În ultima sută de ani, toate țările din Balcani s-au confruntat cu numeroase schimbări de statut al apartenenței statale
Există un banc bun despre cît de mult și cît de repede s-au schimbat regimurile politice și statale într-o localitate din Ucraina. Bancul, pe care l-am preluat de la istoricul bulgar Aleksander Stoianov, își poate găsi însă corespondență în realitate și în alte locuri sau regiuni ale lumii, mai ales în Balcani.
Aleksander Stoianov a realizat totodată o insolită hartă a regiunilor din Balcani și a numărului de state care au controlat / preluat / ocupat respectiva regiune în ultimii 100 de ani (1921 – 2021).
Dar mai întîi bancul, cu varianta referitoare la localitatea Mukachevo, actualmente în Ucraina. Așadar, vine un om de acolo, recent repauzat, și ajunge în poarta Raiului, unde e luat la întrebări de Sf. Petru.Unde te-ai născut?
– În Austro-Ungaria?
– Unde ai făcut școala?
– În Cehoslovacia.
– Unde te-ai căsătorit?
– În Ungaria.
– Copiii unde ți s-au născut?
– În Al Treilea Reich.
– Dar nepoții?
– În URSS.
– Și unde ai murit?
– În Ucraina.
– Omule, dar tu ai călătorit, nu glumă.
– Deloc, niciodată nu am ieșit din Mukachevo.
Conform hărții de mai sus, se poate vedea că totuși țările din Balcani au ”stat” mai bine în ultima sută de ani, schimbările de apartenență statală fiind de maximum cinci, nu șase ca în Mukachevo.