Telemuncă. Și de ce Bucureștiul e o opțiune

Cum se explică faptul că Bucureștiul a fost ales cel mai bun loc din lume pentru telemuncă
Foto: Unsplash

În această lună, Broadband.Deals.uk, un site din Regatul Unit care îi ajută pe amatori “să găsească cele mai rentabile tranzacții“ de pe internet, a publicat o listă cu “cele mai bune și cele mai neadecvate orașe pentru lucrul de la distanță”, un obicei devenit tot mai popular în această perioadă de distanțare socială impusă de pandemia coronavirusului, relatează Balkan Insight.

Bucureștiul se află în fruntea listei, fiind urmat de Houston, Las Vega și Atlanta, toate fiind orașe din SUA. Budapesta se clasează pe locul al patrulea, înainte de San Francisco.

Bucureștiul și-a surclasat toți concurenții prin conexiunile sale de internet, care sunt ieftine, viabile și rapide, dar și din cauza altor factori de care cercetătorii au ținut cont, cum ar fi nivelul de trai și prețul unui laptop, numărul posturilor care permit munca de la distanță și existența unor companii care livrează mâncare, la îndemână.

“4,33% dintre slujbele din București le oferă angajaților șansa de a putea lucra de la distanță – procentul fiind cel mai mare printre orașele din clasament“, se arată într-un sumar al studiului.

Potrivit aceluiași studiu, Bucureștiul “s-a aflat pe un loc fruntaș și datorită vitezei de internet, pe locul 4 în lume prin cei 52 Mb/sec și pe locul al șaptelea în privința costurilor vieții, care ating 421 lire sterline (483 euro) lunar“. Datele pot fi văzute la sfârșitul studiului.

Directorul administrativ de la BroadbandDeals.co.uk, Ben Tibbits, a declarat prin email pentru BIRN că, pentru cei care lucrează de la distanță, “Bucureștiul reprezintă combinația perfectă între costul vieții, internetul rapid și niște locuri de muncă flexibile“.

În afara factorilor pe care studiul îi ia în considerație, Tibbits subliniază că “în ultimii ani, Bucureștiul a înregistrat o adevărată explozie tehnologică, înglobând multe dintre cerințele tehnice și din cele legate de IT. Potrivit unui raport din 2018 publicat pe site-ul undelucram.ro, 7 din 10 angajați la nivelul întregii țări erau în industria IT&C. Printe angajatori se numără Microsoft, Oracle, IBM și Zitec“, afirmă Tibbits.

“De obicei, angajaților din acest domeniu le este mai ușor să lucreze de-acasă, întrucât deseori ei nu au nevoie decât de un laptop și de o conexiune la internet“, explică el. „Asta ar explica și de ce Bucureștiul are un atât de mare procentaj în privința locurilor de muncă cu activitate de la distanță și de ce, pentru acest gen de angajați, este unul dintre cele mai bune orașe din lume“.

Foto: Sinopsis

Succesul României ca țară cu una dintre cele mai bune conexiuni din lume la internet se explică în parte prin cele patru decenii petrecute sub comunism. Paradoxal, lipsa internetului din România în perioada comunistă a oferit ulterior un avantaj asupra țărilor democratice unde rețelele au început să se dezvolte mai devreme.

“În România, dispunem întrucâtva de o infrastructură de internet mai bună decât în multe alte țări, mai ales decât în cele vest-europene, din cauză că infrastructura de aici este nouă“, recunoaște Vlad Craioveanu, co-fondator al spațiului de lucru Impact Hub.

“În România, internetul s-a dezvoltat în perioada 1990 – 2000“, își amintește Craioveanu, referindu-se la perioada de tranziție de după căderea comunistului din 1989. “Am trecut direct de la telefonul clasic la internet, o parte din infrastructura construită a fost nouă și capabilă să ofere o gamă mai bună și mai largă de servicii“, adaugă Craioveanu.

Acest avantaj comparativ le-a permis companiilor din România să-și ofere serviciile la un preț bun, întrucât ele puteau instala noile tehnologii imediat, economisind astfel banii mulți de care țările occidentale aveau nevoie pentru a înlocui cablurile de cupru cu cabluri din fibră optică.

Deși astăzi sectorul de internet este dominat în mare parte de marile corporații, apariția unor mici firme de servicii a ajutat și la menținerea în România a unor prețuri mici și după răspândirea rețelelor la nivel mondial.

“Cumva din cauză că statul nu știa cum să abordeze asemenea probleme, dar și din cauză că nici nu știa încă să reglementeze sectorul de internet, companiile de servicii au prosperat și au făcut tot ce au putut”, explică Bogdan Trifan, un consultant IT. Aceste companii mici, fondate de niște tineri români ingenioși, s-au înmulțit ca ciupercile prin orașele din România începând din 1990 și au început să-și dezvolte propria infrastructură în domeniu.

Efectele tuturor acestor lucruri fac obiectul studiului celor de la BroadbandDeals.co.uk, dar ei discută și cu profesionști din România și din străinătate, care apreciază excelentele condiții de lucru oferite de București și de alte mari orașe românești.

Foto: Sinopsis

Mihaela Noroc, fondatoarea și autoarea ‘Atlasului frumuseții‘, a găsit în România locul perfect pentru un proiect fotografic menit să reflecte “diversitatea planetei noastre“ prin portretele unor femei.

“În ultimii șase ani, mi-am petrecut 80% din timp călătorind și fotografiind femei din peste 70 de țări – dar după ce faci fotografiile, ai nevoie de un loc unde să te oprești, să selectezi, să montezi și să scrii poveștile, după care să trimiți materialele“, a transmis pentru BIRN de la București (dna) Noroc.

“Și sunt bucuroasă să mă aflu aici sau să revin periodic, pentru că asta înseamnă să fiu acasă, fiind totodată locul perfect pentru albumul meu, ‘Atlasul frumuseții’“, explică ea. “În alte țări, plătesc mult mai mult ca să înmagazinez informațiile, pe când aici au viteză nelimitată pe internet pentru câțiva euro. Chiriile sunt și ele mici, așa că găsesc cu ușurință un loc (unde să stau) atunci când mă întorc la București“.

Născut în Surinam, Frank Elbers, care este un jurnalist liber profesionist și cercetător afiliat Universității din București, a avut și el o experiență similară.

“M-am obișnuit de mulți ani să lucrez de acasă și îmi place să scriu în cafenele cel puțin o jumătate din zi“, a declarat Elbers pentru BIRN. “Bucureștiul este perfect pentru acest stil de muncă/viață. Internetul este ieftin, rapid și sigur. Multe cafenele au un wifi excelent și sunt spațioase, spre deosebire de cele din orașe precum New York sau Toronto“, adaugă el.

El reproșează un singur lucru metropolei românești, iar reproșul nu are nimic de-a face cu viteza internetului. “Trebuie să recunosc că, la București, prețul mediu al unei cafele cu lapte este destul de piperat!“

Lucian Grigorescu, specialist în securitate IT la BRD, este un alt mare amator al muncii în afara capitalei. El pleacă de obicei în călătorii de afaceri și lucrează deseori de la distanță, din orașe din Europa și Asia.

Grigorescu pomenește cazul Luxemburgului, unde viteza medie pe internet este mai mică decât la București, iar viața este mult mai scumpă, și cel al Atenei, unde internetul este mai slab, iar orașul este și el mai scump decât capitala României.

“În afară de București, orașul meu preferat în privința lucrului de la distanță este Chișinăul, unde conexiunea la internet e convenabilă, iar costul vieții este mai scăzut decât la București“, a declarat Grigorescu pentru BIRN.

 

Marcel Gascon Barbera / BIRN

Sinopis – Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor. Traducere de Alexandru Danga / Rador.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.