Ucraina. Afaceri cu mame surogat

În ultimii ani, Ucraina a devenit o destinație favorită pentru familiile care nu pot avea copii. Acum, autoritățile de la Kiev anchetează activitatea clinicilor de medicină reproductivă, în condițiile în care lipsa unui cadru legislativ a dat, se pare, naștere unor abuzuri.
Foto: Andrew Itaga / Unsplash

Din 2015 încoace, de cînd clinicile din Asia ce oferă servicii de reproducere umană asistată medical s-au închis din cauza acuzațiilor de exploatare a femeilor, Ucraina a ajuns printre cele mai căutate locuri din lume pentru astfel de servicii. Sute de femei își oferă astfel serviciile de mame-surogat prin intermediul unor companii a căror activitate nu este întotdeauna reglementată foarte riguros. Prețurile cerute sînt extrem mici, în comparație cu cele din SUA, spre exemplu.

Spre exemplu, compania ”BioTexCom”, care se prezintă ca lider în domeniu, oferă servicii de procreare cu ajutorul mamei surogat la prețuri ce încep de la 29.900 euro. Pachetul Economic este cel mai căutat, contracte fiind deja încheiate pentru întreg anul 2019. Site-ul companiei are și variantă în limba română.

Afacerea este legală, dar în spatele ei se pot ascunde uneori activități controversate.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, a prezentat luna trecută un caz înregistrat tocmai la clinica „BioTexCom” unde, în 2011, un cuplu din Italia a semnat un contract cu o mamă surogat, relatează Deutsche Welle.

După naştere, bebeluşul – un băieţel – a fost dus în Italia. În urma efectuării testului ADN – obligatoriu în tribunalele din Italia – celor doi nu le-a fost recunoscută calitatea de părinţi biologici, întrucît s-a constatat că bărbatul nu era tatăl natural al copilului. În cele din urmă băieţelul a fost adoptat de o familie, tot din Italia.

Proprietarul clinicii „BioTexCom”, Albert Totşilovski, care nu a exclus o eroare umană, a confirmat pentru DW veridicitatea informaţiei. „Ori au fost înlocuiţi embrionii în eprubetă, ori a fost schimbat cateterul în timpul procedurii”.

În iulie 2018, Totşilovski şi medicul-şef al clinicii au fost acuzaţi oficial de trafic de persoane, fals în documente şi evaziune fiscală. Dacă suspiciunea de trafic de carne vie se va confirma, cei doi riscă o pedeapsă cu închisoarea de pînă la 15 ani. În opinia proprietarului clinicii, aflat în arest la domiciliu, instituţia pe care o reprezintă poate fi acuzată cel mult de nerespectarea normelor impuse de Ministerul Sănătăţii.

Critici la adresa Procuraturii

Valeri Sukin, vicepreşedinte al Asociaţiei clinicilor de medicină reproductivă din Ucraina, consideră nejustificată ancheta Procuraturii şi susţine că rolul acesteia ar fi să distrugă reputaţia acestui tip de act medical.

Conform lui, graţie fertilizării in vitro, în Ucraina s-au născut în ultimii 18 ani 54.000 de copii. În 2016 şi 2017 au avut loc 20.000 de proceduri. „Din acestea, în doar 380 de cazuri a fost vorba despre mame surogat”, susţine Sukin.

În opinia specialistei în ştiinţe juridice Elena Babici, cifrele nu oferă o imagine completă asupra situaţiei. „O mamă surogat se poate supune procedurii de fertilizare, dar nu neapărat ajunge şi să nască bebeluşul. Statistica include şi aceste cazuri, dar niciun copil nu părăseşte Ucraina”, afirmă ea. În plus, şi ucrainenii apelează la mame purtătoare. Nicio statistică din ţară nu oferă cifre separate despre beneficiarii/părinţii străini.

Foto: Josh Bean / Unsplash
Nu există lege

În Ucraina există aproximativ 50 de clinici de medicină reproductivă. Activitatea acestora nu este reglementată printr-o lege, ci prin numeroase norme administrative, dar nu există şi un for care să verifice cît de respectate sunt acestea.

Experţii în drept vorbesc despre lipsa unor reglementări clare privind drepturile şi obligaţiile mamelor surogat, dar şi ale părinţilor biologici. De asemenea nu există protecţie faţă de nerespectarea contractului şi nici garanţia acordării de despăgubiri materiale părţilor afectate.

Cazul înregistrat la „BioTexCom” a dus la înaintarea în Parlamentul de la Kiev a cinci proiecte de lege pentru medicina reproductivă. Însă niciunul dintre acestea nu prevede şi obligativitatea efectuării unui test ADN părinţi-copil, după naşterea bebeluşului. În aceste condiţii, specialiştii în ştiinţe juridice spun că şi alţi părinţi din ţări în care testul ADN este obligatoriu s-ar putea să se confrunte cu o situaţie similară cu cea a cuplului in Italia.

Spanioli blocaţi în Ucraina

Conform postului de televiziune RTVE, cel puţin 20 de familii de spanioli care au apelat la mame purtătoare şi la clinici de fertilizare din Ucraina ar fi rămas blocate cu tot cu bebeluşi în această ţară. Presa spaniolă notează că reprezentanţa diplomatică de la Kiev refuză să-i înregistreze pe aceşti copii ca fiind cetăţeni spanioli, împiedicîndu-i astfel pe părinţi să se întoarcă împreună cu ei în Spania. Jurnaliştii afirmă că funcţionarii consulatului de la Kiev ar invoca noile norme europene privind confidenţialitatea datelor.

Pînă acum, pentru stabilirea legăturii biologice copil-părinţi, probele ADN recoltate în Ucraina atît de la copil, cît şi de la prezumtivul tată erau trimise pentru verificare în Spania. Pe fondul noilor reglementări europene referitoare la confidenţialitatea datelor personale, autorităţile spaniole nu mai recomandă efectuarea analizei ADN în ţări din afara spaţiului comunitar. Prin urmare, Spania nu mai recunoaşte testele efectuate în Ucraina sau materialul genetic recoltat acolo.

Sinopsis / DW

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.