Balcanii de vest. Speranțele europene se amână

Consiliul European din 18 iunie ar fi trebuit să stabilească o dată de deschidere a negocierilor de aderare cu Tirana și Skopje. Chestiunea nu mai e însă de actualitate

Era o promisiune mai veche, aproape un angajament. Cele două țări balcanice, Albania și Macedonia de Nord, urmau să demareze procedurile de negociere a aderării la Uniunea Europeană în această lună, însă blocarea adoptării unei hotărâri în acest sens amână lucrurile până cel mai devreme cândva în această toamnă.

Totul a devenit evident săptămâna trecută, când Bundestagul a aprobat protocolul de acces al Macedoniei de Nord la NATO, dar nu a discutat deloc – așa cum se estimase anterior – subiectul deschiderii negocierilor de aderare la UE pentru această țară și pentru Albania. Opoziția Berlinului se adaugă reținerii deja manifestate față de acest subiect de țări precum Franța sau Olanda, se arată într-o analiză Balkan Insight.

În luna mai, Comisia Europeană recomandase deschiderea negocierilor de aderare cu cele două țări balcanice, estimându-se că o dată concretă ar fi putut fi anunțată la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul UE, ce urmează să aibă loc săptămâna viitoare la Luxemburg. Acum, subiectul se amână.

”Astăzi întrebarea nu mai este dacă, ci când”, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după o întâlnire cu preşedintele macedonean Stevo Pendarovski la Bruxelles. ”Dacă sunt prudent, ştiu că efortul de a ajunge la un consens între cele 28 de state membre durează uneori mai mult decât mi-aş dori. Trebuie să fim oneşti cu voi: nu toate statele membre sunt pregătite să ia decizia de a începe aceste negocieri în zilele următoare’”, a explicat Tusk.

În aceeași zi, alte 13 state membre – Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Italia, Bulgaria, Malta, Austria, Croaţia, Slovenia, Polonia şi Slovacia – au cerut deschiderea negocierilor de aderare cu cele două ţări candidate într-o declaraţie comună. Documentul subliniază importanţa procesului de extindere a Uniunii Europene în Balcanii Occidentali, ca instrument-cheie pentru realizarea unei stabilităţi sustenabile, a păcii şi a prosperităţii. Li se cere tuturor membrilor Consiliului UE să adopte în iunie decizii îndrăzneţe, de perspectivă, care să promoveze progresul continuu al reformelor, conform standardelor şi valorilor UE. Ţările din regiune trebuie să acţioneze în vederea unei cooperări regionale strânse şi să depună eforturi pentru relaţii autentice de bună vecinătate.

Dar mai multe state membre nu exprimă entuziasm faţă de perspectivele de aderare ale ţărilor din Balcanii de Vest. Acestea consideră că UE a comis o eroare acordând o intrare rapidă în ultimii 15 ani ţărilor din Europa de Est.

Între timp, Albania se confruntă cu o situație delicată la nivel politic. Nu e chiar de anvengura celei de la Chișinău, dar nici prea departe.

Astfel, președintele Ilir Meta a anunţat pe 9 iunie anularea alegerilor municipale prevăzute să aibă loc pe la sfârșitul lunii, în timp ce premierul socialist Edi Rama a dat asigurări că scrutinul va avea loc. „Condiţiile actuale nu permit organizarea de alegeri democratice şi corecte şi subminează orice posibilitate de a începe negocierile de aderare ale Albaniei cu UE”, a scris şeful statului într-un comunicat difuzat de administraţia prezidenţială de la Tirana.

Premierul Rama, aflat într-o întâlnire electorală în sudul ţării, a reacţionat afirmând că „alegerile chiar vor avea loc pe 30 iunie şi majoritatea socialistă este hotărâtă să ducă la bun sfârşit reforma justiţiei, crucială pentru viitorul european al Albaniei”.

Singura instituţie care poate tranşa situaţia este Curtea Constituţională. Dar ea a fost dizolvată, Albania reformând în profunzime sistemul judiciar, sub coordonarea SUA şi UE.

Pe de altă parte, opoziţia albaneză protestează de două luni cerând demisia premierului Edi Rama, aflat la putere din 2013, şi refuză să participe la alegerile municipale. Cu toate acestea, cei care pot ajunge la un acord pentru a desemna o nouă dată care să depăşească termenele constituţionale sunt partidele politice, dar opoziţia respinge orice dialog cu Edi Rama.

 

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.