Ucraina ia noi măsuri de întărire a ”identității naționale”

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a semnat două legi care întăresc identitatea națională a țării , interzicând denumirile rusești ale localităților și făcând din cunoașterea limbii și istoriei ucrainene o condiție obligatorie pentru obținerea cetățeniei.

Aici puteți asculta un rezumat audio al textului de mai jos

Deciziile luate pe 21 aprilie au fost cele mai recente încercări ale Ucrainei de a se distanța de moștenirea dominației rusești, un subiect din ce în ce mai sensibil de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în februarie anul trecut, relatează New York Times. De asemenea, aceste măsuri arată cât de energic a devenit guvernul de la Kiev în ceea ce privește protejarea identității sale culturale într-un conflict cu eforturile Rusiei de a șterge această identitate.

Deja, nenumărate străzi din Ucraina au fost redenumite și statui ale unor figuri rusești, precum Ecaterina cea Mare, au fost dărâmate în ceea ce oficialii au numit proiecte de „decolonizare” sau „de-rusificare”. Deși astfel de eforturi de a șterge vechile nume rusești au existat încă de la căderea Uniunii Sovietice, ele s-au accelerat de când a început războiul în februarie 2022.

O lege pe care Zelensky a semnat-o interzice utilizarea toponimelor care „perpetuează, promovează sau simbolizează statul ocupant sau locurile, orașele, datele și evenimentele sale notabile, memorabile, istorice și culturale”, precum și „figurile sale care au desfășurat o agresiune militară împotriva Ucrainei”.

Legea va intra în vigoare peste trei luni, potrivit unei declarații postate pe aplicația de mesagerie Telegram de către Parlamentul ucrainean, după care autoritățile locale vor avea la dispoziție șase luni pentru a „elibera spațiul public de simbolurile lumii rusești”. Un consiliu național va întocmi o listă cu ceea ce consideră a fi nume nepotrivite, iar apoi consiliile locale din orașe și comune vor trebui să le schimbe. În cazul în care membrii aleși ai organismelor locale nu pot ajunge la un acord, legea spune că șeful organismului respectiv va avea autoritatea de a schimba numele.

Vakhtang Kebuladze, profesor de filozofie la Universitatea Națională Taras Șevcenko din Kiev, a declarat că era timpul pentru o astfel de măsură. La fel ca mulți alți intelectuali ucraineni, el susține ștergerea numelor rusești, chiar și a celor ale marilor scriitori, precum Lev Tolstoi.

„Nu este vorba despre literatură aici”, a declarat Kebuladze. „Este vorba despre prezența imperialistă a Rusiei pe străzile și în orașele noastre”.

El a adăugat: „Ar trebui să-l citim pe Tolstoi, ar trebui să investigăm literatura sa. Dar de ce trebuie să avem o stradă Lev Tolstoi în centrul Kievului?” (În martie, Kievul a schimbat numele străzii Lev Tolstoi în Hatman Pavlo Skoropadskyi, după numele unui lider ucrainean de la începutul secolului XX).

De asemenea, Kebuladze a salutat noua lege a cetățeniei, care impune cunoașterea limbii și istoriei ucrainene.

Mulți cetățeni ucraineni sunt vorbitori nativi de rusă – inclusiv V. Zelensky. Potrivit cercetătorilor, se estimează că unul din trei ucraineni vorbește rusă acasă, dar mulți dintre ei – indignați de violența invaziei rusești – au trecut la ucraineană ca o dovadă de sfidare.

Cu toate acestea, Vakhtang Kebuladze, care vorbește ucraineană, rusă și georgiană, a declarat că este în regulă ca oamenii să continue să vorbească ce doresc acasă.

„Nu este vorba despre limba privată”, a spus Kebuladze. „Avem o singură limbă de stat, ucraineana”, a adăugat el. „Și dacă oamenii vor să devină cetățeni, ar trebui să cunoască această limbă. Face parte din identitatea noastră, din cultura noastră, din istoria noastră”.

Pe cât de importantă este identitatea pentru ucraineni, pe atât de importantă a fost, de asemenea, o mare parte din justificarea lui Vladimir Putin pentru invazie. Înainte de a ordona trupelor sale să treacă granița în februarie anul trecut, Putin a acuzat Ucraina că încearcă să „extirpe” limba și cultura rusă. El a citat necesitatea de a proteja vorbitorii de limbă rusă ca parte a justificării sale pentru război și a afirmat în mod repetat că Ucraina nu este un stat real și că ucrainenii sunt de fapt ruși.

Sinopsis

Focus Minorități prezintă știri și analize despre minoritățile etnice din Ucraina, preponderent despre cea română

SHARE
SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.