Autoritățile de la Sofia investighează unui caz, posibilă tentativă de crimă, care are multe similitudini cu afacerea Skripal
Da, pentru cei mai puțini informați am folosit pînă acum cam mulți termeni – Noviciok, afacerea Skripal – care sunt poate mai greu de înțeles. De aceea, o să explicăm pe îndelete.
Așadar, procuratura bulgară a confirmat la începutul acestei săptămîni că Serghei Fedotov, unul dintre cei trei agenți operativi ruși presupus a fi fost implicați în otrăvirea lui Serghei Skripal în Marea Britanie, a fost în Bulgaria exact în momentul în care un cunoscut afacerist local, implicat inclusiv în comerțul cu arme, ar fi fost otrăvit.
”Putem confirma că cetățeanul rus, cunoscut sub numele de Serghei Fedotov, a fost de trei ori în Bulgaria în intervalul februarie-mai 2015. Una din vizitele sale, în aprilie, a coincis cu otrăvirea, pe 28 aprilie, a omului de afaceri Emilian Gebrev, a fiului său Hristo și a unui alt oficial de la o fabrică de armament”, a spus procurorul general al Bulgariei, Sotir Țațarov, într-o conferință de presă, citat de BIRN.
Procurorul general a mai explicat că pesticidele găsite în salata consumată de omul de afaceri bulgar în 2015 au fost în cantităţi extrem de mici şi nu puteau provoca otrăvirea.
„Rezultatele expertizei noastre, precum şi ale analizelor din Finlanda, indică o substanţă care conţine fosfor. S-a spus că un astfel de compus, care este un pesticid, era conţinut de salata consumată de domnul Ghebrev, o rucola. Nu susţinem că omul de afaceri ar fi suferit o intoxicaţie alimentară. Posibilitatea a fost verificată cu atenţie de către producător şi a fost respinsă categoric, salata fiind tratată cu pesticid, însă acesta nu poate provoca simptomele pe care Ghebrev le-a avut. Prin urmare, investigăm o tentativă de crimă”, a mai spus Ţaţarov.
Declarațiile oficialului bulgar confirmă indirect recentele informații publicate de site-ul de investigații Bellingcat, potrivit cărora un agent al serviciului de informaţii al armatei ruse GRU ar putea avea legătură cu posibila otrăvire a lui Ghebrev. Bellingcat mai susţine că acelaşi agent al GRU se afla în Marea Britanie în momentul otrăvirii cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în martie 2018, la Salisbury.
Nu este vorba despre vreunul din cei doi agenţi ai GRU cărora autorităţile britanice le impută otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale. Bellingcat îl prezintă drept „un al treilea suspect” care a acţionat sub identitatea de Serghei Fedotov.
Multe necunoscute
Un scurt istoric. În timpul Războiului Rece, Emilian Ghebrev a lucrat pentru concernul de armament de stat bulgar Kintex. Bulgaria era pe atunci unul din cei mai mari exportatori de armament la nivel mondial – mai ales în calitate de producător de mitraliere Kalașnikov și de re-exportator al sistemelor de luptă sovietice, relatează Deutsche Welle.
După căderea comunismului, Ghebrev și-a înființat în 1992 propria firmă de armament Emko și a avut mari succes cu aceasta: în 2017, firma sa a avut o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro. Bulgaria a redevenit între timp un exportator important de armament. Țara este cel mai mare exportator de arme din estul Europei, cu un volum anual de vînzări de peste un miliard de euro.
Armele bulgare, inclusive cele produse de Emko, au fost vîndute mai ales în Orientul Apropiat și Mijlociu (inclusiv în Siria) și în Ucraina. Presa bulgară speculează că țările de destinație ale armelor bulgare nu ar fi fost deloc pe placul Rusiei.
La 28 aprilie 2015, Emilian Ghebrev a fost spitalizat după ce a leşinat în timpul unei recepţii la Sofia. Fiul său şi un membru important al companiei lui Ghebrev au fost de asemenea afectaţi. Diagnosticul: otrăvire cu un pesticid dintr-o salată de rucola sau din cafea. După o perioadă de comă, starea lui Ghebrev, în prezent în vîrstă de 64 de ani, s-a ameliorat, iar o lună mai tîrziu bărbatul a ieşit din spital. Medicii au presupus că otrava a fost administrată sau consumată în ziua sau în zilele anterioare datei de 28 aprilie.
Ulterior, comerciantul de arme a trimis probe de sînge la două laboratoare din Elveția și Finlanda. La Helsinki s-au descoperit urmele a două substanțe suspecte, organofosfați, dintre care una nu a putut fi identificată. Bellingcat susține că substanța neidentificată ar fi fost de fapt Noviciok – aceeași otravă folosită și împotriva lui Skripal.
Revenind la cele întîmplate acum aproape patru ani. În ce îl privește pe Serghei Fedotov, un rus în vîrstă de 45 de ani, acesta ar fi sosit în Bulgaria la bordul unui avion care venea de la Moscova, la 24 aprilie 2015, şi nu s-ar fi întors la 30 aprilie, cînd avea programat zborul retur, ci a fost localizat pe aeroportul din Istanbul în seara zilei de 28 aprilie. Fedotov s-ar fi reîntors în Bulgaria pentru cîteva zile în luna mai a aceluiaşi an.
În ceea ce priveşte conexiunile cu afacerea Skripal, site-ul Bellingcat susţine că acest presupus agent al GRU a aterizat la Londra, via Moscova, în data de 2 martie 2018. Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi la 4 martie cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică.
Atacul comis la Salisbury este considerat drept prima utilizare de către Rusia a armelor chimice în Europa de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Incidentul a provocat o criză diplomatică între Marea Britanie şi Rusia, care a negat orice implicare.
Luna trecută, Uniunea European a impus noi sancțiuni unor responsabili ai Serviciului de informații militar rus (GRU), consideraţi responsabili de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal. La scurt timp, Rusia a ameninţat UE cu „represalii”. „Ne rezervăm dreptul de a exercita represalii împotriva acestei acţiuni ostile”, a indicat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
Moscova consideră că acuzaţiile împotriva Rusiei în cazul Skripal „nu rezistă unei examinări”, denunţînd o „campanie de dezinformare” a guvernului britanic care „coincide cu un nou val al crizei în negocierile cu privire la Brexit”.