Ucraina, nou pas în direcția NATO

Kievul a demarat procesul de aderare la Alianța Nord Atlantică. O foaie de parcurs va fi stabilită în acest sens, astfel încît pînă în 2020 Ucraina să facă reformele necesare care să îi permită atingerea standardelor NATO.
                                                                                                                                                                                                           Foto: nato.int

Aderarea la NATO este unul dintre obiectivele de politică externă ale Ucrainei, dar asta nu înseamnă că o cerere de aderare va fi depusă în scurt timp.

”Ucraina trebuie să pună în aplicare un program de reforme astfel încît să ajungă la standardele necesare integrării sale în NATO pînă în 2020”, a declarat pe 10 iunie președintele Pedro Poroșenko, în cadrul unei întîlniri la Kiev cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Măsurile de luat au legătură cu reformarea sistemului de apărare, anti-corupția, buna guvernare și aplicarea legii în mod nediscriminatoriu.

„Ucraina și-a definit cu siguranță viitorul politic și viitorul în sfera securității”, a spus Poroșenko care – într-o aluzie transparentă la Rusia – a adăugat că nicio țară care nu este stat membru al NATO nu se poate opune cooperării Ucrainei cu Alianța Nord-Atlantică. ”Agresiunea rusă a determinat NATO să-și consolideze semnificativ activitatea în regiune. Pot spune chiar că NATO s-a trezit. Importanța și rolul NATO cresc și mai mult în condițiile noilor provocări la adresa securității internaționale în contextul evenimentelor din Ucraina. Aliații s-au convins și mai mult de nevoia de a-și uni eforturile pentru apărarea comună, de importanța sporirii cheltuielilor de apărare și de creșterea prezenței la nivel mondial”, a mai spus Poroșenko.

Alianța Nord-Atlantică este dispusă să aibă o relație cît mai apropiată cu Ucraina. ”Suntem aici pentru a demonstra solidaritatea NATO cu Ucraina și susținerea noastră fermă față de suveranitatea și integritatea țării voastre”, a Jens Stoltenberg, care a adăugat că țările din Alianța Nord-Atlantică ”nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegitimă a Crimeii de către Rusia”.

Stoltenberg a mai spus că din 2014 NATO și-a intensificat cooperarea cu Ucraina. Totodată, secretarul general al NATO a exprimat solidaritatea alianței cu Ucraina în eforturile acesteia de a face față ”acțiunilor agresive” ale Rusiei. ”Rusia și-a continuat acțiunile agresive împotriva Ucrainei, însă NATO și aliații din NATO sprijină Ucraina și sunt de partea voastră”, a subliniat Stoltenberg.

Pe de altă parte, NATO va oferi Ucrainei echipamente pentru a descoperi cine s-a aflat în spatele atacului cibernetic care a lovit țara în iunie și care apoi s-a răspîndit la nivel global.

Reacția Moscovei nu a întîrziat. Kremlinul a considerat că posibila aderare a Ucrainei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu ar stimula stabilitatea și securitatea în Europa.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov, a comentat de asemenea declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a afirmat că Rusia trebuie să-și retragă mii de militari din Ucraina. Peșkov a spus că Rusia nu are niciun fel de trupe în Ucraina.

Peste 10.000 de oameni, civili și militari din ambele tabere, au murit în estul Ucrainei după declanșarea conflictului dintre forțele Kievului și separatiștii pro-ruși sustinuți de Moscova, în 2014.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.