Veste bună în vremuri tulburi

Uniunea Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord
Ilustrație de Tchavdar Nikolov

Europa face un gest de (aparentă) bunăvoință, tocmai în vremuri cînd unitatea și solidaritatea UE sînt puse la grea încercare din cauza pandemiei de coronavirus.

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns pe 24 martie la un acord politic asupra lansării negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, a anunţat comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi.

”Felicit din toată inima ambele ţări. Această decizie trimite un mesaj clar şi răspicat către Balcanii de Vest: viitorul vostru este în Uniunea Europeană”, a scris Varhelyi pe Twitter.

”Poziţia Comisiei Europene este clară: ambele ţări au făcut reforme şi sunt pregătite să deschidă negocierile”, a adăugat reprezentantul executivului UE.

Cele două ţări din Balcanii de Vest şi-au văzut speranţele spulberate de mai multe ori, întrucât Franţa şi Olanda au manifestat scepticism în ceea ce priveşte evoluţia lor în materie de democraţie şi de combatere a corupţiei, temându-se să accepte noi membri într-o perioadă în care coeziunea blocului comunitar era deja afectată de Brexit.

Dar Parisul şi Haga şi-au atenuat obiecţiile în ultimele săptămâni, iar procesul s-a accelerat în pofida faptului că Europa a devenit după China focarul principal al pandemiei COVID-13 luna aceasta.

Grecia nu se alăturase înainte de weekend acestei decizii, care necesită unanimitatea tuturor membrilor UE, dar surse diplomatice au declarat că Atena şi-a dat acordul după ce ultimul proiect include formulări mai ferme cu privire protecţia minorităţilor naţionale în Albania.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.