România, greoaie în ce privește sancționarea firmelor rusești

Doar șase companii ce au active pe teritoriul României au conturile sau active blocate în România, rezultă dintr-o verificare efectuată de către BIRN

În pofida sprijinului declarat pentru sancționarea firmelor rusești active în țara noastră, România a depus puține eforturi ca să înghețe afaceri sau active deținute aici de către entități fizice sau juridice rusești, cele mai multe dintre acestea continuîndu-și activitatea la fel ca înaintea invaziei Kremlinului în Ucraina.

O verificare făcută de către BIRN, cu privire la companiile rusești și la rușii din România ale căror bunuri sau active ar fi fost blocate, a constatat că, începînd din martie 2022, doar puține companii în relații cu Rusia au fost sancționate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Cele șase companii sînt următoarele: MMK METALURJI SANAY TICARET VE LIMAN ISLETMECILIGI A.S, METAOINVEST TRADING AG, TMK EUROPE GMBH, TMK ASSETS SRL, TMK ARTROM SA și AEROFLOT.

În iulie și august 2022, ANAF a emis două ordine vizând deblocarea fondurilor și resurselor economice deținute de TMK ASSETS SRL și TMK ARTROM SA.

Pe data de 29 august, ministrul român de externe, Luminița Odobescu, a declarat că Bucureștiul sprijină folosirea activelor rusești înghețate sau blocate pe teritoriul UE în vederea refacerii Ucrainei după război.

“Am revizuit măsurile vizând sancționarea și tragerea la răspundere a Rusiei. Am convenit asupra importanței sancțiunilor coordonate în cooperare cu aliații și cu partenerii noștri, punînd accentul pe întărirea relațiilor transatlantice și pe acțiunile inițiate împreună cu G7”, a spus Odobescu.

“În privința agresiunii ilegale a Rusiei asupra Ucrainei, coordonarea trebuie să aibă loc la trei nivele: adoptarea, implementarea și contracararea evitării sancțiunilor”, a mai adăugat Luminița Odobescu în cursul întîlnirii avute cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Grupul rusesc TMK deține combinatul de aluminiu ALRO din Slatina. Combinatul a fost privatizat în 1998 de un grup de companii rusești aparținând oligarhului Oleg Deripaska, în prezent aflat pe lista internațională a sancțiunilor. Între timp, acesta a intrat în posesia companiei Vimetco, patronată de Vitalii Mașițki, un om de afaceri rus. În martie 2022, combinatul a înregistrat o serie de schimbări în conducere, iar șefii săi ruși au dispărut.

Multe companii rusești din România și-au schimbat șefii ruși cu puțin timp înainte sau chiar din momentul lansării invaziei Moscovei în Ucraina, din februarie 2022, ei fiind înlocuiți cu persoane de alte naționalități pentru a ocoli astfel sancțiunile internaționale.

TMK ASSETS SRL este o companie din Slatina, care produce conducte tubulare și alte piese din oțel. Ea a fost gestionată de o persoană aflată anterior pe lista sancțiunilor ordonate la nivelul UE. Ulterior, firma și-a schimbat numele, devenind ARTROM ASSETS SRL. În prezent, compania este gestionată de miliardarul rus Dmitri Pumpianski iar, în 2020, aceasta a avut un profit de 1 miliard lei (peste 200 milioane euro).

Anterior, în martie 2022, fostul premier Nicolae Ciucă declarase că în vederea sancționării au fost identificate trei societăți rusești și doi cetățeni ruși. ”(Companiile identificate) sînt supuse sancțiunilor autorităților române. Sîntem obligați să punem în aplicare deciziile adoptate la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Ciucă.

Mădălin Necșuțu / BIRN

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.