Contestarea masacrului de la Srebrenica agită spiritele

Un istoric israelian, specializat în Holocaust, și-a atras oprobriul pentru presupusa sa minimalizare a genocidului din Bosnia-Herțegovina

Istoricul Gideon Greif, care a contribuit la realizarea unui controversat raport despre masacrul de la Srebrenica / Foto: Friso Gentsch/dpa Pool/dpa

Guvernul de la Berlin a revenit asupra deciziei sale de a acorda Ordinul de Merit, o importantă distincție a statului german, unui istoric israelian, specializat în istoria Holocaustului, ca urmare a unui val de critici venite și din partea comunității istoricilor, dar mai ales din partea oficialilor din Bosnia-Herțegovina.

Deși este în principal un cercetător al Holocaustului, istoricul Gideon Greif a făcut timp de mulți ani cercetări și în Serbia și a publicat lucrări care par să exagereze numărul victimelor sârbe în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează agenția DPA. Totodată, Greif a prezidat o comisie internațională de istorici care a, într-un raport de peste 1000 de pagini, publicat în iulie, pune în discuție natura genocidară a masacrului de la Srebrenica.

Comisia a fost constituită la inițiativa președintelui entității sârbe din Bosnia, Milorad Dodik, care în ultima vreme a intensificat presiunile pentru secesiunea Republica Srpska din cadrul federației bosniace. Mai multe sentințe ale Tribunalului Internațional pentru Crime de Război pentru fosta Iugoslavie de la Haga clasifică masacrul de la Srebrenica drept genocid, în urma căruia au fost ucise – de către forțele naționaliste sârbe = circa 8.000 de persoane, în mare majoritate bosniaci de religie musulmană. În schimb, raportul la care a contribuit și istoricul israelian spune, în mare, că termenul ”genocid” nu poate fi folosit pentru cele întâmplate acolo și că cel mult 3.500 de etnici bosniaci și peste 2.000 de sârbi au fost uciși atunci.

Totodată, Înaltul reprezentant al comunității internaționale în Bosnia, Valentin Inzko, care a fost în funcție până la sfârșitul lunii iulie 2021, a făcut din negarea genocidului de la Srebrenica – și a altor crime de război din războiul din 1992-1995 – o infracțiune penală într-unul dintre ultimele sale acte oficiale.

Revenind la decizia ministerului german, aceasta a afirmat că concluziile comisiei prezidate de Gideon Greif „contrazic jurisprudența Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, a Curții Internaționale de Justiție și a Convenției privind prevenirea și pedepsirea genocidului”. Decizia Berlinului „nu reduce, totuși, recunoașterea serviciilor pe care profesorul Greif le-a câștigat în cercetarea Holocaustului și a evreilor germani care au emigrat în Israel”, se mai arată într-un comunicat de presă.

Gideon Greif, cunoscut pentru cercetările sale privind Holocaustul, a încercat să se apere în fața acuzelor. „Faptul că sunt evreu și un savant israelian este motivul unor atacuri personale atât de violente și vicioase”, a declarat Greif pentru cotidianul Haaretz, acuzând „organizațiile Frăției Islamice” din Bosnia că au orchestrat o campanie de defăimare împotriva sa. „Este o pată neagră asupra Germaniei. Ei ucid victimele Holocaustului pentru a doua oară”.

Totodată, Greif a contestat faptul că raportul său a minimalizat numărul victimelor de la Srebrenica. Într-o declarație publică, avocatul său, Marcus Goldbach, care a fost, de asemenea, membru al comisiei, a declarat că „nici domnul Greif, nici vreun membru al comisiei nu pune la îndoială numărul victimelor sau identitatea acestora (…) Dimpotrivă, au existat doi experți criminaliști care au constatat că mii de victime se aflau în gropile comune și care au concluzionat, de asemenea, că trebuie să existe gropi comune suplimentare și victime care au fost ucise în timpul bombardamentelor asupra refugiaților și care nu au fost îngropate în gropi comune. Așadar, concluzia raportului este că nu toate cele 8.000 de victime au fost executate, ci au fost ucise prin alte mijloace.”

Critici la adresa raportului și concluziilor acestuia au venit și din partea comunității israeliene. „Raportul Greif face eforturi serioase pentru a minimiza numărul victimelor de la Srebrenica”, a spus Menachem Rosensaft, vicepreședinte executiv asociat al Congresului Mondial Evreiesc și profesor de drept al genocidului la Columbia Law School. „Încercările lui Greif și ale lui Marcus Goldbach de a se eschiva de raportul lor dezastruos sunt cel puțin neserioase”.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.