Bulgaria. Alegeri pentru statu-quo

Ultimele alegeri locale din Bulgaria au confirmat doar o mică scădere a influenței partidului de centru-dreapta, de guvernămînt
Foto: sofiaglobe.com

Partidul Cetăţeni pentru Dezvoltarea Democratică a Bulgariei (GERB, centru-dreapta) al premierului Boiko Borisov îşi continuă dominaţia politică în urma alegerilor locale din 27 octombrie, conform datelor oficiale.

Astfel, GERB a obținut 31,07% din voturi (ceva mai puțin decît la precedentele alegeri), fiind urmat de Partidul Socialist (BSP), cu 24,26% din voturi și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS) – 16,55% etc

GERB a pierdut cîteva poziții, dar rămîne totuși prima forță politică a țării. În primul tur al alegerilor de primari, GERB a cîştigat 11 din cele 28 de centre județene între care Burgas, Stara Zagora, Veliko Târnovo, Vrața, Gabrovo și Montana, în timp ce socialiştii şi liberalii prooccidentali, principalii opozanţi, nu au reuşit să obţină vreo victorie în marile oraşe, chiar dacă și-au mărit numărul de consilieri locali.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că victoria categorică a partidului său asupra foștilor comuniști garantează stabilitatea guvernării. Borisov a făcut gesturi de conciliere la adresa dreptei.

Prezenţa la urne a fost de 43%, iar potrivit observatorilor mulţi bulgari nu s-au prezentat la vot apreciind că rezultatul era previzibil. Numărul alegătorilor eligibili a fost de 6,2 milioane de persoane.

 

Conform observatorilor independenți, miza alegerilor nu a fost testarea stabilității guvernului – care are toate șansele să rămînă în funcție pînă în 2012 – cît mai ales să ia pulsul climatului politic general din țară. Iar concluzia e că acest scrutin nu face decît să confirme menținerea statu-quo-ului, respectiv stabilitatea coaliției dintre GERB și blocul naționalist „Patrioții uniți”, aflată la guvernare.

Opoziţia este mult prea diversificată şi nu a avut potențial să atragă mulți noi votanţi, fiind împărţită între socialişti, care mizează pe sentimentele pro-ruseşti şi pe nostalgie, şi un bloc liberal pro-occidental mai mic, dar vizibil şi creativ. ”Această divizare reprezintă un noroc pentru GERB”, spunea  Pîrvan Simeonov, directorul Gallup International – Bulgaria, cu sediul la Sofia.

Și pentru că am amintit de capitală, trebuie menționat că Sofia a reprezentat cea mai mare miză a alegerilor locale. Aici urmează să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin două doamne. Actualul primar din GERB, Iordanka Fandîkova, se va confrunta cu fostul avocat al poporului, independenta Maia Manolova, sprijinită însă de socialiști (PSB).

Se estimează că va învinge candidatul care va reuși să atragă voturile așa-zisei drepte tradiționale și cele ale tinerilor, care au asigurat în primul tur 12% candidatului organizației civice „Salvează Sofia”, Boris Bonev. Puțin probabil este însă un scenariu budapestan în care întreaga opoziție se va uni împotrivă unui partid considerat autoritar.

Și în aceste alegeri, conform Europa Liberă, au avut loc fraude și nereguli. În unele secții, numărul buletinelor nule a depășit 15%. Prețul unui vot în cartierele de romi a ajuns în orașele bogate de pe litoral echivalentul a 250 de euro. În restul țării, voturi s-au vîndut cu între 25 și 50 de euro, informează canalul de televiziune „Nova”, care a realizat o investigație pe aceasta temă.

Candidatul de primar în orașul Nessebar în a cărei componență se află cea mai mare stațiune maritimă bulgară Slîncev Breag a cîştigat alegerile la primul tur cu peste 62% din voturi, chiar dacă s-a aflat timp de 10 zile în arestul poliției sub acuzația de comerț cu voturi.

Turul doi al alegerilor locale se va organiza pe 3 noiembrie.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.