Sunt semne că relațiile dintre Chișinău și Tiraspol au intrat sub auspicii mai bune. Zilele acestea, la Viena, unde se desfășoară o nouă reuniune în formatul „5+2”, s-ar putea anunța noi măsuri de întărire a încrederii între Republica Moldova și auto-proclamata Republică Transnistreană.
Formatul „5+2” implică participarea a cinci actori principali: Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia și Statele Unite, plus două instituții supranaționale: Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.
Discuțiile în acest format, ce se desfășoară între 27-28 noiembrie, vor avea ca punct de plecare așa-numitul pachet „Berlin Plus”, convenit anul trecut, cînd președinția OSCE a fost exercitată de Germania.
Acesta are opt subiecte de bază:
- accesul proprietarilor la pămînturile din raionul Dubăsari;
- situația școlilor din Transnistria cu predare în grafie latină;
- asigurarea libertății de circulație;
- reglementarea accesului pe podul de la Gura Bîcului;
- restabilirea legăturii telefonice între ambele maluri ale rîului Nistru;
- înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană la Registru și schimbarea plăcuțelor de înmatriculare cu altele fără așa-numite „însemne de stat” transnistrene.
De remarcat că, în ultimele două săptămîni, Chișinăul și Tiraspolul au luat cîteva decizii comune, care reprezintă primii pași importanți făcuți de cele două părți, în ultimii 25 de ani.
Astfel, reprezentanții speciali ai Chișinăului și Tiraspolului pentru segmentul transnistrean, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev, au semnat pe 25 noiembrie, la Bender, patru decizii prevăzute de pachetul ”Berlin Plus”: funcționarea școlilor cu grafie latină, accesul la terenurile agricole de după traseul Dubăsari – Tiraspol, recunoașterea diplomelor transnistrene și restabilirea legăturilor telefonice între malurile Nistrului.
Cu doar o săptămînă înainte fusese îndeplinită o prevedere a pachetului ”Berlin Plus”, respectiv redeschiderea podul rutier peste Nistru dintre localitățile Gura Bîcului – Bîcioc după o pauză de 25 de ani.
Toate aceste măsuri au fost salutate în debutul reuniunii 5+2” de la Viena.
Foto: OSCE.org
„În urma deciziei de a deschide podul Gura Bîcului-Bîciok peste rîul Nistru, dar și a implementării rapide a acestui proiect, noi vedem progrese semnificative în procesul de negocieri, pentru prima dată în mai mult de un deceniu… Salutăm acest angajament constructiv și credem că celelalte probleme economice și sociale – discutate de mai mulți ani – ar putea fi rezolvate rapid”, a declarat președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz.
Anterior, președintele Igor Dodon salutase noile înțelegeri dintre Chișinău și Tiraspol, pretinzînd că și el are un merit în acest sens
. „Acordurile sunt rezultatul coordonării… la nivel de președinte, guvern și parlament”, a scris Dodon pe Facebook. „Probabil că este singura chestiune asupra căreia la nivelul instituțiilor de stat nu avem dezacorduri”, a adăugat președintele pro-rus.Evenimentul a fost salutat și de liderul PD, Vlad Plahotniuc, care a spus că s-a implicat în negocierea înțelegerilor, după ce le-a promis asta „partenerilor externi”.
O rezolvare a problemei transnistrene este în acest moment departe de a fi posibilă. Cu toate acestea, e de salutat detensionarea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol – venită e drept, cel mai probabil, în urma unor presiuni externe – care a avut ca rezultat luarea unor măsuri ce ușurează viața mai multor oameni de pe ambele maluri ale Nistrului. Pare puțin, dar e totuși un început.