MOLDOVA VREA CONSOLIDAREA RELAȚIILOR INTERETNICE
În Republia Moldova urmează să fie adoptată Strategia de consolidare a relațiilor interetnice, relatează Newsmaker.md
. Aceasta presupune ca pînă în anul 2025, reprezentarea minorităților naționale în funcțiile publice va crește cu 5%. Totodată, pînă la sfîrșitul anului 2023, va fi elaborat un proiect de lege privind funcționarea limbilor minoritare pe teritoriul Moldovei și va fi ratificată Carta Europeană a limbilor regionale și minoritare. Noile măsuri implică extinderea învățămîntului în limbile minorităților naționale, noi manuale de limbă rusă, bulgară, ucraineană și găgăuză. Volumul conținutului informațional în limbile minorităților naționale urmează să fie majorat cu 10 la sută pînă în anul 2025.
DPRD, DIALOG CU ASOCIAȚIILE ROMÂNILOR DIN DIASPORA
Pe 28 martie, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DPRP) a organizat două videconferințe la care au participat reprezentanții mediului asociativ românesc din comunitățile istorice și diaspora. S-a discutat despre noutățile din sesiunea actuală de finanțare precum și despre organizarea programului de tabere ARC, ediția 2023. După cum am mai anunțat, va fi continuat programul de burse acordate elevilor etnici români din Ucraina și cel de susținere a cadrelor didactice care predau limba română în anul școlar 2022-2023. În plus, s-a discutat și despre extinderea acestor două programe în Ungaria și Serbia. Totodată, a fost anunțată și o nouă consultare publică privind elaborarea noii Strategii Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2023-2026, care va avea loc la București, în perioada următoare.
FRANȚA RECUNOAȘTE GENOCIDUL DIN UCRAINA
Adunarea Naţională a Franţei a recunoscut pe 28 martie drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autorităţile sovietice şi care a ucis cîteva milioane de persoane. Într-o rezoluţie adoptată aproape cu unanimitate (168 de voturi pentru şi 2 împotrivă), deputaţii francezi au îndemnat guvernul să recunoască la rîndul său Holodomorul drept genocid, pentru a răspunde aşteptărilor Kievului cu privire la acest subiect dureros, reanimat după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Textul adoptat „recunoaşte oficial caracterul genocidar al foametei impuse şi planificate de către autorităţile sovietice faţă de populaţia ucraineană în 1932 şi 1933”. Comuniştii sînt singurii care au votat împotrivă, considerînd că parlamentarii nu au legitimitatea de a se substitui istoricilor şi judecătorilor. „Refuzăm să contribuim la politizarea mizelor Memoriei şi Istoriei”, a explicat deputatul Jean-Paul Lecoq. La mijlocul lui decembrie, Parlamentul European a calificat la rîndul său Holodomorul drept genocid. În ceea ce priveşte Rusia, ea refuză categoric această clasificare, invocînd faptul că marea foamete din anii 1930 nu a făcut doar victime ucrainene, ci şi ruse, kazahe, precum şi în rîndul altor popoare.