Legea minorităților, efectivă în Ucraina

Președintele ucrainean a promulgat legea actualizată privind minoritățile naționale. Modificarea legii a fost una dintre cele șapte măsuri recomandate de Comisia Europeană în iunie 2022 pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Imagine dintr-o școală din Basarabia istorică (regiunea Odesa) – Foto: SINOPSIS

Anunțul privind promulgarea legii a fost făcut de către Vladimir Zelenski pe 3 noiembrie. Legea permite acum publicarea de anunțuri publicitare în limba unei minorități naționale în cadrul comunității sale, precum și organizarea de evenimente publice și culturale într-o limbă minoritară.

Legea nu se aplică limbii ruse. Limbile minoritare se referă în principal la limbile română și maghiară, care sînt vorbite în regiuni din vestul Ucrainei (Bucovina și Transcarpatia) sau regiunea Odesa (Basarabia istorică).

Am scris aici despre cum Rada Supremă (Verkhovna Rada), Parlamentul de la Kiev, a adoptat pe 21 septembrie cîteva modificări la Legea privind minoritățile (comunitățile) naționale din Ucraina, care este una dintre cerințele pentru aderarea țării la UE.

Deși au promis o reacție, nici pînă acum autoritățile de la București nu au exprimat public un punct de vedere asupra noului act normativ. MAE va fi în măsură să exprime un punct de vedere asupra noului act normativ după analizarea conținutului și efectelor acestuia. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă speranța că noua lege aprobată de către Parlamentul Ucrainei răspunde pe deplin recomandărilor Comisiei de la Veneția (…)”, a reacționat MAE la o solicitare de presă pe care am făcut-o la sfîrșitul lunii septembrie. Detalii aici.

Legea minorităților nu asigură în continuare drepturile constituţionale ale minorităţilor naţionale din Ucraina şi nu restabileşte drepturile anterioare ale acestora, este opinia unor reprezentanți ai minorităților română și maghiară din Ucraina.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.