Croația. ”Fabrica de politicieni” e de vânzare

Autorităţile croate au scos la vânzare o uriaşă clădire modernistă, cu 145 de dormitoare, care a găzduit cândva un prestigios centru de educaţie politică din Iugoslavia, relatează Balkan Insight.

Căzută acum în ruină, clădirea se află în Kumrovec, la graniţa dintre Croaţia şi Slovenia, în satul natal al lui Iosip Broz Tito, fondatorul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. Aici era cândva nucleul educaţiei de teorie politică socialistă din fostul stat iugoslav.

Acum, Ministerul Proprietăţilor de Stat din Croaţia a scos la vânzare clădirea – aflată într-o avansată stare de degradare – la preţul de 1,6 milioane de euro.

Construită în stilul brutalist caracteristic edificiilor de stat din fosta Iugoslavie, Şcoala Politică ”Iosip Broz Tito” din Kumrovec a fost construită începând din 1975  şi a devenit în scurt timp neîncăpătoare pentru numeroșii tineri politicieni care voiau să se specializeze în teorie marxist-leninistă. Circa 600 de tineri au studiat acolo, în cei 15 ani de funcționare a școlii, mulți dintre ei ocupând funcții în ierarhia politică a fostei Iugoslavii sau a Croației de azi.

Şcoala avea 145 de dormitoare, asta deoarece fiecare încăpere era dotată doar cu un singur pat, şi era prevăzută cu o sală de cinema, o sală de sport şi un buncăr antiatomic.

În 1990, Şcoala Politică era deja istorie, clădirea fiind ocupată de Ministerul Apărării şi transformată în tabără de pregătire militară.

Un an mai târziu, pe fondul războiului dintre trupele croate, Armata Populară Iugoslavă (JNA) şi Armata Republicii sârbe Krajina, dormitoarele aveau să fie ocupate de refugiaţi scăpaţi din asediul orașului Vukovar (25 august-18 noiembrie 1991).

Nu este prima încercare a autorităţilor croate de a vinde clădirea. În 2003, Croaţia cerea pentru fosta Şcoală Politică suma de 3,5 milioane de euro, însă niciun cumpărător nu şi-a manifestat dorinţa să o achiziţioneze.

Acum, autoritățile din Krumovec speră ca imensa clădire să devină un centru de afaceri și astfel să fie atrași mai mulți turiști în zonă. ”Noi credem că putem să ajungem să primim un milion de turiști pe an. Acum, satul nostru – despre care spunem că este cel mai cunoscut din lume – e vizitat doar de circa 100 de mii de turiști, în majoritate interesați de amintiri din perioada iugoslavă”, spune Robert Splajt, primarul localității.

Anja Vladisavljevic

Anja Vladisavljevic este corespondentul Balkan Insight în Croația.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.