Moscova propune noi măsuri pentru apărarea cetățenilor rusofoni din zone cu potențial de risc, inclusiv Ucraina și Moldova
Duma de Stat a adoptat săptămîna trecută, în primă lectură, un proiect de lege care permite președintelui Rusiei să determine categoriile de cetățeni care, ”în scopuri umanitare”, pot primi cetățenia rusă în regim de urgență, relatează Newsmaker.md.
Legea este gîndită în primul rînd să protejeze pe rusofonii din Ucraina, însă – așa cum se spune în expunerea de motive – poate fi de asemenea ”aplicată situației din Transnistria, Republica Moldova sau țările baltice”.
Proiectul legislativ a fost inițiat de guvernul rus. În nota explicativă se arată că Moscova va facilita obținerea de pașapoarte rusești compatrioților ”din țări cu o situație geo-politică și economică complexă, unde au izbucnit conflicte armate sau unde s-a schimbat regimul politic”.
Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a spus că proiectul va introduce amendamente la legea rusă a cetățeniei astfel încît președintele federației să aibă posibilitatea de a lua ”măsuri necesare pentru ajutorarea [rusofonilor] din țările unde există probleme”. ”Astfel de probleme sunt acute în mod particular în Ucraina, acolo unde foștii noștri compatrioți au devenit ostaticii aventurierilor politici de la Kiev și victime ale unui război civil”, a spus Volodin.
El a adăugat că proiectul de lege a fost gîndit plecînd de la principiile umanismului.
Acesta introduce și o noutate: admiterea în programul de obținere a cetățeniei ruse va fi mai ușoară pentru cei care participă la programul de repatriere voluntară din țări din afara Rusiei.
Dacă va fi aprobată, legea va intra în vigoare la trei luni de la publicarea sa în monitorul oficial.
Nu este nimic anormal și nici pentru prima dată cînd Moscova încearcă să își protejeze compatrioții, oriunde s-ar afla aceștia. Însă pretextul apărării cetățenilor ruși din afara granițelor a fost folosit ca argument pentru a justifica anexarea Crimeii în 2014, după îndepărtarea de la putere a lui Viktor Ianukovici.
Atunci, Mosova și-a justificat manevrele militare , susţinînd că nu face decît să îşi apere cetăţenii din Crimeea, care aveau de suferit în urma mişcării EuroMaidanului şi a instalării unei noi puteri la Kiev. Datele oficiale arătau că circa 58% dintre cele 2 milioane de locuitori ai peninsulei erau etnici ruşi, mulţi dintre ei avînd şi cetăţenie rusă. Circa 77% declarau că limba lor nativă este rusa. În Crimeea, mai erau 24,4% ucraineni şi 12% tătari turcofoni şi musulmani suniţi.
Argumente similare, legate de protecția compatrioților, au fost folosite de Moscova și mai înainte, în 2008, cînd trupele ruse au intrat în Osetia de sud pentru, aparent, protecția cetățenilor ruși din această regiune aparținînd unui stat suveran, recunoscut de către ONU.