Ucraina adoptă oficial termenul de ”limba română”

Guvernul de la Kiev a adoptat pe 16 noiembrie o decizie privind utilizarea termenului de „limba română” în loc de „limba moldovenească” în Ucraina

De acum, este și oficial. Ministerul Învățămîntului și Științei din Ucraina a emis pe 16 noiembrie un comunicat în care  anunță adoptarea deciziei de a utiliza termenul „Limba română” în locul termenului anterior folosit „Limba moldovenească”.

”În prezent, se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ținând cont de aceste acorduri. Și toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară”, se arată în comunicat.

Referitor la informațiile apărute în mass-media privind manualele tipărite în „limba moldovenească”, Ministerul Învățământului a clarificat că acestea sunt exemplare aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an, înainte de adoptarea deciziei de a renunța la termenul „limba moldovenească”.

”Faptele menționate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de „limba moldovenească”. Astăzi, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română”, se mai spune în comunicat.

Reacția vine după ce cu două zile înainte cotidianul Libertatea a publicat informații despre coperțile manualelor de „limba și literatura moldovenească”, pregătire de tipar pentru toamna 2024, când copiii români din Odesa urmau să învețe după aceste manuale. Asta în pofida înțelegerii dintre guvernele Ciolacu și Shmyhal, încheiată pe 18 octombrie. 

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHARE
SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.