Bulgaria. Controversata achiziție a F-16

După ce a primit acordul SUA pentru cumpărarea unor avioane de luptă F-16, Sofia speră acum să obțină un preț cât mai bun
Foto: EPA/EFE

Luni, Departamentul de Stat a anunțat că achiziția a opt aparate de zbor militare, noi, se va putea face la un preț de 1,673 miliarde USD. (). “Achiziționarea avioanelor F-16 şi a pachetelor de întreţinere şi antrenament aferente vor ajuta Bulgaria să îşi apere graniţele şi spaţiul aerian”, se spune în comunicatul oficial, citat de Balkan Insight.

A doua zi, oficialii bulgari au reacționat la anunț, spunând că își doresc un preț de achiziție mai mic. ”Cred că putem să ajungem la un preț de 1-1,1 miliarde USD, care este unul rezonabil și pe care ni-l putem permite”, a declarat ministrul Apărării, Krasimir Karakachanov. ”Desigur, Statele Unite vor încerc să obțină un preț mai mare, dar nu cred că cel propus ni-l vom permite”, a adăugat acesta.

Parlamentul de la Sofia a oferit, în ianuarie, permisiunea guvernului pentru începerea de negocieri cu SUA și cu compania Lockheed Martin Corporation, cea care produce avioanele F-16V Block 70, privind achiziția celor opt aparate, incând atunci și un preț estimativ de 1 miliard USD, cu TVA inclus. Există însă un amendament la decizia camerei legislative care permite depășirea acestui plafon.

Bulgaria încearcă să își înlocuiască flota de avioane MiG-29 şi să intensifice compatibilitatea cu standardele NATO. Contractul cu firma Lockheed Martin ar fi cea mai mare achiziţie de armament făcută de către Bulgaria după înlăturarea regimului comunist.

Decizia de a achiziționa F-16 nu a fost făcută fără critici. Preşedintele bulgar, Rumen Radev, el însuși fost pilot militar, a spus în repetate rânduri că contractul cu compania americană s-a făcut fără reguli și doar pe baza opiniilor și intereselor guvernului, reprezentat de Bojko Borisov.

Bulgaria a avut de ales între F16, Gripen-ul suedez şi Eurofighterul produs, în colaborare, de Franţa, Germania, Italia şi Spania. În opinia lui Radev, varianta F-16 este cea mai scumpă, iar în plus ”primele avioane vor fi livrate nu după doi, ci după şase ani, perioadă în care trebuie să investim şi în întreţinerea avioanelor MIG 29. Autocraţia [executivului Borisov – n.r] înseamnă că banii tuturor sunt cheltuiţi într-un mod netransparent şi iresponsabil”, declara șeful statului.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.