Moldova. Amenințări pe filieră rusă

Prezența forțelor militare ruse în Transnistria ca și tot mai multele manevre făcute acolo reprezintă o amenințare directă la securitatea Republicii Moldova, consideră analistul militar Rosian Vasiloi.
Rosian Vasiloi

Este unul dintre puținii experți pe probleme de securitate din Moldova. Are experiență în probleme de management al frontierei, a lucrat la o companie globală de proiectare și consultanță în proiecte, inclusiv din domeniul securităţii, apoi timp de un an a activat în cadrul Centrului OSCE din Bişkek, Kîrgîstan. Acum face parte din echipa IDIS „Viitorul” ca expert în politici de securitate.

O discuție cu Rosian Vasiloi reprezintă o bună introducere în problematica complexă  a riscurilor de securitate cu care se confruntă Republica Moldova

Tot mai multe manevre

”Riscurile sau amenințările de securitate la adresa Moldovei sunt destul de ridicate și tot mai vizibile în ultimii doi ani de zile, de cînd Federația Rusă a  început un exercițiu major în Republica Moldova, mai exact în auto-proclamata Republică Transnistreană.

Anul trecut, pentru prima data, noi am elaborat un studiu de securitate și apărare pe tema influenței Federației Ruse în R. Moldova, pe dimensiunea militară. A reieșit  că, în 2016, Rusia – prin Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) – a efectuat 48 de aplicații militare, iar in perioada 1 ianuarie- 20 mai 2017 au fost desfasurate 32 de aplicatii militare. Oricum, pînă la sfîrșitul anului trecut s-a ajuns la circa 150-200 de aplicații militare, numărul fiind relative pentru ca nu toate sunt reflectate in sursele deschise.

Exercițiile militare au avut mai multe componente. Prima, au fost exercițiile cu caracter umanitar (sport, cantonamente etc), apoi cele combatante, cu implicarea militarilor GOTR, care s-au finalizat cu trageri de luptă. Aceste exerciții au avut cea mai mare pondere, circa 65-70% din toate aplicațiile militare.

A treia categorie este cea de ”combatant-comun”, în care sunt incluse acele aplicații militare desfășurate cu participarea pretinsului sector de securitate din regiunea transnistreană. De fapt, nu prea putem diferenția grupul trupelor ruse de acesta din urmă, fie că vorbim de trupe ale așa-zisului Minister al Apărarii, al Securității de Stat al celui de Interne. Oricît de straniu ar fi, la Tiraspol și serviciul vamal are componentă militară, dar și Ministerul Justitiei”.

Pacificatori sau altceva?

”Se estimează că Grupul Operativ al Trupelor Ruse include circa 1.000- 2.000 de militari, dintre care circa 500 sunt așa-zișii pacificatori. Dar, din punctul de vedere al pregătirii, toate aceste forțe reprezintă un întreg. Eu, cel puțin, nu fac distincții între el. Dar cadrul juridic internațional ,semnat între Federația Rusă și R. Moldova, prevede că ei sunt pacificatori. Asta este cert și nu putem discuta. Dar restul trupelor GOTR sunt ilegal staționate pe teritoriul Moldovei.

Din punct de vedere al pregătirii, pacificatorii, dintr-unul din batalioanele GOTR, sunt pregătiți  pe parcursul anului, pentru ca ulterior, în luna octombrie, tradițional, să facă rotația. Batalionul care se află acum în trupele de pacificare revine în GOTR, iar apoi GOTR detașează alt batalion.

Informațiile noastre, care sunt din open sources, dar trebuie analizate, arată că batalionul de pacificare care urmează să intre în octombrie 2018 nu se pregătește pentru misiune de pacificare, ci pentru distrugerea tancurilor, ghidarea reacției pentru distrugerea inamicului, forțarea râului Nistru în partea dreapta, pentru distrugerea forțelor inamicului.

Și eu mă întreb: cine este acest inamic? Republica Moldova nu are tancuri, nu are nici aviație…

Foto: Sinopsis
Cine este inamicul?

”La această întrebare nu pot decât să examinez câteva opțiuni. Aș porni din punct de vedere istoric și aș aminti de ideea de război-hibrid promovată încă din 2014-2015 de către Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al Federației Ruse.

Analizele ne arată că aceasta ar fi și logica manevrelor militare din Transnistria. În afară de asta, trebuie să ținem cont că, din 2012, GOTR, este parte componentă a Districtului Militar de Vest al Federației Ruse și toate aceste exerciții militare sunt planificate acolo, la Sankt Petersburg, unde este Statul Major al acestui District.

Nu putem găsi nicăieri, oficial, care este sarcina principală a GOTR, dar dacă analizăm anumite surse media care au tangență cu sau sunt sub acoperirea Ministerului rus al Apărării  sau al Ministerului Afacerilor Externe (spre exemplu „TOPOR”), se poate vedea că sarcina principală a GOTR ar fi: acțiuni în baza deciziei  Districtului Militar de Vest, în cazul schimbării bruște a situației politico-militare din regiune.

Și aici intrăm deja în zona de influență a României și a NATO. Toate aceste riscuri trebuiesc luate în calcul.

Eu mă bucur că, cel puțin în România, experții militari, diferite surse media promovează această idee în contextual în care s-au desfășurat entități militare la Deveselu, cu scutul anti-rachetă, s-au activat capacități de apărare la aeroportul Kogălniceanu, în nordul Romaniei, la baza de aviație de la Târgu Mureș.

Ce avem, în schimb, în R. Moldova? Nimic. Bugetul apărării, la momentul actual este în diminuare, pentru că anul acesta a ajuns aproximativ 0,4% din PIB, ceea ce permite Ministerului Apărării doar să acopere salariile și hrana pentru militarii în termen. Să nu uităm nici că armata națională este compusă mai ales din militari în termen, care fac serviciul și după aceea pleacă acasă.

Da, sunt necesare sume financiare enorme pentru a reforma armata, dar este nevoie totodată și de o viziune clară în acest sens. Aici ne confruntăm cu o viziune separate a administrației prezidențiale din R. Moldova, care fie retrage de la Guvern și Parlament documentele de planificare strategică pe dimensiunea securității și apărării naționale, fie nu le promovează țn Parlament. Mă refer aici la documentul care a fost aprobat ca proiect anul trecut: Strategia Apărării Naționale, strategie despre care nu se știe ce soartă va avea.

 

Mădălin Necșuțu

Interviu realizat de Mădălin Necșuțu, redactor-șef al EVZ Moldova și corespondent al Balkan Insight

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.