire la legislația ucraineană, iar acestea nu se rezumă doar la întrebări despre maghiari”, arată Dmytro Tuzhanskyi.
Într-un interviu acordat publicației ucrainene Espreso
, Tuzhanskyi consideră că Ungaria vrea de ceva vreme să construiască o coaliție regională în jurul chestiunii minorităților, iar aceste eforturi s-au intensificat în ultima vreme, odată cu posibila începere a negocierilor oficiale de aderare a Ucrainei la UE.
”De exemplu, în prezent se poartă negocieri între Budapesta și Sofia pentru a conveni asupra unei poziții comune în ceea ce privește Ucraina. Acest lucru a fost declarat public de către președinții celor două țări care s-au întîlnit în urmă cu cîteva săptămâni. Știu că sunt negocieri în curs între partea ungară și cea română, dar cred prea puțin într-o astfel de alianță. Totuși, asta nu înseamnă că România nu va avea propriile întrebări și critici, precum și anumite solicitări față de Ucraina”, a declarat Dmytro Tuzhanskyi.
Expertul ucrainean consideră că Kievul va trebui să țină cont de toate aceste obiecții, mai ales că obiectivul său principal este aderarea la Uniunea Europeană, ceea ce ar însemna garanții de securitate și bunăstare pentru populație.
O listă cu cinci recomandări pe care Kievul ar trebui să și le asume se găsește la finalul raportului Globsec menționat mai sus.
În încheierea interviului pentru Espreso, Dmytro Tuzhanskyi consideră că în perioada următoare se vor intensifica manipulările privind opresiunea minorităților naționale din Ucraina, în special cele la adresa maghiarilor. Iar asta se va întîmpla atît la nivel local (în interiorul comunității maghiare, respectiv al partidului maghiarilor din Transcarpatia, KMKS, în sînul căruia există deja curente divergente), dar și la nivel național (al ucrainenilor și politicienilor care nu cred că ar trebui cedat în vreun fel în fața solicitărilor minorităților), dar mai ales la nivel internațional, manipulări susținute de către Rusia.
”Iar cu cît ne vom apropia de o decizia reală privind aderarea Ucrainei la UE, cu atît manipulările la toate cele trei niveluri nu vor face decît să sporească”, consideră Dmytro Tuzhanskyi.