Medici de familie: începerea școlii e „un moment de mare cumpănă”

Reprezentantele a două asociații de doctori de familie din România se declară preocupate de modul în care se va face întoarcerea elevilor în unitățile de învățământ, în actualele condiții de pandemie. Ele consideră că rămân probleme care ar trebui rezolvate, deși mai sunt doar câteva zile până la începerea școlii
Foto: Unsplash

În interviuri acordate Sinopsis, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, și președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, consideră că ar trebui să se renunțe, în primul rând, la diversele adeverințe medicale cerute de școli și grădinițe, căci hârtiile acestea implică, pe lângă birocrație, și riscuri de îmbolnăvire în vizitele inutile ale părinților și copiilor la cabinetele medicale.

Doctorii de familie vor fi primele cadre medicale apelate de părinți în caz de îmbolnăvire a copilului, de aceea ei subliniază că nu există protocoale clare și că le va fi greu să facă diferența între o gripă și formele medii și severe de Covid-19.

Sandra Alexiu de la Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov propune ca, pe lângă vaccinarea antigripală, să fie cât mai accesibile anul acesta testele de gripă pentru a ajuta la un diagnostic rapid.

Ca un bilanț al unei jumătăți de an de pandemie, cele două reprezentante ale asociațiilor de doctori de familie, consideră că frecventele schimbări legislative sau, mai grav, lacunele din deciziile politicienilor, i-au obligat pe medici să facă și muncă de juriști și au scăzut încrederea în sistemul de sănătate.

Acum, de exemplu, medicii de familie sunt prinși la mijloc într-o situație juridică neclară legată de angajații infectați cu noul coronavirus care nu au fost internați în spital, căci acești pacienți nu pot primi concediu medical potrivit formei actuale a legislației. Lacuna este posibil să fie reparată în curând, un proiect în acest sens fiind pus în dezbatere publică în 7 septembrie pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Urmăriți un rezumat video al interviurilor cu Sandra Alexiu și Emiliana Costiug. Reporter: Octavian Coman

Octavian Coman / Sinopsis

Octavian Coman este jurnalist independent.

SHOWHIDE Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.