„Refugiatul” Gruevski şi noua rută balcanică

Ungaria îi amenință cu închisoarea pe cei care îi ajută pe refugiați. Amenințarea nu este valabilă și în cazul lui Viktor Orbán, care a introdus ilegal în Ungaria un prieten, consideră Krsto Lazarevic într-un comentariu publicat de Deutsche Welle.

Are o condamnare, nu are documente valabile și este dat în urmărire pentru fraudă în dauna statului în țara natală. Este liderul unui grup infracțional. A ajuns ilegal la Budapesta și a cerut azil pentru a scăpa de pedeapsa de doi ani de închisoare primită în țara de origine.

Viktor Orbán l-a primit cu brațele deschise pe acest „refugiat”. Fiindcă este vorba despre amicul său Nikola Gruevski – timp de un deceniu premier al Macedoniei. Orbán spune că nu vrea refugiați care nu se potrivesc culturii maghiare. Dar Nikola Gruevski se potrivește de minune culturii Orbán.

Ambii sunt autocrați. În decursul a doar câțiva ani au deteriorat structurile democratice, drepturile fundamentale ale cetățenilor și libertatea presei în țările lor. Ambii și-au îmbogățit prietenii și familiile. Și ambii sunt împotriva refugiaților, invocând teorii ale conspirației. În 2014 Gruevski s-a implicat pentru ca Macedonia să fie declarată „țară terță sigură”. Însă chiar atât de sigură nu o mai consideră nici el însuși.

O listă lungă de acuzații

Și el a închis în martie 2016 granița cu Grecia, făcând asfel ruta balcanică impermeabilă. Conservatorii europeni și populiștii de dreapta l-au curtat. Cancelarul austriac Sebastian Kurz chiar a zburat la Skopje pentru a-i face campanie electorală. Lista acuzațiilor la adresa lui Gruevski este lungă. El a ordonat ascultarea ilegală a zeci de mii de cetățeni, i-a băgat la închisoare pe jurnaliștii critici, a încercat să mușamalizeze moartea unui tânăr ucis de către forțele sale de ordine și chiar și pentru Balcani este un personaj din cale afară de corupt.

Dar pe Viktor Orbán nu îl deranjează. Ba dimpotrivă. În luna mai, afaceriști apropiați premierului maghiar au cumpărat presa macedoneană, care de atunci încoace este de partea lui Gruevski. Omul care a închis ruta balcanică este acum un imigrant ilegal. Din cauză că exista riscul să fugă din ţară, autoritățile din Macedonia i-au confiscat pașaportul. Aşa că a fost nevoit să treacă ilicit mai multe graniţe în mașini ale corpului diplomatic maghiar. Legile populiștilor de dreapta nu sunt valabile și în cazul lui.

N. Gruevski și V. Orban / Foto: EPA

Dacă Nikola Gruevski ar fi fost un refugiat oarecare nu ar fi avut nicio șansă să ajungă în Ungaria. Ar fi așteptat într-un centru de tranzit la granița sârbă până când cererea sa de azil ar fi fost soluționată. Iar cererea ar fi fost respinsă, din cauză că nu are asupra sa acte de identitate valabile.

Apoi Gruevski poate că ar fi încercat să ajungă ilegal prin Bosnia la frontiera cu Croația. După care ar fi tremurat de frig în corturi, în tabere improvizate, și ar fi fost dependent de fiecare dintre voluntarii pe care el și prietenii săi populiști de dreapta îi incriminează și îi urmăresc penal.

În tentativa sa de trecere a frontierei croate pesemne polițiștii croați i-ar fi rupt mâinile și picioarele, încercând să-l imobilizeze. Sau l-ar fi împușcat, cum s-a întâmplat pe 31 mai, când au tras asupra unui microbuz iar gloanțele au nimerit doi copii.

Uniți în teoria conspirației

Dar nimic din toate acestea nu i s-au întâmplat lui Nikola Gruevski, fiindcă el nu este un refugiat de război, ci un infractor influent. Un autocrat corupt care și-a jecmănit poporul și acum fuge de pedeapsă.

Nikola Gruevski a introdus în politică teoria conspirației, devenită preferata lui Viktor Orbán. Teoria conform căreia miliardarul evreu George Soros ar trage sforile din culise, cu scopul de a islamiza Europa prin migrație. Orbán a preluat această poveste și a transformat-o în nucleul campaniei sale electorale.

Fostul cel mai puternic om din Macedonia, Gruevski, nu numai că și-a ruinat țara, ci a și inventat o teorie a conspirației antisemită, răspândită la nivel global. Putem pleca de la premisa că lucrul acesta îi va fi de folos la procesarea cererii sale de azil.

Infografic BalkanInsight.com

Credeți că este o glumă? Nu, nu este. Chestionat în privința cazului Gruevski, un purtător de cuvânt al partidului lui Orbán, Fidesz, a răspuns: „Ungaria le asigură protecție tuturor persoanelor urmărite, iar Nikola Gruevski este amenințat de către guvernul macedonean aflat sub influența lui George Soros.”

Cazul Gruevski indică o problemă specifică țărilor din Europa de Est. Fiindcă politicienii aflați la putere în Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru și alte țări sunt corupți și trebuie să ia în considerare și varianta de a ajunge la pușcărie când își vor pierde funcțiile. De aceea sunt dispuși să facă orice pentru a-și păstra puterea, fără să le mai pese de democrație sau de statul de drept.

Orbán și Gruevski fac parte din această categorie de politicieni și, ca atare, este logic că unul îl întâmpină pe celălalt cu brațele deschise, chiar dacă nu este un bun prieten al refugiaților.

Krsto Lazarevic / DW

Krsto Lazarevic s-a născut în Bosnia-Herțegovina și a fugit cu familia sa în Germania pe vremea când era copil. Astăzi locuieşte la Berlin, lucrează ca jurnalist și colaborează cu diverse publicaţii de limbă germană.

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.