FactCheck. Cât de bune au fost echipamentele medicale oferite Moldovei?

A fost deschisă o anchetă privind cadrul legal și calitatea asistenței umanitare pe care Bucureștiul a oferit-o Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Până în acest moment, pe acest subiect predomină declarațiile politice și interpretările partizane, faptele neputând fi încă confirmate

Cazul și contextul

Deputatul USR Emanuel Ungureanu s-a prezentat săptămâna aceasta la DNA pentru a depune mărturie într-un dosar care vizează achiziţii de materiale de protecţie împotriva infecţiei cu noul coronavirus, realizate de către compania de stat Unifarm.

Conform lui Ungureanu, DNA s-a autosesizat după ce deputatul l-a acuzat, de la tribuna Parlamentului, pe Adrian Ionel, şeful Unifarm, de achiziții supraevaluate și furnizarea de echipament de proastă calitate, refuzat de spitalele din România, și donat ulterior R. Moldova.

Dacă autoritățile de la Chișinău au refuzat să comenteze situația, guvernul de la București, prin vocea secretarului general, a arătat că declarațiile lui Ungureanu sunt unele politice, iar calitatea echipamentului livrat poate fi probate prin certificate de conformitate.

Oficiali ai Institutului de Medicină Urgentă de la Chișinău spun că folosesc măștile și combinezoanele primite, iar nimeni nu s-a plâns încă de calitatea lor.

Relatările de presă pe acest subiect sunt puține și, în afara unor cazuri de partizanat evident, se rezumă doar la consemnarea declarațiilor oficiale.

Acuzațiile deputatului E. Ungureanu

Pe 3 iunie, deputatul USR Emanuel Ungureanu spunea în fața jurnaliștilor: ”DNA s-a autosesizat după afirmaţiile mele legate de Adrian Ionel, şeful Unifarm, de la tribuna Parlamentului. Am fost invitat în calitate de martor, acum câteva zile. Şi ce fac astăzi, nu fac decât să aduc completări la un dosar care a fost început deja şi unde am deja această calitate de martor”.

(…)„Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani, adică de statul român, să achiziţioneze echipamente de protecţie şi măşti şi alte echipamente, în context COVID. După aceea, acelaşi stat român, prin Ministerul Sănătăţii, a cumpărat aceeaşi marfă, a doua oară şi a livrat-o către Republica Moldova. Adică spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA. Şi tot statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a făcut această spălare provocând, din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică. Adică noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ”, a explicat Ungureanu.

Întrebat de unde ştie că în R. Moldova ar fi fost livrate materiale proaste, el a replicat că a furnizat deja aceste informaţii către DNA.  „Ştiu foarte precis. Ştiu unde au dus, ştiu ce cantităţi, ştiu plângerile. Toate detaliile care ţin de aspectele tehnice, chiar despre certificate false date de către anumiţi furnizori sunt deja la DNA”, a mai spus Emanuel Ungureanu.

O altă acuzaţie a acestuia se referă la faptul că, în momentul livrării echipamentelor de protecţie către R. Moldova, contractul de achiziţie dintre Ministerul Sănătăţii şi Unifarm nu era semnat.

„A doua acuzaţie pe care o aduc se referă la contractul de achiziţie pe care l-a făcut Ministerul Sănătăţii pentru aceste echipamente de la Unifarm. În ziua în care posturile de ştiri transmiteau imagini cu tiruri, cu maşini ale ISU care livrau echipamente de protecţie, cumpărate de minister de la Unifarm, în Moldova, contractul de achiziţie dintre Ministerul Sănătăţii şi Unifarm nu era semnat. Adică ei livrau o marfă pe un contract de achiziţie nefinalizat”, mai susţine Ungureanu. (Sursa principală: Agerpres, știrea fiind preluată și de alte publicații)

Poziția Guvernului României

Pe 5 iunie, în cadrul emisiunii „Punctul de AZI” de la TVR MOLDOVA, secretarul general Antonel Tănase a spus că din punctul său de vedere declaraţiile deputatului Emanuel Ungureanu sunt unele politice, iar România a livrat R. Moldova echipamente medicale, a căror calitate poate fi probată prin certificatele de conformitate.

„Noi avem documente că acele produse au fost de calitate şi, în general, nu numai faptul că avem o relaţie specială cu R. Moldova, dar pe dimensiunea relaţiilor externe, România până în prezent şi-a respectat blazonul, unul care este nobil şi un blazon ce ne face cinste. Declaraţia lui Emanuel Ungureanu este o declaraţie politică, ea nu are suport în realitate şi face parte dintr-o campanie internă, se apropie şi campania electorală, urmează două runde de alegeri: în septembrie – alegeri locale, în decembrie – parlamentare şi Emanuel Ungureanu este un personaj pitoresc care face declaraţii spumoase, acoperite de imunitatea parlamentară”, a spus Antonel Tănase.

Acesta a afirmat că România a oferit Republicii Moldova un pachet consistent de sprijin pentru combaterea COVID-19, prin organizarea unei misiuni medicale, donarea de echipamente medicale, medicamente şi dispozitive medicale, care s-au încadrat în parametri de calitate, conform certificatelor puse la dispoziţie.

„Echipa medicală şi-a început activitatea în 30 aprilie şi a avut o misiune de 15 zile în spitalele din R. Moldova, care au tratat pacienţi infectaţi cu COVID-19. De asemenea ajutorul umanitar a fost semnificativ 3,5 milioane de euro şi au constat în 500 de mii de măşti, 25 de mii de combinezoane, 200 de mii de mănuşi şi 5 mii de viziere, medicamente şi dispozitive medicale, ce au fost livrate R. Moldova în 3 mai 2020 şi ulterior distribuite mai multor unităţi medicale din toate regiunile R. Moldova”, a mai spus Antonel Tănase.

Reacții de la Chișinău

Acestea sunt aproape inexistente. Mai multe publicații au consemnat pe scurt disputa de la București, în timp ce oficialitățile Republicii Moldova nu au comentat încă în vreun fel.

În schimb, administrația Institutului de Medicină Urgentă, într-o declarație oferită cotidianului de limbă rusă NewsMaker, arată că echipamentele de protecție oferite de România au fost folosite în secția de terapie intensive și că nu au fost probleme de calitate cu acestea.

„În mare parte, echipamentul de protecție oferit de România a fost folosit în zona de risc major, de la IMU, în secția terapie intensiva, acolo unde sunt tratați cei mai gravi pacienți. Administrația spitalului, alături de echipa medicală, aduce sincere mulțumiri pentru donația impresionanta și vă asigurăm că ne-a fost de mare ajutor în această perioadă complicată. Noi le-am folosit în fiecare zi”, a declarat administrația spitalului.

Interpretări

Spuneam că până în acest moment, relatările de presă pe acest subiect sunt puține și, cel mai adesea, se limitează doar la consemnarea opiniilor părților implicate.

Totuși, merită consemnat modul în care relatează Sputnik Moldova (serviciul în limba română), într-un comentariu din 4 iunie, semnat de corespondentul la București, Dragoș Dumitriu.

Subiectul este introdus printr-un titlu bombastic: ”Statul român, acuzat de SPĂLARE DE BANI și <<problemă diplomatică>>. Cu România”.

Apoi, după prezentarea fragmentară a declarațiilor deputatului E. Ungureanu, articolul se încheie cu comentariile autorului, care accentuează lipsa de reacție a guvernului de la București (”Inconștiență, lipsă de responsabilitate, recunoaștere a faptelor… sau ce?! Așteptăm urgent clarificări”, scrie D. Dumitriu) și că, până acum, toate denunțurile deputatului român despre neregulile din sănătate ”au avut ecouri favorabile în Justiție – și urmări deloc fericite pentru cei denunțați”.

Pe de altă parte, revenind la interviul secretarului general al guvernului român, amintit mai sus, Antonel Tănase sugerează că subiectul echipamentului medical livrat Moldovei s-ar încadra într-un ”asalt al fake-news-urilor alimentat de Rusia”.

„Şi România, şi R. Moldova, dar şi alte ţări din fostul bloc sovietic au fost supuse unui asalt al fake-news-urilor alimentate de fratele mare de la Răsărit, care ne-a îmbrăţişat până ne-a sugrumat pe toţi acum câţiva ani. Noi am avut un fel de cordon sanitar în zona ştirilor prin care am încurajat populaţia să îşi dezvolte spiritul critic, să vadă surse şi, în general, să se informeze din surse oficiale, au puse la dispoziţie toate informaţiile încât să fim echidistanţi, nu a fost vreo limitare a libertăţii presei. Am avut şi atacuri la adresa Guvernului, a măsurilor luate, la modul cum s-au făcut achiziţiile publice, s-au făcut declaraţii cu privire la anchete, la faptul că o să plătească toţi care au greşit şi în final avem un rezultat cu care noi toţi ne mândrim”, a spus Antonel Tănase.

Concluzie

Afirmațiile deputatului Emanuel Ungureanu nu pot fi verificate din surse independente. Ancheta DNA ar trebui să ofere un răspuns, însă aceasta se află abia la început. În rest, în afara relatărilor generale de presă, pe acest subiect am înregistrat doar declarații politice și interpretări partizane.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.