Indiscutabil, este o premieră. Odată cu noul an școlar ce începe în septembrie, la liceul din Borisăuca se va preda oficial în limba română, renunțîndu-se la programa de învățămînt în ”limba moldovenească
Conform Planului de învățământ pentru anul școlar 2023/2024 al Liceului din Borisăuca (Borîsovka, în ucraineană), adoptat cu unanimitate de voturi de consiliul pedagogic, instituția de învățămînt trece la predare bilingvă, respectiv în limba maternă a minorității naționale și limba ucraineană, în concordanță cu noua legislație în domeniul educației școlare din Ucraina.
În acest caz, limba maternă s-a decis că este limba română și nu ”limba moldovenească”, cum a fost pînă acum, relatează InfoPrut
.
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, se revine la formula de limbă română care a funcționat pînă în 1998, la scurt timp după ce a fost semnat și tratatul de prietenie și bună vecinătate cu România.
Revenirea se face în contextul în care părinții elevilor din liceu au cerut acest lucru, în conformitate cu ordinele Ministerului Educației și Științei din Ucraina.
La scurt timp după aceasta, Consiliul Național al Românilor din Ucraina, care reunește 20 de organizații publice și mass-media din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a trimis școlilor din regiunea Odesa, unde încă se studiază în ”limba moldovenează”, un apel să urmeze decizia Liceului din Borisăuca.
În acest moment, în Ucraina, circa 5.000 de copii continuă să mai învețe sau să aibă cursuri în limbă maternă (limba moldovenească) în școli mixte, doar la școala din Borisăuca cursurile primare desfășurîndu-se doar în limba maternă (din toamnă limba română).
Pînă la declanșarea invaziei ruse, acțiunile micii dar activei comunități de activiști și apărători ai ideii de românitate în regiunea Odesa au fost destul de numeroase. Printre altele, începînd din 2014, aproape anual, Asociația ”Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a solicitat unificarea programei de învățămînt în limba română din cele trei regiuni limitrofe frontierei ucraineano-române (Maramureșul istoric, nordul Bucovinei și Basarabia istorică).
Totodată, în 2021, organizația „Asociația Profesorilor Etnici Români” și mai mulți locuitori din raioanele de sud ale regiunii Odesa au intentat un proces la Tribunalul Administrativ Districtual Kiev împotriva Ministerului Educației și Științei al Ucrainei solicitînd redenumirea limbii moldovenească în română.
Un an mai tîrziu, Consiliul Național al Românilor din Ucraina a făcut din nou apel la autoritățile ucrainene cu cererea de a recunoaște faptul că limba moldovenească nu există. A fost cerută de asemenea și anularea ordinelor de introducere a unor cote a limbii ucrainene în școlile cu predare în limba moldovenească. Solicitarea a fost reînnoită în mai 2023
.
Aceste acțiuni ale organizațiilor civice ale românilor din Ucraina au fost însoțite și de demersuri ale României care, la nivel de instituții sau de reprezentanți oficiali, a solicitat în mai multe rînduri Kievului (vezi spre exemplu aici
sau aici
) să renunțe la folosirea sintagmei limba moldovenească. Pe 12 aprilie, România și-a reînnoit oficial
solicitarea ca autoritățile ucrainene să adopte măsurile necesare pentru recunoașterea inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești”. Același lucru s-a întîmplat și săptămîna trecută, în timpul unei întrevederi a premierului Marcel Ciolacu cu omologul său ucrainean. Dar, de fiecare dată pînă acum, demersurile au rămas fără răspuns.
Mai multe informații despre populația vorbitoare de limbă română din sudul Ucrainei (regiunea Odesa) puteți găsi aici
și aici
.