Nu există soluții pentru satele românești lipsite de apă

În nord-estul arid al României, orașele preiau cea mai mare parte a apei curente, în timp ce în satele din jur oamenii sapă puțuri tot mai adânci, în pânza freatică de mică adâncime – cea mai vulnerabilă la schimbările climatice. Situația de aici prevestește un viitor ce poate fi replicat și în alte regiuni ale Europei, se arată într-o investigație publicată de BIRN.

Ilustrație de Sanja Pantic / BIRN

Ca în mare parte din sudul Europei, verile în România au devenit tot mai calde și mai uscate. Efectele sunt deosebit de acute în regiunea de nord-est a României, în mod tradițional una dintre cele mai aride părți ale țării. Aici, lipsa apei a devenit o constantă a vieții – dar acest lucru nu e valabil pentru toată lumea. În orașele și municipiile mai mari din regiune, apa curge încă din belșug la robinete, aspersoarele udă peluzele, iar piscinele oferă alinare în fața căldurii verii.

În sate, care tradițional sunt unele dintre cele mai sărace și mai puțin dezvoltate zone ale României, penuria de apă devine tot mai evidentă. Sătenii de aici și-au extras în mod tradițional apa din puțuri, fie private, fie comunale. Pe măsură ce lipsurile se acutizează, ei s-au orientat spre rețele informale pentru a împărți apa – uneori gratuit, alteori contra cost sau în schimbul vinului făcut în casă sau al rachiului. Totuși, pe măsură ce animalele însetate se îmbolnăvesc și recoltele se usucă, relațiile sociale se pot deteriora, generând conflicte.

Varianta în limba engleză a investigației este disponibilă aici: https://balkaninsight.com/2025/04/11/the-drought-stricken-romanian-villages-hung-out-to-dry/

O variantă extinsă în limba română a fost publicată de Scena9 aici: https://www.scena9.ro/article/apa-subteran-fantani-moldova-neamt-botosani-sate

Investigația a fost realizată de către Adina Florea, în cadrul proiectului Fellowship for Journalistic Excellence, susținut de ERSTE Foundation în cooperare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). O investigație mai amplă a fost realizată la nivel european prin intermediul unui grant oferit de către Journalismfund Europe.

Adina Florea / BIRN

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.