Ucraina. Ziua a VII-a de război

A trecut aproape o săptămînă de cînd președintele rus Vladimir Putin a pornit războiul contra Ucrainei, pe 24 februarie, ora 4:40 a.m.

Oameni trec pe lîngă mai multe vehicule militare rusești, arse și abandonate, pe un drum din cartierul Bucha din Kiev (Foto: AP /Serhii Nuzhnenko)

==> În ziua a 7-a a războiului, forțele rusești încearcă să avanseze în toate direcțiile, dar suferă pierderi ca urmare a opoziției armatei ucrainene. Kievul și Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, rămân încă în mâinile ucrainenilor. În ultimele 24 de ore, mai multe explozii au lovit capitala în timp ce Harkov a suferit un bombardament puternic. Șapte persoane au fost ucise și 24 rănite în atacul cu rachete din centrul Harkovului.

Aproximativ 80% din trupele pe care Rusia le-a masat de-a lungul granițelor Ucrainei au trecut în Ucraina de la începutul invaziei, conform unui oficial al Pentagonului la 1 martie. Trupe belaruse sunt în așteptare pentru desfășurarea militară și sunt staționate în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Belarus a fost deja folosită ca punct de staționare de către forțele rusești.

Trupele rusești au ocupat portul fluvial și gara din Herson, a declarat primarul orașului , Igor Kolyhav. Presa locală, care a folosit capturi de ecran de la o cameră web și video care au fost geolocalizate, relatează că vehiculele militare rusești au intrat în Herson după un bombardament puternic și par să fi cucerit orașul din sud.

==> Cel puțin 136 de persoane, dintre care 13 copii, au fost ucise în Ucraina începând de joi, 24 februarie, a anunțat ONU la 1 martie. Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că 16 copii ucraineni au fost uciși și 45 au fost răniți în bombardamentele rusești în doar patru zile.

Sute de mii de refugiați fug din Ucraina în timp ce războiul continuă. Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a declarat la 28 februarie că aproximativ 520.000 de persoane au fugit din țară în țări limitrofe precum Polonia, Ungaria, Moldova, România și Slovacia de la începutul invaziei rusești.

VOCE DIN UCRAINA

”Știți, nu există teamă. Nu există teamă pentru că Adevărul și Dumnezeu sunt de partea noastră. Un adevăr real, nu unul adaptat de televiziunea rusă. Rușilor, puteți vedea în spatele meu Catedrala Sf. Sophia – cea mai veche catedrală ortodoxă din Ucraina . Și ce este în spatele vostru? Un tiran înnebunit, complet înnebunit. Mergeți în fața unei oglinzi și întrebați-vă. Merită să fie zeci de mii de victime cu prețul impus de un ticălos? Să nu vă fie frică! Eu nu cred că există moarte în lumea de dincolo. Dar unii vor suferi pentru inacțiunea lor, prieteni zombificați. Ieșiți afară, priviți logica și adevărul în ochi. Glorie Ucrainei! Glorie eroilor!” (Cuvinte rostite de Yevgeniy Utkin, om de afaceri și filantrop ucrainean, născut la Donețk în 1958, cu o diplomă în electronică la Moscova în 1982 și care este considerat un pionier al microelectronicii și al producției de computere în Ucraina)

==> SUA au anunțat că își vor închide spațiul aerian pentru aeronavele din Rusia. Iar Boeing a suspendat serviciile către companiile aeriene ruse. Furnizarea de componente, suportul tehnic și întreținerea aeronavelor companiilor aeriene ruse au fost, de asemenea, suspendate.

==>Autoritățile moldovene au simplificat procedura de angajare în cîmpul muncii a refugiaților ucraineni și procedura de deschidere a conturilor și cardurilor bancare. Conform datelor din 1 martie, Moldova a primit deja peste 41 mii de refugiați din Ucraina. La Hâncești a fost deschis un centru de plasament provizoriu pentru copiii din Ucraina care au rămas fără supravegherea adulților.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.