”Alegeri”. Burse pentru jurnaliști

Programul ”Burse pentru excelență în jurnalism” așteaptă și jurnaliști români la ediția din acest an a concursului

Burse pentru jurnaliștii din Europa Centrală și de Est

Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) oferă zece burse unor jurnaliști din Europa Centrală și de Sud-Est care au o idee de subiect de presă ce presupune o investigație temeinică la fața locului și o documentare serioasă, beneficiind pentru aceasta de o finanțare generoasă și de sprijin editorial pe măsură.

Subiectul de presă propus va trebui să se încadreze în tema generală din acest an, respectiv ”Alegeri” (Choices). Candidații selectați vor fi aleși de către un juriu independent și vor putea astfel să participe la un program de dezvoltare profesională de zece luni, care se va termina prin realizarea unui material de presă de tip longform, ce va fi publicat de către BIRN și de partenerii săi media.

Materialul de presă poate fi un reportaj, o analiză tip documentar sau o investigație, realizat cu atenție și bine documentat, scris pentru o audiență globală. Punem accentul pe relatări riguroase, dar cu impact, realizate la fața locului – atribute asociate în mod tradițional cu jurnalismul de calitate.

Prin intermediul Bursei pentru excelență în jurnalism” se oferă:

– o sumă de 3.000 de euro

– șansa de a vă îmbunătăți abilitățile de a relata și investiga, lucrând în strânsă colaborare cu redactori de profesioniști

– îndrumare și sprijin permanent din partea rețelei jurnalistice regionale BIRN, prezentă în 14 țări din Europa Centrală și de Sud-Est

– posibilitatea de a participa la un seminar introductiv axat pe tehnici de ”reporting” și de ”storytelling”

– șansa de a câștiga premii suplimentare, cu valori între 1.000 și 3.000 de euro, pentru cele mai bune trei articole de presă

– publicarea articolelor în limba engleză și în mai multe limbi balcanice, prin intermediul rețelei BIRN de parteneri media, ceea ce le conferă o largă vizibilitate

– calitatea de membru al rețelei Fellowship alumni, concepută pentru a sprijini crearea de legături între bursierii care au participat la program începând din anul 2007.

Propunerile de proiecte se primesc până la data de 31 martie 2022. Propunerile se trimit doar prin intermediul formularului oficial de aplicare (Application form).

Mai multe detalii despre modul în care trebuie scris proiectul găsiți aici.

Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și Fundația ERSTE au înființat programul ”Burse pentru excelență în journalism” în 2007, acesta fiind destinat țărilor din fosta Iugoslavie, plus România și Bulgaria. De atunci, mai mult de 140 de jurnaliști din 14 țări est-europene au beneficiat de acest program de dezvoltare profesională. În 2020, programul a fost extins pentru a include și jurnaliști din țări central-europene: Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Pentru a citi articolele publicate în anii anteriori puteți accesa pagina oficială a programului de Fellowship.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.