Balcani. Țara unde canabisul e o afacere

Agricultura Macedoniei de Nord mizează pe un nou și neobișnuit tip de cultură: canabisul

Pînă acum vreo doi ani, Slave Ivanovski se număra printre cei mai mari exportatori de tomate şi ardei din Macedonia de Nord, dar acum a trecut la cultivarea de canabis în scop medicinal, se arată într-un reportaj Reuters.

Republica Macedoniei de Nord (nu uitați, acesta este acum numele său oficial) a legalizat cultivarea și comercializarea canabisului în scop medicinal în anul 2016, alăturîndu-se de atunci unui număr din ce în ce mai mare de ţări care au făcut acelaşi lucru, precum Marea Britanie, Grecia, Thailanda şi unele state din SUA.

Slave Ivanovski cultivă plante de canabis într-o seră din Știp, o localitate aflată la nici 80km sud-est de capitala Skopje. „Este o afacere foarte profitabilă, care nu necesită un efort foarte mare şi are un viitor”, spune bărbatul.
În ultimii doi ani, autoritățile macedonene au emis 28 de autorizaţii pentru cultivarea şi producţia de ulei de canabis şi, în plus, alte 15 companii aşteaptă să îşi primească autorizaţiile. Însă pînă acum cantitatea produsă este foarte mică iar exporturile sunt la nivelul zero deoarece producătorii trebuie să îşi perfecţioneze competenţele.

Ivanovski, care a investit 10 milioane de euro în achiziţionarea de teren şi tehnologie, spune că principala sa provocare este să ajungă la nivelul de calitate cerut de clienţi. Stepe Ivanovski speră ca într-o zi să poată exporta spre Germania şi Polonia, însă pentru asta trebuie să respecte standardele internaţionale.

Pentru a stimula exporturile de canabis, autorităţile de la Skopje intenționează chiar să modifice legislaţia. „Ne aşteptăm ca această industrie să genereze pînă la un procent din PIB”, a declarat ministrul Sănătăţii, Venko Filipce.

Totuși, restricțiile privind folosirea canabisului, atfel decît pentru scopuri medicale, sunt numeroase, iar pedepsele foarte mari. În plus, guvernul de la Skopje a ordonat ca, în jurul culturilor de canabis, să fie ridicate garduri de sîrmă ghimpată cu o înălţime de patru metri şi să fie montate camere de luat vederi.

„Oamenii credeau că vor cîştiga uşor bani şi au investit în cultivarea de canabis. Însă ulterior şi-au dat seama că tehnologia necesară este una costisitoare şi de asemenea sunt necesare autorizaţii foarte scumpe”, a declarat Konstantin Dukovski, preşedintele Asociaţiei producătorilor.

Oricum, oficialii macedoneni sunt deciși să promoveze această nouă ”industrie”. Recent, a creat senzație cînd controversatul investitor american Michael Straumietis, aka Big Mike (foto sus, dreapta), care a fondat compania Advanced Nutrients, specializată în producţia de substanţe nutritive pentru plantele de canabis, a anunțat că s-a întîlnit cu premierul Zoran Zaev.

„Această ţară are un potenţial imens şi sunt încîntat să mă alătur eforturilor pentru a face din Macedonia de Nord una din primele superputeri europene în domeniul canabisului”, a scris Michael Straumietis pe contul său de Instagram.

Evaluări oficiale arată că valoarea pieţei de canabis medicinal ar putea creşte la nivel global pînă la 44 miliarde dolari în 2024, de la o valoare estimată la 13,4 miliarde dolari, anul trecut.

La rîndul său, Zaev a declarat de mai multe ori că investitorii locali ar trebui să dezvolte ”businessul extrem de lucrativ” al cultivării marijuanei. Vărul său, Trajce Zaev, e oricum unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri implicați în noua ”industrie”.

Numai că, spun experții, cultivarea marijuanei are mai mult de a face cu industria farmaceutică decît propriu-zis cu agricultura.

În acest context, Macedonia de Nord rămîne una din cele mai sărace ţări din Europa. Agricultura țării este responsabilă pentru aproximativ 8% din PIB şi 10% din exporturi.

La nivel politic, Macedonia de Nord este stat membru NATO, care aspiră la statutul de membru UE. Preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Donald Tusk, a cerut pe 17 septembrie liderilor europeni să stabilească o dată pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord.

Oficialul european a dat asigurări că Macedonia de Nord ”a făcut tot ceea ce trebuia să facă în ultimii doi ani pentru ca UE să înceapă negocierile, urmînd recomandările Comisiei Europene”. De aceea, Tusk a cerut ca data începerii negocierilor să fie stabilită cu prilejul următorului summit al liderilor europeni, care se va desfăşura la Bruxelles în 17 şi 18 octombrie.

Dacă doriți să susțineți proiectul SINOPSIS, puteți accesa linkul de mai jos

If you value my workIf you value my work
Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.