Infodemic. Știri despre dezinformare și Covid-19

ȘTIRI

# Aplicație pentru monitorizarea cazurilor de Covid-19. Cu întîrziere față de proiecte similare din mai multe alte țări, România anunță în sfîrșit că, în circa un an, va realiza o aplicație de monitorizare în timp real a bolnavilor de coronavirus și a contacților acestora. Platforma a fost gândită de medicii de la Spitalul Militar și va putea să îi avertizeze pe utilizatori dacă în apropierea lor este o persoană bolnavă și chiar dacă au intrat în contact cu cineva confirmat ulterior. Aplicația va avea inclusiv o hartă cu focarele Covid din țară și îi poate ajuta pe medici să facă mai repede anchetele epidemiologice, relatează Digi TV.

Aplicația Coronavirus COVID-19 România va putea fi folosită de orice persoană care are un telefon mobil. Utilizatorii vor primi un ID anonim și în momentul în care sunt confirmați cu coronavirus trebuie să menționeze acest lucru. Astfel, cei care au intrat în contact să știe că ar putea fi infectați.

Aplicația va fi gata în aproximativ un an iar realizarea ei va costa 500.000 de lei.

# Amendă pentru info false. Postul de televiziune România TV a fost amendat cu suma de 5.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului pentru că a propagat informația falsă că au fost oferiți bani familiilor pentru a-și declara decedații ca infectați cu Covid-19. Astfel, într-o emisiune de la începutul lunii mai, la România TV s-a afirmat că trei spitale ”cunoscute din țară” au ”oferit bani aparținătorilor celor care au murit în spitale pentru a se trece în certificatele constatatoare ale decesului cauza Covid-19, chiar dacă au murit din alte cauze”. Totodată, s-a afirmat că ”un spital renumit din București oferă 3000 lei ca să stai două săptămîni în spital și să fii declarat bolnav cu Covid”. (Sursa: Pagina de Media)

Povestea cu autoritățile care ar plăti familii pentru a-și “declara” morții ca fiind cu COVID-19 este populară și în Republica Moldova, iar o anchetă a Ziarului de Gardă arată că aceasta nu poate fi susținută de documente sau fapte clare.

Iar mai multe informații despre această temă de dezinformare a oferit și portalul Stopfals.md

# Ce spun de fapt cifrele? Dar presa reușește să fie și un exemplu de moderație și echilibru atunci cînd tratează subiecte sensibile. Spre exemplu, o anchetă a Europa Liberă analizează cifrele oficiale privind numărul de persoane infectate cu Covid-19 și spune că trendul ascendent al cazurilor este normal și datorat măsurilor de relaxare, dar că este nevoie de respectarea în continuare a măsurilor de protecție.

# FactCheck de la Google. Compania Google anunță că va însoți imaginile folosite pentru a ilustra știri false cu un mesaj care oferă detalii despre sursa imaginii, de unde provine originalul și la ce eveniment se referă de fapt. Eticheta #FactCheck va însoți fotografiile apărute ca rezultat al căutărilor în Google Images. Mai multe detalii aici.

# Despre distanțarea socială. Un metru. Sau 1,8m. Sau doi metri. Diferite țări recomandă diferite valori pentru distanța recomandată dintre două persoane, măsură de protecție contra răspîndirii noului coronavirus. Un articol din revista Wired arată cît de înșelătoare poate să fie însă știința distanțării sociale.

STUDII

# Sondaj despre starea de alertă. Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un sondaj de opinie în perioada 22 – 23 iunie 2020 (al zecelea din seria dedicată impactului COVID – 19)în scopul evaluării percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor după prelungirea stării de alertă, în contextul relaxării treptate.

Cîteva dintre concluzii:

  • Aproape două treimi dintre români (63%) sînt mulțumiți de măsurile luate de autoritățile locale pe durata pandemiei. 6 din 10 români sunt mulțumiți de măsurile luate de Președintele României, iar puțin peste jumătate de cele luate de Grupul de Comunicare Strategică.
  • Totodată, 54% sînt nemulțumiți de măsurile luate de guvern, în timp ce 46% se declară mulțumiți de acestea.
  • Favorabili prelungirii stării de alertă sînt în principal respondenții între 36 și 50 de ani, cu studii superioare și votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS.
  • Procentul celor care spun că au respectat măsurile de protecție pe durata pandemiei este foarte ridicat: 88% au respectat în totalitate măsura privind spălarea frecventă a mîinilor, iar 12% au respectat-o parțial; 89% susțin că au respectat în totalitate măsura de a purta mască în spații închise și în mijloacele de transport în comun și 8% spun că au respectat-o parțial; trei sferturi (75%) declară că au evitat să părăsească locuința dacă nu a fost neapărat necesar; 73% au respectat în totalitatea măsura distanțării sociale sau cea de evitare a interacțiunii cu alte persoane, în timp ce 25% recunosc că au respectat-o doar parțial. (Sursa: G4Media)

# Coronavirus, efectele politice. A fost publicat primul sondaj important despre efectele politice ale Covid 19, în nouă ţări (Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia) care reprezintă circa 2/3 din populația și PIB-ul Uniunii Europene. weden – covering more than two-thirds of the EU’s population and GDP. Una din principalele concluzii ale cercetării este că actuala criză generată de pandemia de coronavirus – și care este indiscutabil cel mai mare experiment social al vremii – n-a schimbat totuși mare lucru în ce privește percepția europenilor despre politică, societate și rolul Europei în lume. Trei mituri au fost astfel spulberate:

  • Publicul n-a devenit mai etatist, nu vrea mai multă intervenţie publică
  • Publicul n-a devenit mai încrezător în experţi
  • Criza n-a provocat vreun val de euroscepticism, dar –spune studiul – nici vreun impuls nou către federalizare.

Mai multe detalii aici.

RESURSE

# Micro-granturi pentru jurnaliști. Fundația Transitions, alături de mai mulți parteneri locali, oferă pentru jurnaliști din Europa Centrală și de Est (inclusiv România) micro-granturi de pînă la 700 de euro pentru realizarea unui articol de tip ”solution journalism” pe o temă legată de pandemia de coronavirus. Mai multe detalii sînt disponibile aici. Termenul limită pentru trimiterea unei idei de proiect este 8 iulie.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.