#FakeNews. Mesaj fals atribuit autorităților

Un nou nivel atins în campania de dezinformare legată de pandemia de coronavirus. Un email fals, atribuit autorităților, a fost trimis DSP-urilor din țară
Foto: Unsplash

Grupul de Comunicare Strategică a atras atenția, pe 13 iulie, asupra circulării unui email fals, atribuit secretarului de stat Raed Arafat, care a circulat în rândul Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) din țară.

Folosind o adresă care seamănă cu cele oficiale, de aici putând apărea confuzia (adresa falsă are terminația .gav în loc de .gov folosit de guvern -n.e.), s-a transmis DSP-urilor să raporteze discreționar numărul de noi cazuri de îmbolnăvire sau decesele cauzate de coronavirus.

Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția mass-media asupra unui mesaj fals, atribuit Secretarului de Stat Raed Arafat și transmis Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.

Mesajul este transmis de pe adresa de mail [email protected], adresă care nu aparține niciunei instituții guvernamentale și care folosește o succesiune similară, dar parțială, a literelor care compun domeniul de internet rezervat Guvernului.

Textul este conceput pentru a lăsa impresia că se solicită Direcțiilor de Sănătate Publică să raporteze discreționar numărul de infectări și de decese.

Mesajul este unul fals și facem apel la mass-media de bună credință să nu popularizeze acest tip de mesaje create special pentru a induce ideea că cifrele raportate public nu sunt reale”, arată Grupul de Comunicare Strategică într-o informare de presă.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.