Un acord de parteneriat în domeniul securității și apărării între Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat pe 21 mai, la Bruxelles, în cadrul celei de a opta reuniune a consiliului de asociere dintre cele două părți
Parteneriatul cu Bruxelles-ul în domeniul securității și apărării îi va permite Republicii Moldova să facă schimb de informații și să efectueze exerciții militare comune, precum și să fie inclusă în sistemul comun de achiziții de armament al forului comunitar.
Într-o ciornă a documentului, văzută de Europa Liberă Moldova
, se arată printre altele că în viitor Moldova ar putea participa, dacă va dori, la noua structură de reacție europeană față de crize din vecinătatea ei, numită Rapid Deployment Capacity, ca și la exerciții militare ale UE.
Alte domenii de cooperare pomenite sînt apărarea civilă, schimbul de informații extins, combaterea amenințărilor cibernetice, ajutorarea Moldovei să-și promoveze interesele în foruri internaționale, inclusiv la ONU.
Este menționată de asemenea posibilitatea ca Moldova să participe la proiecte UE în domeniul industriei apărării
și la achiziții comune de armament în cadrul blocului cu 27 de membri ca un fel de „invitată”, dat fiind că deocamdată este doar candidată la aderare.
UE ar urma să sprijine mai mult Moldova la paza frontierelor, inclusiv pentru combaterea migrației ilegale și a traficului de oameni, ca și a criminalității organizate și contrabandei cu armament.
Totodată, în cadrul Consiliului de Asociere va fi semnat şi Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială, care va permite accesarea de fonduri pentru implementarea politicilor sociale.