Mass media. Noul ”război rece”

Sub pretextul apărării de influența presei controlate de către celălalt, Rusia și Statele Unite își instituie reciproc restricții juridice

Foto: Markus Spiske / Unsplash

Legislativul rus ar urma să adopte săptămîna aceasta prevederi în baza cărora unele media din SUA și din alte țări occidentale ar putea fi declarate „agenți străini” și obligate să prezinte informații complete cu privire la finanțare și personal, relatează Reuters.

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat,  camera inferioară a Parlamentului rus, a precizat că modificarea legislativă ar fi un răspuns la ceea ce Moscova consideră a fi presiuni americane asupra media ruse.  „Restricțiile care ar putea fi adoptate vor fi similare celor luate de SUA”, a declarat Volodin.

Deputații ruși susțin că este vorba de o măsură de răspuns la solicitarea Ministerului american al Justiției ca televiziunea Russia Today (RT), controlată de statul rus, să se înregistreze ca „agent străin” în SUA, solicitare considerată de Moscova drept un gest inamical.

Potrivit RT, Ministerul american al Justiției i-a dat termen până pe 13 noiembrie pentru a se conforma legii numită ” Foreign agents registration act”, care obligă orice societate ce reprezintă o țară sau o organizație străină să raporteze cu regularitate autorităților americane despre relațiile sale cu statul respectiv sau instituția în cauză, în caz contrar fiind sancționată cu înghețarea conturilor.

RT este acuzată adeseori de Washington că servește drept organ de propagandă al Kremlinului. Postul rusesc de televiziune a fost menționat în special la începutul anului într-un raport al serviciilor de informații americane vizând ingerința Moscovei în ultima campanie prezidențială americană, relatează Agerpres.

Mai devreme în acest an, Duma rusă a lansat o anchetă pentru a stabili dacă CNN, Vocea Americii, Radio Libertatea și „alte media americane” respectă legislația țării. Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL), susținute de guvernul american, au anunțat luna trecută că Moscova a amenințat să clasifice redacțiile lor în limba rusă ca fiind „agenți străini”, în răspuns la presiunile SUA asupra RT.

Totul s-a făcut pe baza unei legi, adoptată în 2012, care nu a mai fost folosită până acum împotriva media. Ea obligă organizațiile care au activități cu caracter ”politic” și sunt finanțate din fonduri străinesă se înregistreze ca „agenți străini”, o formulă care amintește de epoca Războiului Rece. Unele ONG-uri au fost nevoite să renunțe la finanțări străine care le erau indispensabile, iar altele s-au închis.

Pe de altă parte, rețeaua de socializare Twitter a decis săptămîna trecută să nu mai publice conținuturi sponsorizate de Russia Today (RT) și Sputnik, ca urmare a suspiciunilor privind ingerința Rusiei în campania prezidențială americană.

Decizia a fost luată ”pe baza evaluării retrospective pe care am făcut-o despre alegerile americane din 2016 și a concluziei la care au ajuns serviciile de informații americane că atât Russia Today cât și Sputnik au încercat să se amestece în aceste alegeri acționând pentru guvernul rus”, a explicat rețeaua de socializare.

Un responsabil al acesteia a declarat luna trecută, în fața unei comisii a Congresului american ce anchetează presupusa implicare a Rusiei în acel scrutin, că RT a cheltuit anul trecut în SUA 274.000 de dolari pentru conținuturi sponsorizate. Pentru astfel de conținuturi, Twitter a încasat începând din anul 2011 circa 1,9 milioane de dolari de la RT.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a reacționat, calificând această măsură drept ”un gest agresiv (…), care este rezultatul presiunii unei părți a establishment-ului american și a serviciilor de informații. Firește, vor urma măsuri de retorsiune”, a avertizat MAE rus.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.