Rada Supremă de la Kiev a introdus în Constituție obiectivul strategic de aderare a țării la Uniunea Europeană și NATO. În Moldova acest lucru nu a fost posibil
Parlamentul ucrainean a adoptat, pe 7 februarie, o rezoluție prin care se adresează liderilor țărilor NATO, Consiliului Nord-Atlantic și Adunării Parlamentare a NATO, precum și parlamentelor naționale ale statelor membre, solicitând furnizarea unui plan de acțiune privind aderarea Ucrainei la Alianţă.
„Rada Supremă îndeamnă liderii statelor membre ale NATO să aprobe, la summitul aniversar al Alianței de la Londra, din decembrie 2019, o viziune progresivă a dezvoltării relațiilor cu Ucraina, care să conducă la aderarea statului ucrainean la NATO și să înceapă în mod oficial un dialog individual cu Ucraina, cu recomandări şi sprijin practic, conţinând un plan de acțiune pentru aderarea Ucrainei la NATO”, se arată în rezoluția adoptată de legislativul ucrainean.
Rada de la Kiev a adresat acest apel după ce, în aceeași zi, parlamentarii ucraineni au adoptat o lege privind introducerea în Constituţia Ucrainei a aspiraţiilor de aderare la UE şi la NATO.
Amendamentul a fost sprijinit, în ultima lectură, de 334 de parlamentari, numărul minim necesar fiind 300. Legea prevede introducerea în Constituție a textului privind „identitatea europeană a poporului ucrainean şi ireversibilitatea cursului de integrare europeană şi euro-atlantică a Ucrainei”.
Luând cuvântul înainte de vot, președintele Petro Poroșenko a declarat că „este o zi istorică pentru Ucraina” și ceea ce el a numit drept „încă un pas important” spre eventuala calitate de membru a țării în structurile euro-atlantice.
Poroșenko a mai spus că Rusia a reușit să declanșeze o agresiune împotriva Ucraina pentru că unii politicieni ucraineni au promovat principiul neutralității țării.
Amendamentul constituțional este una din promisiunile electorale ale președintelui Petro Poroșenko, în campania pentru alegerile prezidențiale din 31 martie. Unii analiști apreciază că obiectivul modificării Constituţiei este să împiedice schimbarea direcţiei geopolitice a ţării, în eventualitatea alegerii unui preşedinte mai filorus.
La toamnă, în Ucraina, vor avea loc și alegeri parlamentare. Un ultim sondaj de opinie arată că 50% din ucraineni sprijină aderarea la Uniunea Europeană, iar 30% pledează pentru echidistanță față de Rusia și Occident; 46% din cei chestionați sprijină aderarea țării la NATO, 32% sunt împotriva aderării.
Un proiect similar privind consemnarea cursului european în Constituţia Republicii Moldova a fost propus anul trecut în Parlamentul de la Chișinău. Inițiativa, care avea nevoie de susţinerea a 67 de deputaţi, a primit doar 54 de voturi, fiind respinsă de opoziţia socialistă.