Flash. Ce merită urmărit

Pe scurt, despre cîteva dintre cele mai importante știri din colțul nostru de lume
Foto: Unsplash

 Ministrul Apărării Naționale, generalul (r) Nicolae Ciucă, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, au participat, la sfîrșitul săptămânii trecute, la Conferința de Securitate de la Munchen. Flancul Estic al NATO, care include și zona Mării Negre, reprezintă una dintre regiunile vulnerabile ale Alianței Atlantice, au avertizat oficialii prezenți la acest eveniment.

La Munchen, ministrul Ciucă “s-a pronunțat pentru creșterea sinergiei implicării NATO și Uniunii Europene în regiunea Mării Negre, în domenii concrete cum sunt contracararea acțiunilor hibride și a amenințărilor cibernetice, dezvoltarea mobilității militare și a rezilienței statelor și societăților din această zonă”, conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

În mod evident, din punctul de vedere al NATO și al Uniunii Europene, principala amenințare din zona Mării Negre o reprezintă Rusia, care își menține ocupația ilegală asupra peninsulei Crimeea, pe care o folosește inclusiv pentru a-și dezvolta capacitățile militare terestre, navale și aeriene în această regiune. Rusia a fost și ea prezentă la Conferința de Securitate de la Munchen, fiind reprezentată de ministrul de Externe, Sergey Lavrov. La conferință, șeful diplomației ruse a lansat și el critici la adresa Statelor Unite, acuzându-i pe americani că încurajează dezmembrarea teritorială a Siriei, prin sprijinirea luptătorilor kurzi din nord – estul acestei țări.

# Serviciul de securitate (SBU) din Ucraina a anunțat pe 17 februarie, că a întrerupt o rețea de „ferme bot” și a confiscat echipamente pentru calculatoare și telecomunicații, susținute de servicii online ruse în cinci orașe ucrainene, conform Europa Liberă. Platformele de telecomunicații au fost utilizate pentru a crea și promova 8000 de conturi și grupuri de socializare false care au fost folosite pentru a răspândi „informații false despre situația din Ucraina, pentru a incita la proteste, a speria publicul, a trimite notificări despre amenințări cu bombe pe site-urile de infrastructură critică” și troli care acționau împotriva conturilor oficialilor de rang înalt, a anunțat SBU.

Operațiunea a avut loc în capitala Kiev, Harkov, Dnipro, Dubno în regiunea Rivne și Irpin în regiunea Kiev. Arme de foc, dispozitive explozive și stupefiante au fost, de asemenea, distribuite prin intermediul conturilor de socializare. Aceste conturi au fost înregistrate pe Internet prin intermediul serviciilor online ruse care au furnizat servicii virtuale de număr mobil. Unele echipamente au fost folosite pentru reorganizarea ilegală a traficului de telefonie mobilă de la doi transportatori mobili „creați ilegal” care operează pe teritorii pe care forțele susținute de Rusia le controlează în partea de est a țării, a declarat SBU.

# Parlamentarii din Macedonia de Nord au votat  în favoarea dizolvării Parlamentului ţării, deschizînd astfel calea pentru organizarea de alegeri anticipate în 12 aprilie. Alegerile anticipate survin ca urmare a demisiei fostului premier Zoran Zaev luna trecută, după ce Uniunea Europeană (UE) şi Macedonia de Nord au eşuat în a demara negocierile pentru aderarea ţării la blocul comunitar.

Respingerea din partea UE a survenit în pofida compromisului pe care Zaev l-a acceptat în relaţia cu Grecia, de a schimba numele ţării sale prin adăugarea calificativului geografic „Nord”, făcînd astfel pe placul Atenei şi punând capăt unui vechi conflict. Acest lucru a fost suficient pentru a asigura o invitaţie de aderare la NATO, însă Franţa a blocat demararea negocierilor de aderare cu UE.

 

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.