Unitate specială NATO pentru Marea Neagră

După mai bine de un an de discuții, Alianța Nord-Atlantică a aprobat înființarea unei unități speciale care să monitorizeze riscurile din Marea Neagră și care să coordoneze exercițiile navale din regiune. Rusia a reacționat imediat la acest anunț.

Decizia a fost luată de către Miniştrii Apărării din statele membre NATO, pe data de 16 februarie. Structura va funcționa în cadrul comandamentului maritim al NATO din Marea Britanie.

Aceasta presupune o prezenţă navală crescută a Alianței în Marea Neagră, pentru exerciţii de antrenament îmbunătăţite şi pentru situaţii de avertizare. Totodată, unitatea specială va avea şi o funcţie de coordonare maritimă pentru forţele navale prezente care operează cu alte forţe aliate în regiunea Mării Negre.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a dat asigurări că prezenţa aliată va respecta acordurile internaţionale, în special Convenţia de la Montreux, din 1936. Stoltenberg a adăugat că, totodată, aceasta va fi defensivă, ”nu va provoca conflicte și nici nu va duce la escaladarea tensiunii”, este doar un element al politicii mai ample a NATO de a se ”adapta la un nou și divers sistem global de securitate, ce include și regiunea Mării Negre”. (Detalii aici)

Rusia a reacționat repede la anunțul NATO. ”Vom lua toate măsurile necesare pentru a ne proteja interesele naționale în zona Mării Negre”, a spus reprezentantul Rusiei la NATO, Aleksandr Grușko. Acesta a adăugat că Alianța– prin creșterea cheltuielilor de înarmare și a prezenței militare în zonă – riscă să ducă la intrarea în cercul vicios al unui nou Război Rece. (Detalii aici).

România a cerut o consolidare a prezenţei în Marea Neagră la ultimul summit NATO, desfășurat la Varşovia. O decizie în acest sens a tot fost amînată din cauza Bulgariei și Turciei, care iniţial au acceptat, apoi s-au opus unei astfel de inițiative.

Alianța Nord-Atlantică a decis să acorde o mai mare atenție zonei Mării Negre după ce acum trei ani Rusia a anexat ilegal Crimeea și a decis să militarizeze peninsula.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.