Alianța Nord-Atlantică face tot mai multe exerciții militare ca pregătire de ripostă în fața unui posibil coșmar: o intervenție rusească în Europa răsăriteană.
Foto: nato.int
Afirmația Președintelui Trump potrivit căreia țările membre NATO nu contribuie echitabil la susținerea securității euro-atlantice pare lipsită de conținut când, numai luna aceasta, în bazele militare ale Europei de Est, circa 45.000 de soldați din Statele Unite și alte 23 de țări desfășoară manevre de pregătire împotriva unei ipotetice invazii rusești.
Vara aceasta, alte optsprezece exerciții sunt în desfășurare în zona Mării Negre, unde iritarea statelor riverane a crescut în fața atitudinii agresive a Rusiei, se arată într-un articol publicat de RealClearDefense.
Liderii militari americani nu se așteaptă la o invazie iminentă a Moscovei, dar înțeleg de ce sunt neliniștite țările aflate de-a lungul graniței cu Rusia.
Aceste manevre ar trebui să le ajute să riposteze dacă și când Rusia le va amenința, afirmă comandantul Forţelor Terestre Americane dislocate în Europa, general–locotenent Ben Hodges.
„Nu cred că este posibilă (o invazie – n.t), dar s-a mai întâmplat”, a spus Hodges. „Oricine locuiește în apropierea zonei din proximitatea Rusiei, din Finlanda și Suedia și până în România, crede că este totuși posibil”.
Hodges a dat recent o declarație de la Baza aeriană Bezmer din Bulgaria, în cadrul unui webcast găzduit de Association of the U.S. Army.
La cel mai amplu dintre cele 18 exerciții, numit Saber Guardian, participă 14.000 de soldați americani. Celelalte trupe sunt din Armenia, Bulgaria, Cehia, Germania, Croația, Georgia, Grecia, Ungaria, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina și Marea Britanie.
Manevrele navale, denumite See Breeze, sunt organizate anul acesta de Statele Unite și Ucraina.
Forțe aeriene, terestre, navale și amfibii, reunind 17 națiuni, vor simula operațiuni maritime de respingere, operațiuni aeriene de apărare, operațiuni anti-submarin, tactici de gestionare a pagubelor, operațiuni de căutare și salvare și armament-amfibie.
Baterii anti-rachetă Patriot au fost amplasate în Lituania pentru exercițiul intitulat Tobruk Legacy, care are în vedere apărarea antiaeriană și antirachetă cu rază lungă de acțiune..
Hodges a declarat că aceste exerciții nu trebuie să fie considerate provocatoare, ci doar „defensive”.
„Vrem să fim pregătiți”, a spus el. „Învățăm cum să concentrăm forțele și să adunăm rapid echipe multinaționale astfel încât liderii noștri politici să poate avea opțiuni”, a adăugat acesta.
Urgența este resimțită mai ales printre cele trei state care găzduiesc manevrele Saber Guardian, respectiv Ungaria, Bulgaria și România. „Toate participă la acest exercițiu”, a declarat Hodges. ”Aceste țări sunt total angajate pe calea cooperării militare. Populația i-a salutat pe soldații americani”, a adăugat el.”Asta mi-a plăcut foarte mult”.
Aliații militari ai Statelor Unite sunt îngrijorați de viitoarele manevre ale Rusiei, numite Zapad. Aproximativ 3000 de soldați ruși și 800 de tancuri se vor afla în Belarus pentru a se pregăti în vederea unei potențiale confruntări cu NATO. „Manevrele rusești stârnesc îngrijorare”, a declarat Hodges. Vor fi primele manevre Zapad de după anexarea Crimeii, în 2014.
Incursiunea în Crimeea a reprezentat evenimentul care a forțat NATO să-și regândească atitudinea față de securitatea în partea estică a Europei. „Agresiunea rusească a împins războiul într-o zonă necunoscută”, consider ofițerii Amos Fox și Andrew Rossow, într-o recentă cartă alba elaborată de Institute of Land Warfare.
În ultimul deceniu, în conflictele din Cecenia, Georgia și Ucraina, Rusia și-a perfecționat tactica „războiului hibrid”, notează ei. „Este o întreagă abordare guvernamentală” care include acțiuni sub acoperire, manipularea opiniei publice și război informatic.
Exercițiile din Europa de Est sunt importante și pentru armata Statelor Unite, a declarat generalul American Timothy McGuire, adjunctul comandantului trupelor americane în Europa.
„Ce facem în situație de criză?”, a spus el în cadrul webcastului din Bulgaria. ”De mult timp, trupele americane nu s-au pregătit pentru a lupta împotriva unui dușman sofisticat ca Rusia. Trebuie să ne regăsim duritatea”, a spus McGuire. „Încercăm să ne recăpătăm totodată agilitatea”, a spus el. „S-au dus zilele petrecute în bazele militare operaționale, cu trei mese pe zi asigurate”.
O problemă o constituie logistica, a mai spus el. „Ați auzit de zicala ‘tacticile sunt pentru amatori, iar logistica e pentru profesioniști'”. Armata SUA dispune de trei brigăzi de ripostă mobilizate în Germania, așa că deplasarea trupelor și a resurselor către Europa de Est ar necesita o planificare atentă.” a spus McGuire. „Am avut fricțiuni la frontieră, coordonarea nu este atât de solidă pe cât ar trebui să fie. Chiar și punctele obișnuite de control pot opri convoaiele de aprovizionare.”
Între timp, în Statele Unite continuă discuția referitoare la mărimea trupelor ce ar trebui să fie permanent mobilizate în Europa.
Prezența lor în această zonă a fost redusă simțitor după ce, în 2012, Administrația Obama a adoptat o strategie-pivot destinată Asiei, care trecea în planul doi Europa. Două brigăzi de blindate din Europa au fost retrase. Alte două brigăzi – o brigadă Stryker și una de infanterie aeropurtată – au rămas.
Prioritățile au trebuit reevaluate în urma intervenției din Crimeea. O brigadă de blindate și una de atac aerian vor merge acolo prin rotație timp de nouă luni. Un studiu elaborat de Army War College a sugerat ca armata ar trebui să aibă în vedere mobilizarea unei brigăzi în Polonia.
Cei mai mulți dintre șefii armatei americane indică Rusia ca principal motiv de îngrijorare în privința securității naționale. Oficialii Administrației Trump nu au vorbit prea mult despre această problemă, ceea ce nu e surprinzător, avâd în vedere că administrația Casei Albe rămâne împlicată în scandaluri legate de amestecul rus în alegerile prezidențiale din 2016.
Persoana nominalizată de Trump pentru funcția de adjunct al subsecretarului de stat pentru probleme de apărare, David Trachtenberg, și-a explicat opiniile despre Rusia săptămâna trecută, în cursul audierii de confirmare în funcție din fața Comisiei Senatoriale pentru Serviciile Armate. „Nu ducem lipsă de probleme. Rusia a invadat un vecin a cărui integritate teritorială se angajase să o respecte, și-a încălcat angajamentele asumate prin tratat militar și i-a amenințat pe aliații NATO cu un atac nuclear”.
Articolul a fost scris de Sandra Erwin, reporter pentru probleme de securitate națională și apărare la RealClearDefense. Traducere de Mihaela Danga.