Catastrofa nucleară de la Cernobîl din 1986 a fost precedată de o serie de alte accidente de mai mică amploare, arată noi documente desecretizate recent de autoritățile de la Kiev
Volumul în care apar aceste noi informaţii, intitulat „Dosarul KGB despre Cernobîl. De la construcţie pînă la accident”, a fost prezentat pe 22 iunie de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în colaborare cu Institutul memoriei naţionale al ţării.
„Printre documentele incluse în acest volum figurează rapoarte cu privire la alte accidente produse înainte de aprilie 1986 şi transcrierea comunicărilor telefonice din noaptea de 26 aprilie”, data dezastrului, indică SBU într-un comunicat. Volumul mai conţine informaţii despre începerea anchetei asupra catastrofei, precum şi date despre începutul construirii sarcofagului de protecţie deasupra reactorului avariat, transmite uinp.gov.ua.
Prezentarea volumului a avut loc în zona de excludere de lângă centrală, fiind difuzată online pe site-ul Institutului memoriei naţionale al Ucrainei.
Potrivit preşedintelui institutului, Anton Drobovici, materialele desecretizate, în limba ucraineană, oferă detalii suplimentare despre tragedia din 1986 şi dezvăluie premise care au anticipat catastrofa şi care au fost ascunse de autorităţile sovietice.
„Aceasta va permite umanităţii să-şi lărgească accesul la adevăr despre crimele unui regim totalitar şi să tragă învăţăminte corecte”, a menţionat Drobovici.
Volumul cu privire la Cernobîl
Potrivit datelor oficiale, explozia produsă la reactorul nr.4 al centralei de la Cernobâl la 26 aprilie 1986 a dus la dispersarea a circa 200 de tone de materiale cu o radioactivitate de 50 de milioane de curie, echivalentul a 500 de bombe atomice similare celei folosite la Hiroshima.
Astăzi, zona din apropierea fostei centrale de la Cernobîl a devenit un obiectiv turistic destul de căutat. Pentru doritori, aveți aici toate informațiile necesare.