”Toți copiii lui Orban”: cum vor vota tinerii în Ungaria?

Deși tinerii maghiari de astăzi au crescut cunoscându-l doar pe Viktor Orban ca lider al țării, asta nu i-a transformat automat într-o „generație Orban”. Unii dintre ei sunt fie fie loiali, fie rebeli la adresa lui Orban, însă cei mai mulți sunt indiferenți.

Imagine din Budapesta / Foto: Daniel Olah – Unsplash

Eszter Kiss avea doar șapte ani când partidul lui Viktor Orban a obținut pentru prima dată majoritatea locurilor din parlamentul ungar. Doisprezece ani mai târziu – tot pentru prima dată – Eszter va vota la alegeri. Dar nu pentru Orban.

„Nu-mi amintesc o perioadă fără Orban și nu-mi pot imagina cu adevărat că el va pierde puterea”, spune Eszter, 19ani, elevă de liceu public din Debrecen, în estul Ungariei. „El îmi pare că este ca o piatră greu de mișcat. Poate că există nisip sub ea, poate că înflorește iarba… Dar nimeni nu poate verifica”.

Eszter face parte din generația care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sub Fidesz, partidul naționalist de guvernământ al lui Orban, aflat la putere din 2010. Pentru ea, Ferenc Gyurcsany, un fost prim-ministru socialist defăimat de Fidesz ca fiind un geniu malefic care controla opoziția, este „un bătrân prostănac”.

Eszter Kiss nu-și amintește de discursul lui Gyurcsany din 2006, în care acesta a recunoscut că a mințit publicul, nici de brutalitatea poliției împotriva protestatarilor antiguvernamentali, nici de deteriorarea rapidă a situației economice – toate acestea au deschis în cele din urmă calea lui Orban către guvernare.

Eszter Kiss / Foto: BIRN

O guvernare îndelungată nu e o raritate în Ungaria

Timpul petrecut de Orban la conducerea țării – 16 ani, dacă se combină cu primul său mandat, din 1998 până în 2002 – este depășit doar de cei 32 de ani de guvernare comunistă a lui Janos Kadar și de cei 24 de ani de guvernare naționalistă a lui Miklos Horthy, în perioada interbelică. Cu toate acestea, niciunul dintre cei doi nu a fost susținut de un vot popular, în timp ce Fidesz-ul lui Orban a câștigat trei alegeri parlamentare consecutive cu o majoritate covârșitoare – și este în continuare favorit pentru alegerile programate pentru 3 aprilie. Asta deși se va confrunta cu cea mai dificilă campanie de până acum, împotriva unei opoziții combinate.

În ultimul deceniu, Orban a depus eforturi constante pentru a încerca transformarea generațiilor tinere în suporteri ai Fidesz: de la centralizarea sistemului educațional maghiar și încurajarea unei agende naționaliste, la o propagandă stridentă prin intermediul mass-mediei controlate de Fidesz, până susținerea financiară masivă a organizațiilor de tineret și studențești prietene.

Cu toate acestea, Eszter Kiss, spre exemplu nu reprezintă deloc rezultatul dorit al eforturilor Fidesz. Ea e fiica a doi profesori și se află în dezacord cu multe dintre politicile guvernului de la Budapesta. E membră a singurului club de discuții din liceu la est de Dunăre și viitoare regizoare de film care își caută rădăcinile atât în liberalism, cât și în creștinism,.

„Era carismatic în tinerețe”, spune Eszter, care recunoaște că urmărea primele discursuri și apariții publice ale lui Orban. „Sunt sigur că aș fi votat pentru el la acea vreme”.

Dintr-un fost rebel seducător, Orban a sfârșit – în ochii lui Eszter – ca un escroc mărunt care fură bani publici pentru familie și prieteni; un pionier al retoricii anti-George Soros și anti-europene atât de jenante încât Eszter este șocată că oamenii o pot lua în serios; „majordomul” lui Vladimir Putin; și un reformator eșuat care, în loc să modernizeze un sistem educațional rigid, a acționat pentru a-i păstra doar defectele.

„Peste 10 sau 20 de ani, Orban nu va mai fi ținut minte deloc”, comentează ironic Eszter. „Va fi tratat ca ceva care s-a întâmplat și a dispărut, din fericire”.

Cer nemărginit în Debrecen / Foto: BIRN

O gură de aer proaspăt

Cu toate acestea, alți tineri îl consideră pe Orban un om de stat care a dat un nou suflu Ungariei după haosul anilor 2000 și a pus-o pe traiectoria prosperității economice, a folosirii depline a forței de muncă și a unui stat social puternic. Sau, după cum a spus Fruzsina Kiss, o tânără de 23 de ani, născută în Debrecen și redactor al canalului de televiziune Pesti TV: „Un lider excelent care conduce țara pe calea creșterii economice”.

Cei care nu văd sau nu pot să vadă acest lucru, susține ea, nu au suficiente informații despre realizările lui Orban, ar putea fi manipulați de mass-media de stânga sau pur și simplu au căzut în apatie.

În zonele pustii din jurul orașului Debrecen – la peste 200 de kilometri de Budapesta cosmopolită -, de-a lungul unei câmpii întinse, fără munți, ci doar cu un râu mare, unde cerul nu are nici început, nici sfârșit este într-adevăr ușor să cazi în apatie, se arată într-un reportaj publicat de Balkan Insight.

Mulți tineri se mută la Budapesta sau pleacă în străinătate. Cei care rămân preiau mici afaceri de familie sau ferme, ori se scufundă în disperare din cauza lipsei de oportunități la angajare. Cei cu noroc profită de resursele acumulate de părinții lor; la urma urmei, cinci locuitori din Debrecen sau din suburbiile sale au intrat între primii 50 mai bogați maghiari de pe lista Forbes din 2021.

Cu o populație de 202.500 de locuitori, Debrecen – al doilea oraș ca mărime din Ungaria, dar totuși de opt ori mai mic decât Budapesta – este un bastion tradițional al Fidesz, care se află la putere aici de 24 de ani; la ultimele alegeri, actualul primar Laszlo Papp a obținut 62% din voturi, asigurându-și al doilea cel mai bun rezultat dintre toți candidații lui Orban din țară.

Conservatorismul provincial și rezistența la schimbare, observate atât în structurile politice locale, cât și în mentalitatea oamenilor, sunt respinse cu aviditate de Eszter; pentru Fruzsina, acestea oferă un sentiment de stabilitate și predictibilitate.

„Simt că trăim într-o țară mult mai bună decât înainte”, spune Fruzsina. „Cine vrea să muncească va munci, cine vrea să studieze va studia. Pot să citesc orice, îmi pot exprima opinia în orice moment, îmi pot practica liber religia. Mă simt liberă”, spune tânăra.

Protest la Universitatea de Teatru și Film din Budapesta

Fidelitas

Bineînțeles, acest spirit de mândrie față de guvernarea lui Orban nu este doar o caracteristică a estului mai sărac al Ungariei. Marton, un profesor de școală în vârstă de 24 de ani din Tatabanya, un oraș din nord-vestul Ungariei, a absolvit universitatea, și-a găsit un loc de muncă cu un salariu bun și în fiecare weekend se bucură de înot și saună – toate acestea fiind, într-o anumită măsură, datorate Fidesz.

„Înainte de 2010, nu puteam nici măcar să mergem în vacanță”, se plânge Marton, insistând ca numele său de familie să nu fie folosit. „Familia mea a trebuit să se lipsească de multe lucruri de bază și acest sentiment a rămas adânc în mine. Nu am câștigat niciodată milioane: mama lucrează în învățământul public, tatăl într-o corporație.”

Pentru Fruzsina, fiica unor croitori, recesiunea economică din timpul ultimilor ani de putere ai socialiștilor este, de asemenea, o amintire vie. Ea își amintește că mama ei plătea taxe suplimentare pentru medici, manuale școlare și prânzuri la cantina școlii. „Sub Orban, cărțile și prânzurile au devenit gratuite”, spune ea.

Tinerilor precum Fruzsina și Marton – crescuți în familii conservatoare de la țară, cu resurse limitate și fără relații – li s-a oferit de către Fidesz o șansă pentru ceva ce părinții lor nu au avut niciodată: avansare în ierarhia socială. Ei laudă partidul pentru că a introdus scutirea de la plata impozitului pe venit pentru cetățenii cu vârsta sub 25 de ani, examene gratuite de limbă și pentru permisul de conducere, măsuri stricte pro-familie și burse susținute de guvern.

Și mulți simt că trebuie să răsplătească partidul pentru toate acestea.

Timp de șapte ani, Marton a fost membru al Fidelitas, mișcarea de tineret a Fidesz, ajutând partidul în campania de succes pentru alegerile parlamentare din 2018. Totuși, el nu vrea să se ocupe de politică. „Vreau în continuare să predau și să educ următoarea generație”, spune el.

Întrebat dacă există ceva ce nu-i place la Fidesz, el admite că rapoartele răspândite despre presupusa bogăție pe care Orban și cercul său au acumulat-o pe cheltuiala contribuabililor „poate fi pe jumătate adevărată”. Dar întoarcerea Ungariei către Rusia lui Putin nu a fost atât de rea, spune el.

Fruzsina s-a alăturat Fidelitas în 2019. În această organizație de elită, secretă, care l-a descoperit pe Peter Szijjarto, fidelul ministru de externe al lui Orban, ea a întâlnit „oameni cu vederi asemănătoare și experiența apartenenței la o comunitate”.

„Scopul meu este să fiu un membru util al comunității, cât de bun pot fi”, spune ea.

Hella Konnyu / Foto: BIRN

O ofertă greu de rezistat

Fidelitas are aproximativ 5.000 de membri și este cea mai mare organizație de tineret din Ungaria, potrivit lui Daniel Oross. Pe baza unor interviuri cu actuali și foști membri, Oross – membru al echipei de cercetare Aktiv Fiatalok din cadrul Academiei Maghiare de Științe, care monitorizează preferințele de vot ale tinerilor – schițează profilul tinerei generații apropiate de Fidesz: ambițioasă, de dreapta, loială, suspicioasă și mai degrabă oportunistă. Astăzi, acum că Fidesz și-a pierdut farmecul tineresc, Fidelitas este o cale de carieră, nu doar o alegere ideologică, conchide el.

„Bineînțeles, trebuie să distingem Budapesta de restul țării”, spune Oross. „Dacă locuiești într-un oraș mic, ai puțini bani și te regăsești dintr-o dată într-o comunitate mare datorită organizației apropiate de Fidesz – care îți explică și lumea și, la început, nu așteaptă prea multe în schimb – pentru mulți, este o ofertă căreia este greu să îi reziști.”

Și totuși, Orban are o problemă vizibilă în ceea ce privește atragerea tinerilor. În anii 2000, Fidesz, care a fost înființat ca o mișcare liberală a tinerilor, a reușit să atragă practic o întreagă generație. Mai recent, însă, s-a înstrăinat de o mare parte a studenților, pierzând în cele din urmă alegerile locale în centre universitare importante, inclusiv în Budapesta, Eger și Pecs, și declanșând o rezistență de lungă durată și bine organizată a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta (SzFE) împotriva – așa cum au considerat studenții – unei încercări de a impune o agendă naționalistă în școala lor.

Mișcările recente ale lui Orban, inclusiv întinerirea conducerii Fidesz, anularea impozitului pe venit și vărsarea și mai multor bani în Mathias Corvinus Collegium (MCC), o instituție de formare apropiată partidului, sunt prea puțin, prea târziu pentru a crește sprijinul în rândul alegătorilor tineri, potrivit lui Oross.

„Fidesz este eficient în a-și mobiliza propria bulă de loialiști”, explică el. „Dar mulți sunt descurajați de campania sa agresivă și aproape în întregime negativă, precum și de faptul că s-a concentrat în mod deschis pe consolidarea puterii sale, fără să propună ceva nou”.”

Această descurajare pune bazele nu ale opoziției, ci ale indiferenței care este larg răspândită în rândul majorității tinerilor din Ungaria. Potrivit unei cercetări din 2021, comandată de Fundația Friedrich Ebert, doar 17% dintre maghiarii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani discută politică cu părinții sau prietenii, în timp ce 71% dintre aceștia intenționau să voteze la alegerile parlamentare – cel mai mic rezultat dintre cele patru țări din Grupul de la Visegrad.

Gabor Lente, fost profesor la Universitatea din Debrecen, care lucrează în prezent în Pecs, în sud-vestul Ungariei, remarcă faptul că studenții maghiari sunt în general foarte apolitici „peste tot în Ungaria”.

„Uneori pot fi convinși să ia parte la proteste, dar de obicei nu fac mai nimic care să necesite perseverență”, spune el. „Acest lucru este valabil nu numai pentru politică, ci și pentru alte aspecte ale vieții. De exemplu, a face eforturi adevărate pentru a realiza ceva în timp ce studiezi la universitate nu este atât de popular.”

O ușă de intrare într-o clădire din Budapesta / Foto: Durjay Sarkar – Unsplash

Întrebat dacă este dispus să discute despre politică, Gergo, un tânăr de 18 ani din Nagyhalasz, un oraș situat la o oră de Debrecen, a răspuns rapid: „Szarok az egeszre”, ceea ce în traducere aproximativă este o combinație între „Asta-i tot rahat” și „Nu-mi pasă”.

„De ce?” „Pentru că așa”, a spus el.

„Vei vota la alegeri?”. „Nu.”

„De ce nu?” „Nu văd niciun motiv.”

„Nu se va schimba nimic?” „Nu.”

„Nu există nicio diferență între Orban și opoziție?” „Lasă-mă în pace.”

Pentru Hella Konnyu, atitudinea „nimic nu se va schimba” sună aproape sacrilegiu. Vocea ei puternică și distinctivă reverberează în bufetul Universității din Debrecen în timp ce discută cu pasiune despre cât de multe tinere talente sunt irosite în Debrecen. Spre deosebire de mulți dintre colegii ei, Hella, o studentă de 23 de ani nu intenționează să părăsească orașul natal.

„Sigur, Debrecen este un sat mai mare”, spune ea zâmbind. „Dar sunt furioasă că totul este centrat pe Budapesta. Oamenii vin la noi să studieze, apoi fug. Sau rămân și se ofilesc”.

Crescută într-o familie fără convingeri politice puternice și neavând amintiri personale negative din epoca Gyurcsany, ea a învățat, totuși, ceva ce nici propaganda și nici școala nu au putut șterge. Mama ei, profesoară în districtul romilor din Nagysandor, i-a spus că trebuie să fie tolerantă, empatică și să își asume responsabilitatea pentru membrii mai slabi ai societății. „Nu am auzit niciodată pe cineva de la Fidesz spunând asta”, a declarat ea.

La prima vedere, între Hella și colega ei Fruzsina, membră a Fidelitas, nu ar putea exista o distanță mai mare. Cu toate acestea, ar putea fi surprinse să descopere că există ceva ce au în comun: ambele se consideră patrioate locale, mândre de originea lor rurală și dispuse să lucreze pentru comunitatea locală.

Doar că ele definesc „patriotismul” în mod diferit.

Dariusz Kalan / BIRN

Dariusz Kalan este un jurnalist ce relatează despre Europa Central. Reportaj publicat de către Balkan Insight.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.