Tragedia de la Sankt-Petersburg ridică mai multe semne de întrebare care, din păcate, rămân fără răspuns într-o Rusie a lui Vladimir Putin. Dincolo de statisticile privind numărul persoanelor decedate sau al celor rănite, există o serie de chestiuni care aduc o umbră asupra regimului Putin.
Foto: BBC
Istoria se repetă
Atentatul de la metroul din Sankt-Petersburg ne amintește, într-un fel sau altul, de asasinarea lui Boris Nemțov în iarna anului 2015.
Vă veți întreba ce are atentatul din 2 aprilie cu moartea lui Nemțov? În ambele cazuri apare figura liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. În cazul lui Nemțov, asasinatul a avut loc în fața geamurilor Administrației lui Putin, iar în cazul atentatului, se cunoștea că Vladimir Putin este în Sankt-Petersburg. Este greu de imaginat cum Serviciul Federal de Pază (care are drept sarcină protecția principalelor persoane din stat: președintele, premierul, șefii camerelor parlamentului, patriarhul, miniștrii și guvernatorii) a putut admite o asemenea eroare în sistemul de securitate încât să poată fi organizat atât de ușor un atentat.
Anul 2017 este un an pre-electoral în Federația Rusă, în 2018 urmează alegeri pentru funcția de șef al statului. Situația internă în Rusia este una foarte gravă, dacă nu chiar deplorabilă din punct de vedere economic și social. Sancțiunile externe după anexarea Crimeii, conflictul din Donbas, operațiunea militară din Siria și prețurile joase la petrol au subțiat la maxim bugetul rus.
Vladimir Putin a venit la putere în anul 2000 pe fundalul unor atentate odioase în orașele Moscova și Volgodonsk, atunci când au fost aruncate în aer mai multe blocuri de locuit. Ulterior, fostul agent FSB, Alexandr Litvinenko, avea să declare că, de fapt, nu teroriștii au pus la cale exploziile, ci FSB pentru a crea panică și frică în rândul populației care s-a raliat în jurul unui lider „puternic” pe nume Vladimir Putin. Ulterior Litvinenko a plătit scump pentru aceste declarații, fiind otrăvit cu poloniu în anul 2006.
Coincidențe, sau „co” și „incidențe”?
Atentatul din Sankt-Petersburg vine la o zi de la ultimul val de proteste generat de „Marșul contra corupției” organizat de opozantul rus Alexei Navalnîi. Acesta a făcut un film în care a demonstrat că premierul rus, Dmitrii Medvedev, este un mare moșier, iar averea sa s-ar ridica la multe miliarde de dolari. Filmul a fost văzut de peste 16 milioane de oameni (circa 10% din populația Federației Ruse).
Putem spune că atentatele vin imediat după ce au fost organizate proteste repetate contra represaliilor puse la cale de organele de drept în urma marșului lui Navalnîi.
În condițiile unui haos în economie, a relațiilor proaste cu Occidentul, după ce a pierit și speranța ca Donald Trump să ridice sancțiunile impuse contra Rusiei, iar populația este nemulțumită de corupția și averile funcționarilor, Administrația Putin poate merge doar pe represalii și noi măsuri de „securitate” menite să pună sub urmărire orice se întâmplă în țara sa.
Atentatele pot fi puse pe seama unui nou dușman extern, Statul Islamic, care la rândul său poate fi pus pe seama Statelor Unite, sau pot fi negociate condiții de combatere a terorismului. Și să nu uităm că toate cancelariile lumii sunt cu ochii pe tine și te privesc cu milă când în țara ta sunt ucise și rănite persoane, iar cei reținuți în izolatoare cad pe planul doi sau trei…
Articolul a fost publicat inițial pe blogul https://constantin-uzdrisch.blogspot.ro/