La zi. Instabilitate

Vești nu chiar liniștitoare din această parte a lumii
Foto: Unsplash

PIERDE MOLDOVA ACORDUL DE ASOCIERE LA UE? Într-un raport privind implementarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană se se semnalează nerespectarea de către Chişinău a angajamentelor legate de lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor. Raportul va fi prezentat oficial pe 14 noiembrie de către europarlamentarul Petras Auštrevičius și discutat în plenul Parlamentului European. În document se arată că Uniunea Europeană ar putea duce la anularea acordului de Asociere și a regimului fără vize pentru cetăţenii moldoveni, un avertisment ce intervine pentru prima oară după liberalizarea regimului de vize în 2014

BULGARIA RESPINGE PACTUL PE MIGRAȚIE. Sofia nu va susține pactul Naţiunilor Unite ce urmăreşte să reglementeze tratamentul pentru migranţi la nivel mondial, alăturîndu-se astfel guvernelor de dreapta din Ungaria şi Austria. „Poziţia guvernului bulgar va fi să nu se alăture pactului global al ONU privind migraţia”, a declarat pe 12 noiembrie un vicepreşedinte al partidului GERB (de guvernare), Ţvetan Ţvetanov, după o întâlnire a liderilor coaliţiei, conform Balkan Insight. Parlamentul bulgar va dezbate miercuri pactul.  Pactul ONU vizează chestiuni precum modul în care pot fi protejate persoanele care migrează, cum pot fi integrate în noile ţări şi cum pot fi trimise înapoi în ţările de origine.
Acordul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată a fost aprobat în iulie de toate cele 193 de ţări membre, cu excepţia Statelor Unite, care s-au retras anul trecut. Înţelegerea a fost semnată după cel mai mare aflux de migranţi din Europa de după ce de-Al Doilea Război Mondial, mulţi fugind de conflictele din Orientul Mijlociu şi din alte părţi. Documentul final ar urma să fie semnat la o ceremonie care va avea loc în decembrie în Maroc. Bulgaria, care se află pe una din principalele rute migratorii dinspre Orientul Mijlociu spre Europa de Vest, spune că ia deja măsuri pentru a opri migraţia ilegală şi pentru a proteja graniţele externe ale UE.

În același timp, Bulgaria riscă să fie cuprinsă de un nou val al protestelor civice, precum cele de acum cinci ani care au dus la răsturnarea guvernului. Detalii aici.

UN FOST PREMIER NU E DE GĂSIT. Poliția macedoneană a început pe 13 noiembrie o amplă operațiune de căutare a fostului prim-ministru Nikola Gruevski, care a dispărut la scurt timp după ce a fost condamnat la doi ani închisoare pentru abuz de putere, respectiv folosirea ilegală a unui automobil cumpărat din bani publici, relatează Balkan Insight. Fost şef al formaţiunii VMRO-DPMNE (de dreapta), Nikola Gruevski, 48 de ani, a condus guvernul macedonean între 2006 şi 2016. El a fost condamnat definitiv luna trecută pentru că a primit pentru uz personal o maşină Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătită din bani publici.

ALEGERI ILEGALE ÎN ESTUL PRORUS AL UCRAINEI. Ministerul de Externe al Ucrainei a exprimat un protest ferm faţă de acţiunile ilegale şi neligitime ale Federaţiei Ruse cu privire la organizarea duminică a unor pseudoalegeri în teritoriile temporar ocupate Doneţk şi Lugansk (estul separatist al ţării), se menţionează într-un comunicat al MAE ucrainean, difuzat de Ambasada Ucrainei la Bucureşti. ”Actuala încercare a Rusiei de a justifica, de a organiza şi apoi de a legitimiza un fals proces de „vot” în Donbasul ocupat reprezintă o încălcare flagrantă a normelor şi principiilor dreptului internaţional şi a legislaţiei ucrainene şi constituie o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, se arată în comunicat.
În acelaşi timp, Rusia, ca parte la conflictul armat din Donbas şi semnatară a acordurilor de la Minsk, şi-a încălcat din nou angajamentele, consideră MAE ucrainean. ”Rezultatele acestor „alegeri” false sunt nule, fără nicio consecinţă juridică şi nu vor fi recunoscute nici de Ucraina şi nici de comunitatea internaţională. Singurele alegeri care pot fi organizate în mod legal în Donbas sunt alegeri efectuate în deplină conformitate cu legislaţia ucraineană şi cu standardele OSCE, cu monitorizarea asigurată de OSCE/ODIHR”, se mai spune în comunicatul menţionat.

Altfel, conform relatărilor de presă, liderii separatişti actuali sunt învingători potrivit primelor rezultate parţiale ale acestor alegeri care încearcă să consfințească separarea teritoriilor rebele de restul Ucrainei şi caută să acorde legitimitate noilor lideri.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.