Fuga oligarhului

Un document obținut de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) demonstrează că Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și-a pregătit din timp ieșirea din scena politică locală și fuga, împreună cu toată familia sa, în Occident
Vlad Plahotniuc / Foto: EPA/Doru Dumitru

CIJM a intrat în posesia cererilor de vize pentru SUA depuse de Vlad Plahotniuc, soția sa și fiii săi, reiese din investigație , semnată de către Mădălin Necșuțu și Ilie Gulca. Cererea a fost depusă în februarie, imediat după alegeri. O lună mai tîrziu, Plahotniuc a fost la Miami, după care a început să-și perfecteze viza de tipul VISA-E2, care presupune ”investiții importante” în economia țării. În timpul perfectării vizei, Plahotniuc a spis că intenționează să vină în SUA împreună cu soția și doi copii la 15 mai 2019 și să se afle în țară timp de cinci ani. Ulterior, el a pierdut puterea, a fugit din țară și acum este de negăsit și a primit și interdicție de a intra în SUA

În solicitarea de viză din luna februarie 2019, Plahotniuc a indicat că deține cetățenia Republicii Moldova, a României și a Federației Ruse. Drept serviciu a trecut funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova și un salariu lunar de 30.000 de lei. Fostul președinte al PDM a mai indicat că pe parcursul lunilor aprilie–noiembrie 2018 a efectuat cinci vizite în SUA, având șederi de cinci-șase zile.

Destinația aleasă de familia Plahotniuc a fost orașul Miami, statul Florida, un loc preferat de magnații din Europa de Est. Plahotniuc a apelat la serviciile firmei Candela Eig Jurgens LLC din Miami, pentru a-și facilita obținerea vizei de investiții de tip VISA- E2. Acest tip de viză se referă la „investiții substanțiale” pe care candidatul este obligat să le facă pe teritoriul SUA.

Pregătirile pentru plecarea din Moldova au început în martie 2019, cu aproape trei luni înainte să cadă guvernul democraților. Atunci actele de obținere a vizei pentru America au fost trimise la biroul companiei de consultanță menționată. Conform documentului, Plahotniuc își anunța intrarea în SUA, împreună cu soția și cei doi fii ai săi, la 15 mai 2019. Aceeași sursă arată că fostul președinte al PDM avea intenția să locuiască pe teritoriul SUA cinci ani de zile.

Reședința din SUA menționată de oligarh în cererea de viză reprezintă un apartament dintr-un imobil de lux de câteva zeci de etaje în zona de coastă, unde prețul unui apartament de trei camere în acest complex rezidențial ajunge undeva spre valoarea de 2,9 milioane de dolari, conform site-urilor specializate. Chiria lunară a unui astfel de apartament este de peste 15.000 de dolari.

Totodată, Vladimir Plahotniuc s-ar fi aflat în ultimile luni în România. Dovadă este un document al Centrului Național Anticorupție, prin care autoritățile moldovenești solicită Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România să îl identifice pe teritoriul României pe Vlad Plahotniuc. CNA a confirmat că fostul lider al democraților s-ar fi aflat în orașul Iaşi, în perioada 25–28 octombrie 2019, în zona Spitalului Parhon din Copou.

Toată investigația poate fi citită pe Anticoruptie.md.
Mădălin Necșuțu & Ilie Gulca

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.