‘Doar alegerile libere şi corecte sunt garantul schimbării’

A doua parte a interviului cu Maia Sandu, lidera opoziției de la Chișinău, despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate pe 1 noiembrie. Prima parte poate fi citită aici.
Cât de realistă este extinderea UE pe viitor și includerea R. Moldova în rândul statelor membre ale UE? Care este viziunea Dvs despre accelerarea acestui proces?

Extinderea UE depinde de diferiţi factori şi de conjuncturi care se pot schimba de la un an la altul. Evident, astăzi nu ştim cum vor reacţiona statele UE la noile provocări globale. Dar cel mai important este ca noi să ne facem temele noastre, fiindcă noi suntem interesaţi în primul rând să implementăm prevederile Acordului de Asociere cu UE, care are menirea să îmbunătăţească calitatea actului de guvernare, a instituţiilor, bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor.

Integrarea europeană, ca să aibă succes, trebuie operată pe mai multe dimensiuni, cel politic constituind finalitatea, nu şi esenţa proiectului. Integrarea politică poate fi un stimulent, dar mai ales trebuie să o privim ca pe o fereastră de oportunitate, care ar permite modernizarea şi transformarea Republicii Moldova, pe modelul altor state, inclusiv, cel al României.

Pentru noi procesul de integrare europeană este ceva mai mult decât o sincronizare instituţională. Este un proiect civilizaţional, o direcţie de urmat, o cale de parcurs. Cetățenii moldoveni au simțit sprijinul european de-a lungul anilor, au văzut că UE trimite ajutoare, fonduri, resurse. Mai ales în această pandemie, sprijinul românesc și cel european a fost de mare ajutor. Oameni văd diferenţele, oamenii îşi doresc să trăiască într-o ţară liberă şi prosperă de tip european. Şi noi suntem gata să punem umărul la această schimbare.

 

În Republica Moldova, mai există această fobie întreținută față de NATO, cum vedeți Dvs relația Republicii Moldova cu NATO, ținând cont de faptul că este o cutumă nescrisă ca un viitor stat membru UE să fi aderat în prealabil la NATO?

E adevărat că decenii de propagandă anti-NATO, şi nu ne referim aici doar la ultimii treizeci de ani de independenţă, dar şi la moştenirea propagandei sovietice, au ştirbit imaginea blocului în percepţia moldovenilor, dar mai ales al minorităţilor, care sunt mai puţin refractare la propaganda Kremlinului.

Dodon încearcă să exploateze aceste frici, pentru a-şi mobiliza electoratul, dar aici este o doză de ipocrizie, deoarece Republica Moldova are legături instituţionale cu alianţa nord-atlantică, iar în ultimii ani mai multe guverne, inclusiv cel socialist au acceptat programe de colaborare cu NATO, mai ales în domeniul securităţii naţionale. Chiar dacă există cutuma de care vorbiţi,

Republica Moldova s-a angajat ferm pe calea realizării Acordului de Asocierii cu UE, iar mesajele care vin dinspre instituţiile UE şi NATO nu leagă în mod tranşant procesele de eurointegrare cu cele euroatlantice, pornind tocmai de la realităţile create. Considerăm că o mai bună comunicare strategică poate schimba percepţia faţă de instituţii. Iar Republica Moldova trebuie să întărească instituțiile sale ca să devină o țară sigură pentru cetățenii săi și un partener credibil pentru asigurarea securității regionale.

Maia Sandu și Igor Dodon
Există o serie de probleme în Balcanii de Vest cu guvernele pro-europene. Proiectul european are deja dificultăți în unele țări din Balcani (cazul recent la Muntenegrului). Cum poate avea sorți de izbândă proiectul European în R. Moldova și care ar fi condițiile pentru acest lucru să se întâmple?

Noi nu suntem eurosceptici să punem accent pe presupusele nereuşite ale proiectului european. Înţelegem că evoluţia oricărei entităţi politice, inclusiv UE, are sinuoasele sale, dar noi, ca stat aspirant, dorim să privim lucrurile în dinamica lor pozitivă. Ca preşedinte proeuropean, doresc să unific societatea în jurul valorilor democratice, valorilor europene.

Aţi menţionat că sondajele arată că tot mai mulţi moldoveni sunt gata să îmbrăţişeze opţiunea europeană a Republicii Moldova şi acesta este  încă un semn pe calea cea bună, pe care ne-o dorim cu toţii.

 

Ajunsă președinte, care sunt intențiile Dvs referitoare la relația cu vecinii pe care preț de patru ani președintele Dodon a stricat-o și întreținut-o ca atare în mod premeditat?

Am menţionat că printre primele acţiuni pe care le voi întreprinde în calitatea mea de preşedinte al Republicii Moldova va fi refacerea relaţiilor de bună vecinătate, cu România şi Ucraina, puternic dinamitate de regimul lui Plahotniuc-Dodon.

În calitatea mea de prim-ministru am avut relaţii excelente cu vecinii, am efectuat două vizite de succes la Bucureşti şi Kiev, am dat start şi unor proiecte bilaterale, care au fost însă îngheţate după demiterea guvernului, din cauza politicii externe dezechilibrate, promovate de Igor Dodon.

Este timpul să relansăm o politică externă dinamică, responsabilă, dusă în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova. Desigur, nu intenţionăm să ne focusăm doar pe strângerea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare din Occident, o să lucrăm și la soluționarea problemelor în relaţiile cu Federaţia Rusă, pornind de la interesul cetățenilor noștri.

 

Ce părere aveți despre situația din Belarus și răspunsul Europei la actuala criză de acolo, ce relevanța are pentru Moldova ceea ce se întâmplă acum în Belarus?

Privim situaţia din Belarus cu multă îngrijorare. În primul rând, suntem solidari cu poporul belarus, un popor minunat, care oferă lecţii de patriotism şi civism.

Mai bine de o lună, locuitorii principalelor oraşe găsesc curajul să iasă masiv în stradă, cu toate presiunile venite din partea regimului, ca să-şi exprime nemulţumirea față de rezultatele unor alegeri trucate. Şi aici evenimentele din Belarus devin extrem de relevante pentru Republica Moldova.

Doleanțe din 2009, valabile și azi

Mesajul care vine din Belarus este că în ziua de azi există „toleranţă zero” faţă de fraudarea voinţei populare. Poporul este singurul suveran, sursă a puterii de stat şi voinţa lui este lege supremă. Am criticat recunoaşterea pripită de către Igor Dodon a alegerilor din Belarus, care s-au adeverit a fi nelibere şi necorecte. Până astăzi aşteptăm să iasă cu o declaraţie în care să-şi retracteze poziţia, fiindcă este poziţia oficială a statului Republica Moldova.

Prin această declaraţie ruşinoasă, care nu ţine cont de voinţa liber exprimată a poporului din Belarus, a adus un prejudiciu de imagine ţării sale şi trebuie să-şi ceară scuze. Noi nu vom permite repetarea aceluiaşi scenariu şi în Republica Moldova.

Ați spus că Dodon și PSRM pregătesc deja terenul fraudării acestor alegeri. Ne puteți da câteva detalii despre ce semne aveți în acest sens? Ce intenționați să faceți în cazul unui astfel de scenariu?

Cum am mai spus, Dodon nu se mai bucură de sprijinul cetăţenilor Republicii Moldova, de aceea, este dispus să folosească instrumente ilegale pentru fraudarea alegerilor. Am văzut cum PSRM, partidul al cărui lider este, a refuzat să voteze în Parlament modificările la Codul electoral, care ar interzice transportarea ilegală a alegătorilor din regiunea transnistreană şi utilizarea pe scară largă a resursei administrative pentru favorizarea unui candidat.

Din informaţiile pe care le deţinem, Igor Dodon este dispus să plătească 2 milioane de Euro pentru cumpărarea votului din Transnistria, pe modelul pe care l-a folosit Plahotniuc în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. De asemenea, prin falsificări grosolane în timpul înregistrării prealabile, încearcă să mărească artificial numărul de secţii de votare din Rusia, acolo unde controlul procesului electoral, dar şi al votării de către autorităţile din Republica Moldova va fi limitat. Resursa administrativă este folosită şi astăzi pe scară largă în avantajul lui Dodon.

Astfel, în timpul vizitelor noastre din teritoriu suntem filaţi în permanenţă de către poliţişti, dar nu pentru menţinerea ordinii, ci pentru a intimida cetăţenii care vin la întruniri. Toate acestea denotă că Igor Dodon mizează pe fraudarea alegerilor. Însă noi nu-i vom permite acest lucru. Vom monitoriza cu stricteţe procesul electoral, vom avea reprezentanţii şi observatorii noştri în toate secţiile de votare din ţară, vom atenţiona comunitatea internaţională, ambasadele cu privire la toate încălcările pe care regimul le va comite pentru a vicia votul.

Doar alegerile libere şi corecte sunt garantul schimbării. În Moldova vine vremea oamenilor buni.

 

 

Mădălin Necșuțu

Mădălin Necșuțu este corespondent BIRN la Chișinău

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.