Bulgaria ”a pornit” gazoductul TurkStream

Autoritățile bulgare au inaugurat primii km ai unei conducte care va fi parte a gazoductului TurkStream
Traseul TurkStream, cu roșu / Grafică: aif.ru

Pe 21 octombrie, premierul bulgar Boiko Borisov a inaugurat o conductă de 11 km, care face legătura între reţeaua de transport a gazelor naturale din Bulgaria şi cea din Turcia.

Conducta, care va avea o lungime de 474 km pe teritoriul bulgăresc și o capacitate de transport de 31,5 miliarde mc/an, va fi integrată proiectului TurkStream și va continua spre vest, via Serbia, către Europa centrală. Valoarea proiectului e de circa 1,1 mld euro, la care se adaugă circa 180 milioane investiții în stațiile de compresoare și dobînzile bancare.

Luna trecută, Sofia a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde euro cu grupul Arkad din Arabia Saudită pentru construcţia acestui gazoduct, pe care bulgarii îl denumesc BalkanStream.

Boiko Borisov a apreciat la inaugurarea primilor kilometri de gazoduct că Balkan Stream va fi şi o ”autostradă politică” ce garantează pacea de-a lungul traseului său, pe lîngă beneficiile sale economice. Prezent la acelaşi eveniment, ministrul Energiei din Serbia, Aleksandar Antic, a afirmat că Serbia va fi gata cu secţiunea de gazoduct de pe teritoriul său pînă la finele anului, astfel că livrările de gaz vor putea începe imediat ce Bulgaria va finaliza lucrările pe partea sa, conform Reuters.

În următorii 20 de ani, Bulgaria speră să obţină din taxe de tranzit peste 3,5 miliarde euro

Tot luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat asigurări că Bulgaria va finaliza secţiunea gazoductului TurkStream de pe teritoriul său pînă în 2020, aşa cum este programat.

La finalul unei reuniuni la Moscova cu omologul său bulgar Ekaterina Zaharieva, Lavrov a spus că a primit asigurări că a doua parte a conductei TurkStream va fi gata la timp. „Partenerii au subliniat că lucrările vor fi finalizate la timp, până în 2020”, a declarat Lavrov.

Estimat la şapte miliarde de euro, proiectul TurkStream va permite furnizarea de gaze naturale ruseşti din Rusia pînă în Turcia, via Marea Neagră, ocolind Ucraina.

Proiectul prevede construcţia a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare . Prima conductă va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, este destinată aprovizionării clienţilor din Europa centrală și de sud-est.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.