Moldova. Schimbare controversată a sistemului electoral

Chișinăul a adoptat un nou sistem electoral mixt, existînd acum riscul ca la viitoarele alegeri parlamentare să se înregistreze o schimbare radicală a spectrului politic și implicit o renunțare  la politica pro-europeană a guvernului. Spre deosebire de SUA și UE, România a transmis un mesaj ambiguu pe acest subiect.

Premierii României și Moldovei s-au întîlnit la Chișinău | Photo: gov.ro

Și Statele Unite s-au alăturat oficial criticilor la adresa noului sistem electoral adoptat recent de către Parlamentul Republicii Moldova. Pe 23 iulie, Ambasada Statelor Unite ale Americii din Chișinău și-a exprimat dezamăgirea față de decizia parlamentului și a guvernului Republicii Moldova de a introduce sistemul electoral mixt în republică, ignorând astfel cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția și pe cele ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului cu privire la modificarea sistemului electoral.

„Revizuirea Codului Electoral pune la îndoială obiectivul declarat al guvernului privind un viitor european și democratic pentru cetățenii Republicii Moldova. Vom continua să colaborăm cu toate părțile interesate, inclusiv cu societatea civilă, pentru a face ca viitorul european al Republicii Moldova să devină realitate”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a ambasadei americane.

Poziția SUA vine după ce cu două zile înainte înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, au difuzat o declarație comună în care critică dur acţiunile regimului de la Chişinău. Potrivit lor, votul din 20 iulie din Parlamentul Republicii Moldova, în favoarea instituirii sistemului electoral mixt, este în contradicţie directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi ale Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului: „Deși schimbarea sistemului electoral este o decizie suverană a statului, Uniunea Europeană crede cu tărie că orice modificare a sistemului electoral trebuie să întărească democrația, să se bazeze pe consens larg între forțele politice și să fie precedată de o consultare reală a societății civile”, se arată în declarația citată.

Cei doi oficiali europeni susțin că vor urmări îndeaproape cum vor evolua lucrurile în legătură cu reforma electorală: ”Uniunea Europeană a accentuat în mod repetat importanța respectării mecanismelor democratice, inclusiv a sistemului parlamentar pluripartit și a statului de drept. Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în lumina obligațiilor asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar și ca membru al Consiliului Europei”, se mai menționează în declarația comisarilor europeni.

O relatare detaliată asupra votului din Parlamentului Moldovei și a posibilelor implicații găsiți aici.

Președintele prorus, Igor Dodon, a promulgat imediat după votul din parlament noua lege, care favorizează la alegerile parlamentare de anul viitor Partidul Socialist (de stânga, prorus) și pe democrații aflați la putere. „Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o noua filă în istoria modernă a Republicii Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. Moldova are viitor”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Sute de oameni au ieșit apoi în stradă pentru a protesta față de această decizie.

Analiștii consideră că există acum un risc destul de serios al suspendării finanțării din partea UE către Moldova. Acest lucru a fost deja cerut explicit de către președintele Partidului Popular European, Joseph Daul. El a condamnat sfidarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către Parlamentul de la Chișinău și a cerul Comisiei Europene să suspende finanțarea Moldovei și să reevalueze Acordul de Asociere Republica Moldova – UE.

Vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a atenționat că, prin votul de joi, „Parlamentul Republicii Moldova, cei 74 de pioni parlamentari au sacrificat viitorul cetățenilor Republicii Moldova”: „Votând schimbarea sistemului electoral fără să respecte pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția, autoritățile de la Chișinău au pierdut în mod ireversibil încrederea partenerilor internaționali. Finanțarea de 100 de milioane de euro de la nivel european este în pericol”, relatează Deutsche Welle.

La rândul său, eurodeputatul social-democrat român Sorin Moisă, autorul raportului Parlamentului European referitor la ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro care ar urma să fie acordat Moldovei, a declarat că Serviciul de Acțiune Externă și Comisia Europeană vor analiza legea de trecere la sistemul electoral mixt votată de deputații moldoveni, vor cere explicații Chișinăului, vor lua legătura și cu experții Comisiei Veneția și doar după o analiză foarte serioasă vor decide dacă vor acorda ajutorul macrofinanciar Moldovei. Potrivit lui, una din condițiile acordării ajutorului financiar era, între altele, respectarea opiniei Comisiei de la Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral.

În acest context, surprinde puțin poziția contradictorie a guvernului român care, săptămîna trecută, prin vocea premierului Mihai Tudose a transmis un mesaj în contradicție cu mesajele oficialilor europeni. Prezent pe 21 iulie la Chișinău, unde a participat la o ceremonie de transmitere a 96 de microbuze donate de Guvernul României școlilor din Moldova, Mihai Tudose a încercat să justifice votul guvernării de la Chișinău în favoarea trecerii la sistemul electoral mixt.

Potrivit lui, schimbarea produsă la Chișinău „nu e una ieșită din comun”: „Schimbarea sistemului electoral e un drept al Parlamentului. E schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic”, a spus premierul român, preluând și un mesaj din retorica guvernanților moldoveni despre „răii care dezinformează Bruxellesul”: „Ceea ce e ieșit din comun este distorsionarea realității a celor care au dus mesajul la Bruxelles complet diferit. (…) Atât timp cât e un parlament democratic care numește un guvern stabil – și vedem că e stabil – lucrurile sunt în regulă”, a spus Tudose, amintit și de Report.md.

De urmărit:

  • Protestele de stradă contra schimbării sistemului de vot s-au estompat în acest moment, dar e de posibil să reînceapă, cu efecte asupra stabilității interne a țării
  • Dacă Uniunea Europeană va lua măsuri concrete de suspendare a finanțării ce urmează să o acorde Moldovei. UE este interesată să sprijine reformele democratice din țară, dar – în numele stabilității – se vede nevoită să aibă ca partener de dialog un guvern care e pro-european mai mult declarativ
  • Dacă România va avea o poziție mai explicită contra sistemului de vot. Altfel, și Bucureștiul nu prea are de ales și este nevoit să dialogheze cu actualul guvern, pentru a contracara influența și politicile președintelui Igor Dodon.

 

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.