„Reforma sistemului judiciar în R. Moldova e o provocare”

Doi judecători americani vorbesc despre cît de dificilă a fost și rămîne reformarea sistemului judiciar din Republica Moldova
Judecătorii Polster și Robreno / Foto: BIRN

Necesarele reforme, considerate vitale pentru modernizarea celui mai sărac și posibil cel mai corupt stat al Europei, e posibil să fie îngreunate în contextul alegerilor parlamentare ce vor avea loc în circa patru luni de zile la Chișinău.

Având în vedere reforma justiției, ambasada SUA a adus recent în Moldova doi judecători federali din Statele Unite – Dan Aaron Polster, Districtul de nord din Ohio și Eduardo Robreno, Districtul de est din Pennsylvania – pentru a ajuta la instruirea viitorilor magistrați de la Institutul Național de Justiție din Chișinău.

Într-un interviu pentru Balkan Insight, judecătorul Dan Aaron Polster a declarat că reforma instanțelor a fost întotdeauna o sarcină dificilă. „În Republica Moldova există unele provocări speciale. Cel mai important este construirea unui sistem judiciar puternic și eficient, având în vedere originea [sovietică] a acestei țări „, a spus Polster.

El susține că moștenirea epocii sovietice încă cântărește foarte mult asupra sistemului de justiție din Moldova, iar aproape trei decenii de independență nu au fost suficiente pentru a construi un sistem care să funcționeze eficient. Polster crede că nimic nu se poate face rapid, deoarece a trecut doar o perioadă relativ scurtă de timp de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

„Poate 30 de ani sună ca o perioadă lungă, dar nu poți mișca lucrurile peste noapte. Nu este o perioadă așa de mare pentru a schimba o societate, este vorba abia de o generație”, a adăugat el.

R. Moldova are o istorie recentă marcată de o corupție endemică în acest sector. Spre exemplu, o schemă masivă de spălare a banilor, denumită „Spălătoria rusă”, a fost pusă în mișcare prin implicarea activă a zeci de judecători corupți, care au emis hotărâri dubioase în intervalul 2010 – 2014. Singura pedeapsă pe care au primit-o a fost să părăsească sistemul. Nu au fost puși în spatele gratiilor.

Corectitudinea și transparența, absolute necesare

Judecătorul Eduardo Robreno a declarat la rândul său, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la Chișinău săptămâna trecută, că un început bun pentru reforme ar fi ca toți magistrații să fie complet transparenți cu privire la veniturile și averile lor.

„Mesajul pe care l-am adus este importanța unui sistem judiciar independent, cinstit, transparent și responsabil, esențial pentru valorile democratice și societatea civilă”, a spus Robreno.

Cu toate acestea, opinia publică din Moldova rămâne înclinată să creadă că sistemul de justiție este încă obedient puterii executive și legislative și că nu există un sistem clar de separare a puterilor în stat și echilibru între acestea. Scandalurile de corupție din țară sunt încă tratate foarte diferit.

Fostul prim-ministru Vlad Filat este acum în spatele gratiilor, după ce omul de afaceri Ilan Shor l-a denunțat pentru luare de mită. Cu toate acestea, Shor, un om de afaceri controversat la rândul său, a fost condamnat în iulie 2017, în primă instanță, pentru participarea la furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, conform Evenimentului Zilei Moldova.

În prezent, el va candida pentru un loc în alegerile parlamentare viitoare din februarie 2019. La rândul său, fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost acuzat de corupție, dar nu a fost condamnat, fiind presat să își depună mandatul.

Mai mult, Filat și Chirtoacă, în mod semnificativ, au fost oponenți politici ai liderului Partidului Democrat, de guvernământ în Moldova, Vlad Plahotniuc. În iunie 2018, două instanțe au anulat, fără rezerve, rezultatele cursei pentru Primăria Chișinăului ca urmare a unor pretinse acuzații de fraudă electorală, în ciuda faptului că toți observatorii internaționali au semnalat rezultatul alegerilor ca fiind unul corect.

Anularea a declanșat o reacție puternică din partea Bruxelles-ului, care a suspendat ajutorul macrofinanciar către Chișinău în iunie 2018, după ce anterior a redus fonduri de peste 20 de milioane de euro destinate reformării sistemul judiciar, motivând lipsa voinței politice de a reforma acest sector .

Oficialii UE și-au exprimat atunci îngrijorarea cu privire la un posibil rezultat similar după alegerile parlamentare.

Dan Aaron Polster a mai spus că pentru cetățenii unei țări nu există vreun drept mai important decât libertatea de a vota. „În țara mea, nu există nici un drept mai mare sau mai important. Este esențial ca judecătorii să protejeze toate drepturile cetățenilor, iar dacă ar fi un drept  important, acesta este dreptul poporului la alegeri corecte”, a concluzionat judecătorul Polster.

Mădălin Necșuțu

Mădălin Necșuțu este redactor-șef al EVZ Moldova și corespondent al Balkan Insight.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.